Έλληνες πρωθυπουργοί στο Λευκό Οίκο: Ο Σημίτης και το ευρώ, ο Κλίντον, ο JFK και ο Μητσοτάκης (pics)

Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη, στον Λευκό Οίκο και η συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκονται στο επίκεντρο της επικαιρότητας, μιας και ο Έλληνας πρωθυπουργός αναχωρεί σήμερα, Κυριακή για τις ΗΠΑ.
AP
9'

Κάθε επίσκεψη Έλληνα Πρωθυπουργού στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού είναι σημαντική με τις ιστορίες που τις συνοδεύουν, να παρουσιάζουν ξεχωριστό ενδιαφέρον.

Δείτε φωτογραφικό άλμπουμ από τις επισκέψεις

Δείτε βίντεο και διαβάστε το παρασκήνιο της κάθε επίσκεψης ξεχωριστά

Δεκέμβριος 1946: Ο Κωνσταντίνος Τσαλδάρης συναντά τον Χάρι Τρούμαν

Ο πρώτος Έλληνας Πρωθυπουργός που πέρασε το κατώφλι του Λευκού Οίκου ήταν ο Κωνσταντίνος Τσαλδάρης. Ήταν τον Δεκέμβριο του 1946. Ενώ η Ελλάδα βρισκόταν στην δίνη του εμφυλίου, ο τότε Πρωθυπουργός γίνεται δεκτός από τον Αμερικανό Πρόεδρο, Χάρι Τρούμαν.

Ο Κ. Τσαλδάρης ζητά στρατιωτική και οικονομική ενίσχυση από τις ΗΠΑ. Προκαλεί το αμερικανικό ενδιαφέρον που εκφράζεται, λίγους μήνες αργότερα, στις 12 Μαρτίου 1947 με το περιβόητο «Δόγμα Τρούμαν».

Απρίλιος 1961: Ο Τζων Κένεντι υποδέχεται τον Κωνσταντίνο Καραμανλή

Η επόμενη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο έγινε 15 χρόνια μετά. Αυτή τη φορά πρωταγωνιστές ήταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Τζον Κένεντι (JFK)- ένας πρόεδρος ο οποίος έμελλε να αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι του στην αμερικανική, αλλά και τη διεθνή ιστορία. Αυτή τη φορά, με τον Ψυχρό Πόλεμο σε πλήρη εξέλιξη -τον ίδιο μήνα μάλιστα έγινε η αποτυχημένη, υποστηριζόμενη από τη CIA, εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων στην Κούβα- στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε για άλλη μια φορά το θέμα της οικονομικής και στρατιωτικής ενίσχυσης της Ελλάδας από τις ΗΠΑ, με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή να κρούει τον κώδωνα για τον κίνδυνο ρηγμάτων στο ΝΑΤΟ και τη Δύση εν γένει, εν μέσω του Ψυχρού Πολέμου.

Ο Peter Wyden γράφει στο βιβλίο «Κόλπος των Χοίρων: Η ανέκδοτη ιστορία» ότι η άφιξη του Καραμανλή συνέπεσε με την κλιμάκωση της πυραυλική κρίσης. Ο Άλεν Ντάλες μόλις που πρόλαβε να ρωτήσει τους συνεργάτες του «ποιος είναι αυτός ο Καραμανλής».

Ιούλιος 1964: Η συνάντηση του Γεωργίου Παπανδρέου και του Λίντον Τζόνσον

Τρία χρόνια μετά, τον Ιούνιο του 1964, ο Γεώργιος Παπανδρέου έγινε δεκτός από τον πρόεδρο Τζόνσον. Στην ατζέντα των συνομιλιών κυριάρχησαν οι τουρκικές απειλές για εισβολή στην Κύπρο.

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος ήθελε να πετύχει συνάντηση του Παπανδρέου με τον Τούρκο ομόλογό του Ισμέτ Ινονού κάτι που αρνήθηκε κατηγορηματικά ο Παπανδρέου. Πάντως, καλωσορίζοντας τον Γεώργιο Παπανδρέου, ο Τζόνσον δήλωσε: «Είναι τιμή μου να σας καλωσορίζω στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η χώρα μας και η χώρα σας συνδέονται με δεσμούς παλαιούς όσο και σύγχρονους. Οι ιδρυτές αυτού του έθνους εμπνεύστηκαν από τη σοφία και τα ιδεώδη της αρχαίας Ελλάδας για να σχηματίζουν τη δική μας ελεύθερη και δημοκρατική κοινωνία.

Είμαι βέβαιος ότι η επίσκεψή σας και οι συνομιλίες που θα έχουμε θα επιβεβαιώσουν τις στενές και εγκάρδιες σχέσεις μας. Με ζήλο και αλληλοκατανόηση θα χαράξουμε μία πορεία που θα διασφαλίζει την ενότητα και την αρμονία των ελευθέρων εθνών που αντιστέκονται στην κομμουνιστική επιθετικότητα».

