Το νεκρό δίπολο «Δεξιά - Αριστερά» και ο πολιτικός του μέλλοντος

Πολλοί το διάβασαν, λίγοι το κατάλαβαν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής ξεκαθάρισε το πολιτικό του αποτύπωμα το οποίο ξεπερνά τα στερεότυπα του παρελθόντος και κινείται προς το μέλλον…

Το νεκρό δίπολο «Δεξιά - Αριστερά» και ο πολιτικός του μέλλοντος
ΙΝΤΙΜΕ / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ
3'

Αναφερόμενος στην ένταση των τελευταίων εβδομάδων και στις συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Ούτε παλαιότερα, ούτε τώρα μπορώ προσωπικά να κατηγορηθώ ως αυταρχικός πολιτικός. Πολύ απλά, κάποιοι προσπαθούν να με παρουσιάσουν ως κάτι το οποίο δεν είμαι». Σε αυτό ακριβώς το σημείο ο δημοσιογράφος του Βήματος του θέτει την ερώτηση -παγίδα: «Ηγείσθε, πάντως, της συντηρητικής παράταξης της χώρας…».

Ο Μητσοτάκης δεν έπεσε στην παγίδα… Απέδειξε ότι τα δίπολα που επιχειρούν κάποιοι να συντηρήσουν, έχουν πεθάνει από καιρό.

«Κάποιοι δεν καταλαβαίνουν ότι η διαχωριστική γραμμή που υπαγόρευαν οι παλαιές θεωρίες, η ζωή την έχει ήδη αντικαταστήσει με διακρίσεις που επιβάλλουν οι σύγχρονες συνθήκες. Από το δίπολο «Αριστερά - Δεξιά», εγώ προτιμώ το ζεύγος «πρόοδος - καθήλωση». Γιατί το ζητούμενο σήμερα δεν είναι, απλά, η δίκαιη κατανομή του πλούτου. Αλλά η μεγέθυνσή του, που θα φέρει και τον ισότιμο επιμερισμό του. Δεν μπορεί, συνεπώς, να αποκαλείται προοδευτικός όποιος εμμένει στην αδράνεια. Προοδευτικός στον 21ο αιώνα είναι όποιος βλέπει μπροστά, διδάσκεται από την εμπειρία και δεν τον φοβίζει η αμφιβολία.

Ο Γκράχαμ Γκριν έχει γράψει ότι ένας καθολικός κι ένας κομμουνιστής αν μπορούν να αμφιβάλλουν, τότε μπορούν και να συναντηθούν. Σε αυτήν τη σύνθεση μέσα από τη συνεχή αναζήτηση πιστεύω και εγώ. Όπως άλλωστε έχω πει, προοδευτικός είναι όποιος συντηρεί όσα αξίζει να συντηρηθούν και αλλάζει όσα πρέπει να αλλάξουν. Αυτό δεν θα το καταλάβουν ποτέ οι αντίπαλοί μας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει ανάγκη από διχαστικά διλήμματα για να παραμείνει στην εξουσία. Δεν τον φοβίζει η αμφιβολία και δεν έχει καμία διάθεση να επαναφέρει μνήμες εθνικού διχασμού από τα χρονοντούλαπα της ιστορίας. Με αυτή την απάντηση που έδωσε στο Βήμα δείχνει ξεκάθαρα ότι διεκδικεί πλήρως τον ζωτικό χώρο του Κέντρου και αυτό είναι που ανησυχεί περισσότερο τους πολιτικούς του αντιπάλους. Προφανώς και η αντιπολίτευση θα προτιμούσε για αρχηγό της ΝΔ έναν άνθρωπο που θα περιχαρακωνόταν στα στενά όρια της πάλαι ποτέ Δεξιάς, έναν εύκολο δηλαδή αντίπαλο με κλειστό ακροατήριο.

Ουσιαστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε τον πολιτικό του… μέλλοντος.

Πολλοί το διάβασαν, λίγοι το κατάλαβαν. Ο Μητσοτάκης δείχνει να αντιλαμβάνεται ότι το «μέλλον» από χρονικό σημείο μετατρέπεται σε τρόπο σκέψης και αντίθετα με την παρωχημένη κουλτούρα της αντιπαραγωγικής αγκίστρωσης και αδράνειας στο παρελθόν, η «άλλη» Ελλάδα της «μεταρρυθμιστικής παράδοσης» χτίζει μια νέα κουλτούρα: στρέφεται χωρίς φόβο στον μακρινό ορίζοντα σπάζοντας τα καλούπια του επαγγελματία πολιτικού ή πολιτικάντη.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή