Κορονοϊός: Το αέναο κυνήγι των μεταλλάξεων
Άραγε αν επιτύχουμε τα όποια επιθυμητά – κατά την επιστημονική κοινότητα - αποτελέσματα εμβολιασμών, είμαστε βέβαιοι ότι θα έχουμε τελειώσει με αυτό τον εφιάλτη των κορωνοϊών; Μπορεί κάποιος να πει κάτι τέτοιο με βεβαιότητα ή μήπως θα συνεχίσουμε για πολλά χρόνια να κυνηγάμε την ουρά μας με διάφορες μεταλλάξεις του κορονοϊού και αντίστοιχες πανδημίες ιών;
Έχω την αίσθηση ότι ακριβώς αυτή η αβεβαιότητα είναι ακόμα χειρότερη από τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού. Ορισμένοι επιστήμονες, σε ότι αφορά τις μεταλλάξεις, ήδη εκφράζουν τον προβληματισμό πως «συμπεριφερόμαστε σα να κυνηγάμε την ουρά μας, ένα κυνηγητό χωρίς τέλος».
Θα πρέπει να παραδεχθούμε ότι η νόσος και ο ιός δεν πρόκειται να εξαφανιστούν από την μια μέρα στην άλλη. Αυτό δεν χρειάζεται να είσαι καθηγητής της ιατρικής για να το αντιληφθείς. Δεν θα έχουμε συνθήκες μηδενικής διασποράς του ιού και εξαφάνισης της νόσου, ακόμα κι αν κάνουμε σαν «ρομποτάκια» ότι ακριβώς μας λέει η επιστημονική κοινότητα.
Θα έχουμε κρούσματα, και θα τα αντιμετωπίζουμε όπως κάνουμε με άλλα νοσήματα τα οποία ταλαιπωρούν την ανθρωπότητα. Χρειάζεται εμπιστοσύνη στον κορυφαίο θεσμό της επιστήμης και ψυχραιμία.
Ο πανικός ήταν πάντα κακός σύμβουλος και πολλές φορές φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα. Χρειάζεται ενίσχυση του ΕΣΥ για να μπορεί να αντέξει στο μέλλον σε αντίστοιχες καταστάσεις. Εκεί πρέπει να επενδύσουμε το συντομότερο δυνατόν.
Μια βασική συμβουλή επιβίωσης είναι ότι ακόμα και οι εμβολιασμένοι πρέπει να τηρούν τα μέτρα αυτοπροστασίας σα να είναι ανεμβολίαστοι. Όσοι περιμένουν να έρθει ο Μητσοτάκης ή ο Κικίλιας ή ο Χαρδαλιάς να τους πάρει από το χεράκι και να τους υποδείξει πώς πρέπει να προστατεύουν τον εαυτό τους και τους γύρω τους, μάλλον είναι βαθιά νυχτωμένοι!
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.