Η Ελλάδα της Ευρώπης στο νέο σταυροδρόμι

Η 83η ΔΕΘ, με φιλοξενούμενη χώρα τις ΗΠΑ, έδωσε την ευκαιρία για πολλές επιχειρηματικές συναντήσεις. Αν υπήρχε ατζέντα οργανωμένη θα μπορούσαν να είχαν επιτευχθεί πολλές εμπορικές συνεργασίες, που θα έδιναν άλλη δυναμική στη χώρα μας.
Η Ελλάδα της Ευρώπης στο νέο σταυροδρόμι

Του Κωνσταντίνου Σ. Μαργαρίτη

Η ώρα των προκλήσεων απαιτεί εγρήγορση και ταχύτατα αντανακλαστικά. Η ομιλία του πρωθυπουργού στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για το μέλλον της Ευρώπης, σηματοδοτεί την αφετηρία νέων πρωτοβουλιών που θα βοηθήσουν στο πρωταγωνιστικό ρόλο της πατρίδας μας.

Νέες προοπτικές ανοίγονται για την πατρίδα μας με το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης. Η κυβέρνηση με συστηματικό τρόπο προσπαθεί να κλείσει τις εκκρεμότητες και να ασχοληθεί με την καθημερινότητα των πολιτών.

Το πολιτικό προσωπικό της χώρας καλείται να λειτουργήσει συνθετικά και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις μιας νέας διαδρομής, έξω από μνημόνια και δεσμεύσεις. Να παρουσιάσουν ολοκληρωμένο και κοστολογημένο πρόγραμμα δράσης για τη μετά μνηνομιακή εποχή.

Δεν υπάρχουν περιθώρια για λάθη και τεχνητές εντάσεις. Ο λαός έχει υποστεί πολλές στερήσεις και αναζητά διέξοδο από την κρίση, με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και επιλογές.

Η καθημερινότητα είναι μια δύσκολη εξίσωση για δυνατούς λύτες, όμως προσφέρει πολλές επιλογές για να εφαρμοσθούν νέα δεδομένα που θα μειώνουν την ανεργία, θα δημιουργούν προοπτικές ανάπτυξης και θα αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Οι τράπεζες να λειτουργήσουν για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και να προσφέρουν στήριξη με ευέλικτα χρηματοοοικονομικά προγράμματα.

Η συνεννόηση σε όλα τα επίπεδα θα βοηθήσει και θα επιταχύνει τις εξελίξεις.

Η Ελλάδα θα πρέπει να είναι μια μεταρρυθμισμένη χώρα που θα είναι ικανή να ανακτήσει περισσότερη ανάπτυξη με βιώσιμο τρόπο, να δημιουργήσει δουλειές και να εφαρμόσει πολιτικές κοινωνικής δικαιοσύνης.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος κ. Μοσκοβισί τόνισε, ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που θα ανακτήσει πλήρη πρόσβαση στις αγορές με λογικά επιτόκια και στη συνέχεια πλήρη κυριαρχία της δικής της πολιτικής.

Η έξοδος από τα μνημόνια απαιτεί σοβαρότητα και αξιοπιστία. Η κυβέρνηση οφείλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και παράλληλα να σχεδιάσει την οικονομική ανασύνταξη της χώρας. Οι επενδύσεις, η μείωση της ανεργίας, η καινοτομία και οι νέες τεχνολογίες θα δώσουν άλλη πνοή στην προσπάθεια αυτή. Οι πολίτες απαιτούν σοβαρότητα από το πολιτικό προσωπικό, τη στιγμή που οι «τεχνητές κορόνες», δε λένε να σιγήσουν.

Η Ευρωζώνη με όλα τα κράτη-μέλη έξω από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, όλα τα μέλη εκτός προγράμματος, θα είναι πιο δυνατή και πιο ελκυστική για το μέλλον. Θα είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στις υψηλές απαιτήσεις και να διεκδικήσει το μερίδιο που της αναλογεί.

Κων/νος Σ. Μαργαρίτης
Δημοσιογράφος