Απρίλιος 1987: Η ανεπίσημη επίσκεψη Καραμανλή στον Λευκό Οίκο

Μεσολαβεί η επτάχρονη δικτατορία στην Ελλάδα, η εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο και τον Απρίλιο του 1978 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής επισκέπτεται ανεπισήμως το Λευκό Οίκο.

Είχε βρεθεί στις ΗΠΑ για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Οικοδεσπότης του Λευκού Οίκου είναι ο Τζίμι Κάρτερ, ο οποίος γίνεται αποδέκτης της ελληνικής διαμαρτυρίας για την άρση του εμπάργκο κατά της Τουρκίας που σηματοδοτεί μια ακόμα κούρσα εξοπλισμών στην περιοχή. Το φωτογραφικό στιγμιότυπο είναι περίπατος των δύο ανδρών στον κήπο του Λευκού Οίκου.

Ιούλιος 1990: Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο Τζορτζ Μπους

Στα χρόνια που μεσολάβησαν από την τελευταία επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο, αυτή του Γεωργίου Παπανδρέου, πολλά ήταν τα γεγονότα που έλαβαν χώρα, καθορίζοντας την πορεία της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας και των σχέσεων Ελλάδας- ΗΠΑ.

Στη συνάντηση αυτή κυριάρχησε το θέμα του Κυπριακού- και ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε την Ελλάδα παράγοντα σταθερότητας σε Βαλκάνια, Ευρώπη και Κύπρο. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε μαζί του στην επίσκεψη τον Αντώνη Σαμαρά αν και στην κατ' ιδίαν συνάντηση είχε μαζί του τη θυγατέρα του Ντόρα Μπακογιάννη την οποία φρόντισε να φιλοφρονήσει ο Μπους δημοσίως και να της κάει και νεύμα για να τον πλησιάσει και να φωτογραφηθούν μαζί στον κήπο με τα τριαντάφυλλα.

Εγραφε το Εθνος τότε: «Ο πρόεδρος Μπους κατέστησε σαφές κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό κ. Κ. Μητσοτάκη, ότι το 'στάτους κβο' στην Κύπρο δεν είναι ικανοποιητικό και ότι οι ΗΠΑ τάσσονται υπέρ μιας ενεργούς υποστήριξης για την επίλυση του ζητήματος. Ο κ. Μητσοτάκης σε δηλώσεις του είπε ότι «ζήτησε από τον Αμερικανό Πρόεδρο να ασκήσει όλη του την επιρροή για να βοηθήσει στη λύση του ζητήματος της Κύπρου, γιατί αυτή την ώρα βρισκόμαστε σε νεκρό σημείο και κάποια κίνηση πρέπει να υπάρξει ως καταλύτης από την τουρκική πλευρά.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, όταν ρωτήθηκε 'αν ο κ. Μπους ανέλαβε κάποια δέσμευση προς αυτή τη κατεύθυνση' απάντησε ότι αντιλήφθηκε πως 'τον ενδιαφέρει πολύ το θέμα.». Την επίσκεψη ανταπέδωσε ο Μπους - και γενικότερα προέκυψε φιλική σχέση μεταξύ των δύο ανδρών, που συνεχίστηκε και μετά την αποχώρησή τους από την πρωθυπουργία και την προεδρία.

Απρίλιος 1994: Όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου συνάντησε τον Μπιλ Κλίντον

Τέσσερα χρόνια αργότερα πέφτει ένα «κάστρο». Αναφερόμαστε στην επίσκεψη του Ανδρέα Παπανδρέου στις ΗΠΑ και τη συνάντηση με τον Μπιλ Κλίντον. Μετά το «εμπάργκο» που είχαν επιβάλει οι ΗΠΑ στην πρώτη κυβερνητική θητεία του Παπανδρέου, ο Έλληνας ηγέτης επισκέφθηκε τελικά τον Λευκό Οίκο ως πρωθυπουργός μόλις το 1994.

Από το '81 χρειάστηκε να περάσουν 13 χρόνια για να διαβεί ο Παπανδρέου το κατώφλι του Λευκού Οίκου. Στο βιβλίο «CIA-Ο Απόρρητος Φάκελος του Ανδρέα» των Μάριου Ευρυβιάδη και Μιχάλη Ιγνατίου φαίνεται ξεκάθαρα η γνωστή αντιπάθεια των Αμερικανών προς τον Έλληνα ηγέτη. Ο Κλίντον φέρεται αργότερα να δηλώνει εντυπωσιασμένος από «την απίστευτη οξυδέρκεια του νου που έκρυβε μέσα του αυτό το γηρασμένο σώμα».

Απρίλιος 1996: Η συνάντηση Σημίτη- Κλίντον

Ο επόμενος Ελληνας πρωθυπουργός που πέρασε την πόρτα του Λευκού Οίκου, είναι και αυτός που έχει το ρεκόρ επισκέψεων: Ο Κώστας Σημίτης. Το Απρίλιο του 1996 στη σκιά της κρίσης των Ιμίων έγινε δεκτός από τον Μπιλ Κλίντον.

Ιανουάριος 2002: Ο Κώστας Σημίτης επισκέπτεται τον Τζορτζ Μπους Τζούνιορ

Τον Ιανουάριο του 2002 συναντήθηκε με τον Τζορτζ Μπους Τζούνιορ, στον οποίο προσέφερε το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα. Ηταν ο πρώτος πρωθυπουργός της Ευρωζώνης που πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη στο Λευκό Οίκο.

Του προσέφερε όμως και ένα μπλουζάκι με το σήμα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, το οποίο έβγαλε από μια τσάντα των duty free που κρατούσε μπαίνοντας στο γραφείο του προέδρου. Ενα χρόνο μετά, βρέθηκε ξανά στον Λευκό Οίκο, ως προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και έγινε δεκτός από τον Μπιλ Κλίντον.

Μάιος 2005: Ο Τζορτζ Μπους Τζούνιορ συναντά τον Κώστα Καραμανλή

Ο Κώστας Καραμανλής επισκέφθηκε τον Λευκό Οίκο στις 20 Μαΐου του 2005, μόλις έναν χρόνο μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν και σε ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα εις βάρος των Ελληνοκυπρίων. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ευχήθηκε στον κ. Καραμανλή για την ονομαστική του εορτή την επόμενη ημέρα ενώ αναφέρθηκε στην έναρξη μιας «στρατηγικής συνεργασίας» ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ, υποδεχόμενος τον Έλληνα πρωθυπουργό, στο οβάλ γραφείο.

Μάρτιος 2010: Συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου με τον Μπαράκ Ομπάμα

Ακολούθησε τον Μάιο του 2010 η επίσκεψη του Γιώργου Παπανδρέου στις ΗΠΑ όπου έγινε δεκτός από τον Μπάρακ Ομπάμα μέσα σε ένα κλίμα παραπάνω από θετικό, αφού ήταν προφανές ότι οι δυο άντρες έχουν αυτό που αποκαλούμε «χημεία».

Πλέον, κυρίαρχο θέμα ήταν η οικονομική κρίση και η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας- θα ακολουθούσε, στις 23 Απριλίου 2010, το διάγγελμα του Έλληνα πρωθυπουργού στο Καστελόριζο για την προσφυγή της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης, με τη χώρα μας να εισέρχεται επίσημα στην εποχή των μνημονίων.

Αύγουστος 2013: Ο Αντώνης Σαμαράς συναντά τον Ομπάμα

Το 2013 και συγκεκριμένα τον Αύγουστο στις ΗΠΑ μεταβαίνει ο Αντώνης Σαμαράς και συναντάται με τον Μπάρακ Ομπάμα. Έπειτα από συνάντηση περίπου μίας ώρας, οι δύο πολιτικοί ηγέτες εμφανίστηκαν στο δωμάτιο με το τζάκι, όπως λέγεται ο συγκεκριμένος χώρος του Λευκού Οίκου, όπου ο κάθε Αμερικανός πρόεδρος κάνει κοινές δηλώσεις με τους ξένους ηγέτες που τον επισκέπτονται. Ο κ. Ομπάμα στις δηλώσεις του εμφανίστηκε ένθερμος υποστηρικτής της Ελλάδας και του κυβερνητικού έργου του Αντώνη Σαμαρά και δήλωσε βέβαιος πως η Ελλάδα θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και θα πετύχει στο τέλος.

Οκτώβριος 2017: Ο Αλέξης Τσίπρας συναντά τον Ντόναλντ Τραμπ

Παρά το αριστερό του προφίλ και τον ανταμερικανισμό των πρώιμων πολιτικών χρόνων, ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε στον Λευκό Οίκο και συνομίλησε με τον Ντόναλντ Τραμπ. Στον διάλογο που είχαν οι δυο άντρες μπροστά στις κάμερες ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει περάσει πολλά, αλλά κάνει σπουδαίο έργο και θα επιστρέψει. Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι η συνεργασία των δυο χωρών είναι σημαντική και ότι θα κάνουμε ότι χρειαστεί για να ενισχύσουμε αυτή τη συνεργασία.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Καιρός: Συναγερμός - Ο «Ηφαιστίων» κυκλώνει τη χώρα - Σε αυτές τις περιοχές θα το… στρώσει (ΧΑΡΤΕΣ)

Σχετικές ειδήσεις