H Φώφη, ο Κυριάκος και το mansplaining

Πολλοί το άκουσαν λίγοι το κατάλαβαν – Είναι η κατηγορία την οποία απηύθυνε η κυρία Φώφη Γεννηματά στον πρωθυπουργό – Το mansplaining

H Φώφη, ο Κυριάκος και το mansplaining
InTime
2'

Πολλοί ρωτούν τι είναι επιτέλους αυτό το mansplaining για το οποίο κατηγόρησε τον Μητσοτάκη… Για την ακρίβεια η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. , από το βήμα της Βουλής ανάφερε τα εξής:

«Ο κύριος Μητσοτάκης ενοχλείται πάρα πολύ από την τεκμηριωμένη κριτική. Γι’ αυτό αποφάσισε να αποχωρήσει και να μην ακούσει την δευτερολογία. Υπέπεσε σε ένα πραγματικό ατόπημα στη δευτερολογία του εναντίον μου. Προσπαθώντας να υποτιμήσει τα όσα έλεγα. Προσπαθώντας να πει, ότι δεν καταλαβαίνω και ότι ως άνδρας οφείλει να εξηγήσει στη γυναίκα αυτά που δεν καταλαβαίνει (…) Είναι προφανές, ότι κάθε φορά που στριμώχνεται χάνει την αστική του ευγένεια. Αυτό που έκανε ο κ. Μητσοτάκης λέγεται mansplaining και θα πρέπει να το κατανοήσει και με την πρώτη ευκαιρία να ζητήσει συγγνώμη. Διότι γνωρίζω πολύ καλά και πώς λειτουργούν τα αεροπλάνα και πώς γίνεται ο καθαρισμός των δασών».

Πάμε τώρα στην ταμπακιέρα: Πρακτικά πρόκειται για έναν αγγλικό νεολογισμό που προκύπτει από τις λέξεις Μan (άντρας) και Explain (εξήγηση) και περιγράφει έναν άνδρα που εξηγεί κάτι -ειδικά προς μία γυναίκα- χωρίς να υπάρχει λόγος, με ύφος υπεροπτικό ή αλαζονικό.

Συνεπώς η κυρία Γεννηματά αισθάνεται ότι αυτή η στάση του κ. Μητσοτάκη τη θίγει πρωτίστως ως γυναίκα και ζητά την συγγνώμη από την πλευρά του πρωθυπουργού. Προφανώς όμως για να κάνει κριτική κάποιος πολιτικός αρχηγός δεν χρειάζεται να είναι και πιλότος ελικοπτέρου, ούτε χειριστής μάνικας πυροσβεστικού. Το ότι ένας υπουργός του κ. Μητσοτάκη τυγχάνει να είναι και «επιτελικός» και «με τη μάνικα στο χέρι», αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει η Γεννηματά να πιλοτάρει το ρωσικό Beriev.

Γι’ αυτές τις δουλειές έχουν τον Μιχάλη στην κυβέρνηση…

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή