ΕΝΦΙΑ: Η τιμωρία της προκοπής συνεχίζεται
Άρθρο της Ιωάννας Καλαντζάκου- Τσατσαρώνη
Δικηγόρου - τ. Αντιπροέδρου Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών
Μία ακόμη ψευδής υπόσχεση, μία ακόμη προεκλογική «ελάφρυνση» που αποδείχθηκε κάλπικη. Ο εξοντωτικός φόρος ακινήτων των 3,1 δισ. ευρώ μειώνεται κατά μόλις 260 εκατομμύρια.
Και η μείωση αφορά μόνο ιδιοκτήτες με ακίνητη περιουσίας συνολικής αξίας 60.000 ευρώ, αυτούς που ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί εκλογικούς του πελάτες. Ακόμη και γι’ αυτούς, ωστόσο, η ελάφρυνση είναι πρόσκαιρη, καθώς η προγραμματισμένη αύξηση αντικειμενικών αξιών στις λαϊκές συνοικίες θα την εξανεμίσει. Όσο για τους 750.000 Έλληνες της μεσαίας τάξης που εισφέρουν το 48% του φόρου, εκείνοι δεν θα δουν την παραμικρή ελάφρυνση. Η περιουσία τους θα εξακολουθήσει να δημεύεται.
Πλήθος ανθρώπων αναγκάστηκαν να πουλήσουν τα ακίνητά τους λόγω αδυναμίας να καταβάλλουν τον ΕΝΦΙΑ. Οι δε πωλήσεις γίνονταν σε τιμές χαμηλότερες κατά 40% και πλέον σε σχέση με τις αντικειμενικές! Ακόμη, όμως, και αυτή η διέξοδος της αναγκαστικής πώλησης με τεράστια ζημία, για πολλούς δεν υπήρχε. Η καθίζηση της αγοράς και ο δυσβάστακτος φόρος περιορίζουν το αγοραστικό ενδιαφέρον, ακόμη και σε τιμή ευκαιρίας.
Άδικος, καθώς δεν λαμβάνει υπόψη τη φοροδοτική ικανότητα και το εισόδημα των πολιτών, αλλά και αντιαναπτυξιακός, αφού τιμωρεί τη δημιουργικότητα και την επένδυση, ο ΕΝΦΙΑ πρέπει να μειωθεί δραστικά. Με το πρόγραμμά της, η Νέα Δημοκρατία έχει δεσμευθεί να τον μειώσει κατά 30% εντός διετίας για όλους – και έχει πλήρως κοστολογήσει το πώς θα το πράξει. Είναι η μόνη δίκαιη λύση μέχρι την πλήρη επανεξέταση του φόρου επί των ακινήτων. Θα ανακουφίσει κάπως τη μεσαία τάξη, που έχει ισοπεδωθεί από τη φορολογία και την κατάρρευση των εισοδημάτων της. Και είναι η μόνη αναπτυξιακή λύση. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ θα ενθαρρύνει και πάλι την επένδυση και την οικοδομή. Θα ξαναχτίσει στους πολίτες την πεποίθηση ότι η δημιουργικότητα δεν τιμωρείται. Ότι οι κόποι τους δεν δημεύονται για να χρηματοδοτούνται προεκλογικές προσλήψεις και επιδόματα, που θα ήταν αχρείαστα αν είχε συνεχισθεί η αναπτυξιακή τροχιά στην οποία βρισκόταν η χώρα το 2014 και δεν είχε επιβαρυνθεί το δημόσιο χρέος από την άφρονα πολιτική της τελευταίας τετραετίας.