Face control στην κάλπη;

Δημοσκοπήσεις: Δείτε τα αποτελέσματα της μεγάλης διαδικτυακής έρευνας που διενήργησε το Newsbomb.gr με την εταιρεία Prorata - Η «Ερώτηση της Δευτέρας» , από 5 έως 7 Νοεμβρίου 2018, απαντήθηκε από τους αναγνώστες του Newsbomb.gr και ξεκαθαρίζει το τοπίο - Το 72% των πολιτών επιθυμούν να προχωρήσει η διαδικασία δικαιώματος ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού- Ανάλυση των αποτελεσμάτων από τον καθηγητή Πανεπιστημίου της Μακεδονίας Γιάννη Κωνσταντινίδη

Εμείς οι δημοσιογράφοι γράφουμε συνήθως για αυτά που πιστεύουμε οι ίδιοι. Ήρθε η ώρα να γράφουμε και για αυτά που πιστεύετε εσείς. Είναι αλήθεια οι θέσεις της κοινής γνώμης για την επικαιρότητα ή για την πολιτική ή για τους πρωταγωνιστές της καθημερινότητάς μας αυτές που οι άνθρωποι των μέσων πιστεύουμε ότι είναι;

Το Newsbomb.gr ψάχνει την απάντηση. Και ήδη ξεκίνησε μια δυναμική συνεργασία με την εταιρεία Prorata προκειμένου να καταγράφει κάθε εβδομάδα τις θέσεις της κοινής γνώμης για ένα συγκεκριμένο ζήτημα.

Στην αρχή κάθε εβδομάδας απαντάτε στην «Ερώτηση της Δευτέρας» και θα διαβάζετε την ανάλυση των απαντήσεών σας κάθε Παρασκευή μόνο στo Newsbomb.gr.

«Face control στην κάλπη;»

Του Γιάννη Κωνσταντινίδη, Επίκουρου Καθηγητή Πανεπιστημίου Μακεδονίας & Επιστημονικού Διευθυντή Prorata

Η ραγδαία κατά τα τελευταία οκτώ χρόνια αύξηση του αριθμού Ελλήνων πολιτών που διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό, οι οποίοι μάλιστα είχαν ήδη κοινωνικοποιηθεί πολιτικά και βιώσει μέρος της επαγγελματικής ζωής τους στην Ελλάδα, αναθέρμανε τη συζήτηση για τη δυνατότητα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος πολιτών που δε βρίσκονται εντός της ελληνικής επικράτειας κατά την ημέρα των εκλογών.

Πρέπει να έχουν από ηθικής άποψης οι άνθρωποι αυτοί την ευκαιρία να κρίνουν τις πολιτικές ενέργειες που τους οδήγησαν σε μεγάλο βαθμό στη φυγή τους από τη χώρα;

Είναι χρήσιμο από ορθολογικής άποψης για την Ελλάδα να διατηρήσει την ουσιαστικότερη δυνατή επαφή με τη χώρα δίνοντας στους ανθρώπους αυτούς χώρο να εκφραστούν και αντιπροσώπους να αρθρώνουν τα αιτήματα και τις σκέψεις τους;

Από την άλλη πλευρά όμως, είναι θεσμικά εφικτό να διαχωριστούν οι συγκεκριμένοι πολίτες από άλλους που παρότι διατηρούν την ιδιότητα του πολίτη (ή δημότη για την ακρίβεια), δεν έχουν βιώματα της πρόσφατης πολιτικής ιστορίας και βρίσκονται αποξενωμένοι από την ελληνική πραγματικότητα εδώ και δεκαετίες; Δικαιούνται οι τελευταίοι να μετέχουν στο πολιτικό γίγνεσθαι της χώρας προέλευσής τους;

Η «Ερώτηση της Δευτέρας» από το Newsbomb.gr - που διενεργήθηκε από 5/11/2018 μέχρι και 7/11/2018 - κατέγραψε μια σαφή υπεροχή της θετικής απόκρισης στην προοπτική παροχής των τεχνικών δυνατοτήτων άσκησης του δικαιώματος της ψήφου σε Έλληνες πολίτες που δε βρίσκονται στην Ελλάδα κατά την ημέρα των εκλογών.

Το 72% των 2.010 ατόμων που συμμετείχαν στην έρευνα συμφώνησαν με την παραχώρηση της δυνατότητας άσκησης του δικαιώματος στους Έλληνες του εξωτερικού, ενώ μόνο το 26% τάχθηκε εναντίον της προοπτικής αυτής.

