Ψηφιακή Μεταρρύθμιση: Να αποδείξουμε ότι είμαστε ευέλικτοι και γρήγοροι

Στο φόρουμ των Δελφών δεν συνηθίζεται να υπάρχουν χειροκροτήματα μεταξύ των παραγόντων που συμμετέχουν στα πάνελ. Φέτος, για πρώτη φορά χειροκροτήθηκε ένας υπουργός κι αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία και σημειολογία.
INTIME
2'

Για όσους δεν γνωρίζουν η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για τον Ανταγωνισμό και την Ψηφιακή Πολιτική, Μαργκρέτε Βεστάγκερ χειροκρότησε τον υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη στο πλαίσιο του 6ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. Βεβαίως αυτό δεν το είδατε σε κανένα κανάλι, όμως δείχνει ότι πλέον η Ε.Ε. δείχνει εμπιστοσύνη στην χώρα μας.

Ο υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης τα τελευταία δυο χρόνια έχει φέρει σε πέρας ένα τεράστιο project που μέχρι πριν λίγο καιρό θα φάνταζε ταινία επιστημονικής φαντασίας.

Έχουν γίνει μεγάλα βήματα τα δυο τελευταία χρόνια και πρωτοβουλίες μεταξύ των οποίων η δημιουργία της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης, gov.gr, αλλά και η απλοποίηση των διαδικασιών για τους πολίτες στις συναλλαγές τους με το Δημόσιο.

Η πανδημία αποτέλεσε τον επιταχυντή για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και παρά το γεγονός ότι πρέπει να καλυφθούν όλα τα κενά, όπως για παράδειγμα η ψηφιοποίηση του συστήματος για τις συντάξεις, είναι μεγάλη ευκαιρία να προχωρήσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Η κυβέρνηση έχει εστιάσει σε μια λέξη: την ενδυνάμωση. Και αυτό επετεύχθη τόσο με τις παρεμβάσεις του κ. Πιερρακάκη, όσο και με την τεράστια συμβολή του διευθυντή του γραφείου του Πρωθυπουργού, του κ. Γρηγόρη Δημητριάδη. Με την ψηφιοποίηση υπηρεσιών μείωσαν την αλληλεπίδραση πολίτη - υπηρεσίας και στο πρώτο lockdown πέτυχαν την βασική μεταρρύθμιση του gov.gr με 501 υπηρεσίες και τώρα έχουμε 1.152 υπηρεσίες.

Προφανώς όλα τα παραπάνω λειτουργούν ως επιταχυντές εμπιστοσύνης. Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να μειωθεί η γραφειοκρατία που στοίχισε στην Ελλάδα το 6.8 του ΑΕΠ πριν την οικονομική κρίση. Θυμίζω απλά για την ιστορία ότι ο αριθμός των ηλεκτρονικών πράξεων έφτασε τα 94 εκατ. και αυξήθηκε κατά 11 φορές το 2020.

Το μέλλον είναι εδώ και προφανώς υπάρχει και ο ρόλος - κλειδί της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης, το νέο «Σχέδιο Μάρσαλ» της εποχής μας, που μας δίνει την ευκαιρία να κάνουμε ένα άλμα προς τα εμπρός.

Μένει να αποδείξουμε ότι σαν χώρα είμαστε ευέλικτοι και γρήγοροι.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Εμβόλιο AstraZeneca: Νέες συστάσεις από τον ΕΜΑ για θρομβώσεις και χαμηλά αιμοπετάλια