Αδέρφια, ο Μητσοτάκης δεν είπε ότι θα ακυρώσει τη συμφωνία - Είπε ότι θα την επαναδιαπραγματευθεί
Πρόωρες Εκλογές - Σκόπια: Πώς η υπόθεση της ονομασίας των Σκοπίων μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο το χρόνο των εκλογών, αλλά και το... αποτέλεσμα της κάλπης - Ο Κώστας Τσιτούνας γράφει για τους σχεδιασμούς του Αλέξη Τσίπρα και για την πραγματική θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη γύρω από το μέγα ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών
Τα μεγάλα ερωτήματα είναι δυο:
- Μπορούν ο Τσίπρας και ο Καμμένος να πετάξουν στο «παρά πέντε» την.. καυτή πατάτα του Σκοπιανού στον Μητσοτάκη και να γλιτώσουν το πολιτικό κόστος μιας τέτοιας υπογραφής;
- Μπορεί στα αλήθεια ο Μητσοτάκης να ακυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών; Ή μήπως είναι πλέον πολύ αργά;
Ξεκινώντας από το πρώτο, πιστεύω ακράδαντα ότι Τσίπρας και Καμμένος, εδώ που έφτασαν τα πράγματα, δεν επιθυμούν πραγματικά να λυθεί το Σκοπιανό, αν και δεν είναι αποφασισμένοι να έρθουν σε ρήξη ούτε με τη Γερμανία, ούτε με τις ΗΠΑ.
Αν και αρχικά είχαν ξεκινήσει με τις καλύτερες των προθέσεων, στην πορεία διαπίστωσαν ότι πίσω από το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων κρύβονται άλλα, πολύ μεγαλύτερα γεωστρατηγικά συμφέροντα που έχουν να κάνουν με ευρύτερες ανακατατάξεις και μεταβολές συνόρων στα Βαλκάνια.
Δεν είναι μια απλή διαφωνία μεταξύ δυο χωρών και βεβαίως το όνομα είναι απλά το δόλωμα για να αλλάξουν οι ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή, όπως έγινε στη Γιάλτα το '45 και στους βομβαρδισμούς της Γιουκοσλαβίας το '99.
Θεωρώ αδιανόητο Τσίπρας και Καμμένος να θέλουν να υπογράψουν μια τόσο θολή συμφωνία με απρόβλεπτες συνέπειες στην πυριτιδαποθήκη των Βαλκανίων.
Τόσο ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. είχαν την ελπίδα ότι η συμφωνία δεν θα προχωρούσε από την πλευρά των Σκοπίων. Κάτι τέτοιο όμως δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται. Το πιθανότερο είναι πως στα Σκόπια θα «περάσουν» όλα, και το δημοψήφισμα και οι Συνταγματικές αλλαγές.
Αν λοιπόν καταφέρουν να προκαλέσουν πρόωρες εκλογές πριν έρθει η συμφωνία στη Βουλή των Ελλήνων είναι προφανές ότι εγκλωβίζουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη με ένα εξόχως σοβαρό εθνικό ζήτημα και μια ολόκληρη παράταξη που είναι γαλουχημένη στα ιδανικά της πατρίδας. Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει ήδη βάλει πολύ ψηλά τον πήχη κατηγορώντας την κυβέρνηση για αυτή τη συμφωνία και έχει ήδη «εμποτίσει» τους βουλευτές του με επιχειρήματα εναντίον της συμφωνίας.
Με τι επιχείρημα θα τους ζητήσει να την υπερψηφίσουν όταν αναλάβει τα ηνία της εξουσίας;
Ή μήπως ο κ. Μητσοτάκης θα έρθει σε κόντρα με τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. και θα αρνηθεί το προσύμφωνο που υπέγραψαν ο Κοτζιάς με τον Ντιμιτρόφ στις Πρέσπες; Κάτι τέτοιο θα ήταν εξόχως ενδιαφέρον...
Θα μου πείτε: είναι εθνικά υπεύθυνη στάση αυτή από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ.;
Όχι, ξεκάθαρα όχι. Η διαχείριση ενός τόσο σοβαρού εθνικού ζητήματος με όρους εσωτερικής πολιτικής και μικροπολιτικών τακτικισμών είναι εξόχως επικίνδυνη και βάζει σε περιπέτειες τη χώρα.
Ο Μητσοτάκης δεν μίλησε για κατάργηση της συμφωνίας, μίλησε για επαναδιαπραγμάτευση
Πάντως για να είμαστε σαφείς και ρεαλιστές, δεν προκύπτει από πουθενά ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πετάξει τη συμφωνία στα σκουπίδια. Ο ίδιος στην ομιλία του από το Βελλίδειο το βράδυ του Σαββάτου 15/09/2018 ήταν ξεκάθαρος:
«Θέλω λοιπόν εδώ, από την πρωτεύουσα της Μακεδονίας, να στείλω ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους τους αποδέκτες. Η Νέα Δημοκρατία θα καταψηφίσει αυτήν τη συμφωνία.
Είτε τώρα είτε στην επόμενη Βουλή.
Κι αν τελικά η συμφωνία που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφιστεί από την ελληνική Βουλή τότε θα πρέπει η άλλη πλευρά να γνωρίζει ότι η διαπραγμάτευση ξεκινά από την αρχή».
Άρα, ο κ. Μητσοτάκης δεν μιλάει για «ακύρωση». Μιλάει για «καταψήφιση» και «επαναδιαπραγμάτευση»!
Αυτά για να συνεννοούμαστε.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΗ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗ ΔΕΘ
Τι εννοεί όμως λέγοντας επαναδιαπραγμάτευση;
Ότι θα ζητήσει από τους Σκοπιανούς, από τον Μάθιου Νίμιτς (ειδικός διαπραγματευτής του ΟΗΕ) και τον Γενς Στόλτενμεπργκ (Γ.Γ. του ΝΑΤΟ) να αλλάξουν τους όρους της συμφωνίας;
Πρώτον κάτι τέτοιο είναι σχεδόν ανώφελο διότι ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει ότι και μόνο το προσύμφωνο που υπέγραψαν στις Πρέσπες οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας - Σκοπίων, ήταν ικανή και αναγκαία συνθήκη για να ανοίξει τις πόρτες εισόδου του κρατιδίου στο ΝΑΤΟ.
Η απόφαση του ΝΑΤΟ δεν γυρίζει πίσω και αυτό το γνωρίζουν άπαντες. Δυστυχώς η χώρα μας μετά τις Πρέσπες έχει παγιδευθεί σε μια ιστορία από την οποία δεν θα έχει κανένα ουσιαστικό όφελος.
Και δεύτερον και σημαντικότερον: ο κ. Μητσοτάκης είναι σα να θέλει να μας πει ότι ο Τάσσος Παπαδόπουλος ή ο Κώστας Καραμανλής αν επέμεναν περισσότερο θα είχαν αλλάξει τους όρους του σχεδίου Κόφι Ανάν. Αυτό θέλει να μας πει άραγε;
Με τι όπλα θα επαναδιαπραγματευθεί τη συμφωνία των Πρεσπών; Αφού δεν υπάρχει δικαίωμα βέτο πλέον. Διαπραγμάτευση χωρίς όπλα «πιέσεων» προς την άλλη πλευρά δεν υπάρχει. Και αυτό το γνωρίζει επίσης ο κ. Μητσοτάκης.
Προσωπικά, ελπίζω ή καλύτερα θέλω να ελπίζω ότι το πολιτικό προσωπικό της Ελλάδας στο τέλος θα πράξει με γνώμονα το εθνικό συμφέρον. Δεν μπορώ να φανταστώ κάτι άλλο. Απλά για την ιστορία και μόνο αναφέρω ότι δεκαεννιά χρόνια μετά τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία (τέτοια εποχή ήταν), φαίνεται ότι η αλλαγή των συνόρων στα Βαλκάνια εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο διαπραγματεύσεων, αλλά και νέων συγκρούσεων. Στο παρασκήνιο διεξάγονται διαβουλεύσεις για τις περιοχές του Κοσόβου και της Σερβίας κι αυτά πολύ σύντομα θα τα βρούμε μπροστά μας...