Επάγγελμα: «Τζαμπατζής - free rider» - Πόσο δίκιο έχει ο Μητσοτάκης;

Δυστυχώς οι τζαμπατζήδες δεν υπάρχουν μόνο στα εμβόλια. Η τέχνη του τζάμπα - μάγκα υπάρχει σε όλες τις εκφάνσεις του δημοσίου βιου. Θα έλεγα ότι είναι στάση ζωής
2'

Ο τζάμπας είναι ένα είδος ανθρώπου που εδώ και δεκαετίες έχει μάθει να ζει στο περιθώριο και το φοβερό είναι ότι καταφέρνει πάντα να επιβιώνει. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τους προσδιόρισε ως «φιλοσοφικά αρνητές στο εμβόλιο που είναι πάρα πολύ δύσκολο να πειστούν».

Όπως είπε πρόσφατα σε συνέντευξή του ο πρωθυπουργός υπάρχει και η εξαιρετικά κατακριτέα κατηγορία των «δεν βαριέσαι, ξέρω ότι δουλεύει, να το κάνουν οι άλλοι, να ξεπεραστεί η πανδημία, έτσι ώστε να μη χρειαστεί να το κάνω εγώ». Είναι αυτοί που αποκαλούνται free riders ή τζαμπατζήδες», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Δυστυχώς οι τζαμπατζήδες δεν υπάρχουν μόνο στα εμβόλια. Η τέχνη του τζάμπα - μάγκα υπάρχει σε όλες τις εκφάνσεις του δημοσίου βιου. Θα έλεγα ότι είναι στάση ζωής.

Ο τζάμπας, δήθεν free rider, ζει πάντα σε βάρος του κοινωνικού συνόλου. Ο τζάμπας δεν δουλεύει ποτέ, ούτε στον δημόσιο, ούτε στον ιδιωτικό τομέα... Είναι κατά βάση κοπρίτης ολικής αλέσεως... Όμως είναι ο πρώτος που μόλις γίνει το παραμικρό θα βγει να φωνάξει, να διαμαρτυρηθεί, να τα κάνει άνω - κάτω, παρά το γεγονός οτι ο ίδιος είναι τεμπέλης.

Κύριο χαρακτηριστικό του τζάμπα είναι ότι λέει πάντα «όχι σε όλα», χωρίς ωστόσο να έχει κάποια αντιπρόταση. Είναι αυτό που λέμε «επαγγελματίας αρνητής». Αρνητής της εργασίας, του στρατού, της οικογένειας, των θεσμών, του έθνους, της πατρίδας.

Αρνητής των πάντων. Θέλει να βγάζουν άλλοι το φίδι από την τρύπα και τα κάστανα από τη φωτιά.

Δυστυχώς οι τζαμπατζήδες έχουν μετατραπεί σε μέγα απόστημα για την πρόοδο του τόπου και το απόστημα πρέπει να σπάσει. Παντού.

Είναι επιτακτική ανάγκη να μπουν στο περιθώριο των εξελίξεων, όπου κι αν υπάρχουν μήπως και καταλάβουν το μέγεθος του κακού που κάνουν.

Όσο το ίδιο το πολιτικό σύστημα κι εμείς οι ίδιοι τους ανεχόμαστε, τόσο μεγενθύνουν την οκνηρία τους, τον ωχαδερφισμό τους και κρατούν τη χώρα όμηρο της αεργίας τους.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.