Το ποσοστό συμφωνίας καταγράφηκε χαμηλότερο (περίπου της τάξης του 60%) μεταξύ των συμμετεχόντων ηλικίας κάτω των 34 ετών, των λιγότερο μορφωμένων και των ανέργων, εύρημα που αποκαλύπτει την ύπαρξη μιας υφέρπουσας αντιπαράθεσης μεταξύ εκείνων που θέλησαν ή κατάφεραν να φύγουν από τη χώρα και βρήκαν την τύχη τους κάπου αλλού και εκείνων που δε θέλησαν ή δεν κατάφεραν να κάνουν κάτι αντίστοιχο.

Οι δεύτεροι –συνηθέστερα νέοι άνεργοι και χαμηλότερων προσόντων– καταγράφονται πιο αρνητικοί έναντι στο ενδεχόμενο συμμετοχής των πρώτων στη διαμόρφωση του πολιτικού γίγνεσθαι στη χώρα. Αντιθέτως, περισσότερο θετικοί εμφανίζονται οι εκλογείς μεγαλύτερης ηλικίας και υψηλού μορφωτικού, οι οποίοι και πιθανώς συνδέονται με συγγενικούς δεσμούς με τον μεγάλο όγκο των νέων που μετανάστευσαν την περίοδο της κρίσης.

Τα ευρήματα έχουν και τεράστιο πολιτικό ενδιαφέρον, αφού όλα τα κόμματα συμφωνούν προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά κανείς δεν προχωράει τις διαδικασίες.

Η δημοσκόπηση του Newsbomb.gr και της Prorata καταγράφει τη βούληση των πολιτών.

Η βασική διαφοροποίηση των απαντήσεων που δόθηκαν ωστόσο σχετίζεται με τον πολιτικό προσανατολισμό των ερωτηθέντων, γεγονός που προδίδει και την υπόγεια αντιπαράθεση των κομμάτων για την εξέλιξη του θέματος.

Μεταξύ των ψηφοφόρων που εκφράζουν υψηλό βαθμό συμπάθειας για την κυβέρνηση, μόνο το 45% συμφωνεί με την παραχώρηση της δυνατότητας άσκησης του δικαιώματος της ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για όσους εκφράζουν χαμηλό βαθμό συμπάθειας για την κυβέρνηση φτάνει στο 80%.

Κατ’ αντιστοιχία, το ποσοστό των αριστερών ψηφοφόρων που συμφωνούν με την παραχώρηση της δυνατότητας αυτής είναι 58%, ενώ το αντίστοιχο για τους δεξιούς ψηφοφόρους φτάνει στο 79%.

Η διαφοροποίηση αυτή καθρεφτίζει την αμηχανία της κυβέρνησης Τσίπρα, καθώς και του ΣΥΡΙΖΑ, να λάβουν καθαρή θέση υπέρ της παραχώρησης της δυνατότητας άσκησης του δικαιώματος της ψήφου από τον τόπο μόνιμης κατοικίας των Ελλήνων του εξωτερικού, όπως επίσης και τον ενθουσιασμό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για την άνευ όρων παραχώρηση του δικαιώματος σε όλους του Έλληνες κατοίκους του εξωτερικού, ανεξαρτήτως των ετών απουσίας τους από την Ελλάδα ή του βαθμού οικειότητας με την οικονομική και πολιτική πραγματικότητα της χώρας

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ (Από 5/11/2018 μέχρι 7/11/2018)

Οι φίλο-κυβερνητικές δυνάμεις μοιάζουν αβέβαιες για τις συνέπειες της προσθήκης μεγάλου αριθμού εκλογέων στο εκλογικό σώμα, πολλοί από τους οποίους είτε δεν έχουν στενή σχέση με ένα νέο κυβερνητικό κόμμα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε τοποθετούνται αρνητικά απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ αποδίδοντάς του ευθύνες για τη διαχείριση της μνημονιακής πολιτικής κατά το πρώτο κυρίως εξάμηνο της διακυβέρνησης Τσίπρα.

Η ΝΔ μοιάζει, από την άλλη, βέβαια για τα οφέλη από την είσοδο στο εκλογικό σώμα Ελλήνων που διατηρούν μια σχέση με την Ελλάδα στο συμβολικό επίπεδο που παραδοσιακά ευνοεί τις συντηρητικές και εθνοκεντρικές δυνάμεις.

Χαμένοι από τις δύο αυτές τάσεις των μεγάλων κομμάτων μοιάζουν να είναι μόνο οι περίπου 500.000 νέοι μετανάστες «της κρίσης» που υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τη σε κάποιον βαθμό εδραιωμένη επαγγελματική και προσωπική ζωή τους στην Ελλάδα εξαιτίας πολιτικών ενεργειών δρώντων που συνεχίζουν να διατηρούν τον πολιτικό έλεγχο.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