Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου και η κατάρα του εθνομηδενισμού

Οι εθνικές επέτειοι δεν είναι απλά πανηγύρια προς τέρψη διαφόρων πολιτικών φιλοδοξιών – Κατά κύριο λόγο είναι παρακαταθήκες ιστορικής μνήμης που συνδέουν άμεσα τις έννοιες του λαού με τις έννοιες της Πατρίδας και της Δημοκρατίας .
Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου του 1940 είναι μια καλή ευκαιρία να ξαναθυμηθούμε το ιστορικό μας DNA
INTIME / ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
4'

Κόντρα στην μόδα του εθνομηδενισμού η οποία - τις τελευταίες δεκαετίες - προωθείται από διάφορα κέντρα και παράκεντρα διαφόρων νεοφιλελέδων ή αριστερόστροφων ιδεολόγων το Newsbomb.gr παραμένει πιστό στις αρχές και τις αξίες που συνδέουν την εθνική ταυτότητα αυτού του τόπου με το λαό και τους αγώνες του λαού για δημοκρατία.

Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου του 1940 είναι μια καλή ευκαιρία να ξαναθυμηθούμε το ιστορικό μας DNA και να αναστοχαστούμε που βαδίζουμε ως Έθνος. Διότι οι έννοιες Έθνος – Πατρίδα – Δημοκρατία - Λαός είναι αλληλένδετες και η μια συμπληρώνει την άλλη. Όπως αναφέραμε και στην αρχή του κειμένου τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται μια τάση στην οποία οι λέξεις Έθνος και Πατρίδα προκαλούν αλλεργικά επεισόδια και όλα αυτά γίνονται στο όνομα ενός κακώς ερμηνευόμενου διεθνισμού, ρίχνοντας νερό στο μύλο της παγκοσμιοποίησης, παρά το γεγονός ότι ο πραγματικός διεθνισμός σε καμιά περίπτωση δεν εναντιώνεται στον πατριωτισμό, απεναντίας.

Ετυμολογικά, η λέξη Έθνος απαντά στη ρίζα Fεθ με σίγηση στο F(δίγαμμα). Κοινή ρίζα έχουν οι λέξεις έθος με σημασία έθιμο, συνήθεια, καθώς και η λέξη ήθος με πρωτογενή ερμηνεία συνηθισμένη κατοικία, και δευτερογενή στον Ηρόδοτο, εκ νέου συνήθεια και έθιμο. Επομένως, ετυμολογικά το Έθνος, είναι αναμφισβήτητα το σύνολο ανθρώπων με ίδιες συνήθειες και κοινή συνηθισμένη κατοικία.

Κοινές ιστορικές εμπειρίες και κοινοί αγώνες διαμορφώνουν κοινά ήθη και αίσθηση κοινής ταυτότητας, κυρίως μέσα από συγκρούσεις με κοινούς εχθρούς. Τα σύγχρονα έθνη έτσι δημιουργήθηκαν. Κι αυτή την ιστορική εμπειρία δεν μπορεί τίποτε να την ξεριζώσει και κανείς δεν μπορεί να την διαγράψει.

Η έννοια του λαού δεν είναι απλά ένα νομικό «υποκείμενο» του κράτους ή του πολιτεύματος όπως κάποιοι επιχειρούν να μας πείσουν. Στις Δημοκρατίες γίνεται προσπάθεια να εμπεδωθεί κοινή ταυτότητα, ώστε να έχει νόημα η λαϊκή κυριαρχία. Ο «λαός» ταυτίζεται πλήρως με την ενιαία ταυτότητα, την εθνική υπόσταση του κράτους για να μπορεί να ασκεί την κυριαρχία του.

Είναι λαός και όχι πληθυσμός! Και έχει ιστορία 2,5 χιλιάδων ετών. Το μαρτυρά ο Ηρόδοτος όταν οι εκπρόσωποι των Αθηναίων, απαντούν στους Σπαρτιάτες απεσταλμένους:

«Είναι ανθρώπινο οι Λακεδαιμόνιοι να φοβήθηκαν μήπως συνθηκολογήσουμε με τον βάρβαρο. Αλλά είναι προσβλητικό να έρχεστε εδώ αμφιβάλλοντας για το φρόνημα των Αθηναίων, αφού γνωρίζετε ότι ούτε χρυσάφι υπάρχει πουθενά στη γη τόσο πολύ, ούτε τόπος ανώτερος από τον δικό μας σε κάλλος και αρετή, ώστε να τα δεχθούμε και να θελήσουμε, μηδίζοντας, να οδηγήσομε σε υποδούλωση την Ελλάδα. Ακόμη κι αν το επιθυμούσαμε, υπάρχουν πολλά και σπουδαία που θα μας εμπόδιζαν να το κάνομε. Πρώτον και κυριότερο, τα αγάλματα και οι ναοί των θεών μας που έχουν καεί και γκρεμιστεί και μας καλούν να τιμωρήσομε όσο μπορούμε τον αίτιο παρά να συμβιβαστούμε μαζί του. Αλλά υπάρχει και το ελληνικό έθνος από το ίδιο αίμα και με την ίδια γλώσσα, έχει ναούς, αγάλματα θεών και θυσίες, όλα κοινά και ήθη ομότροπα, και δεν θα ήταν σωστό αυτών να γίνουν προδότες οι Αθηναίοι. Μάθετε λοιπόν το εξής, αν ήδη δεν το γνωρίζετε, ότι έστω και ένας μόνο Αθηναίος αν μείνει, ποτέ δεν θα συμβιβαστεί με τον Ξέρξη… Όσο ο ήλιος θα ακολουθεί την ίδια πορεία που ακολουθεί σήμερα, ποτέ δεν θα μιλήσουμε την ίδια γλώσσα με αυτόν». (Ουρανία 144, Έκδοση Ωκεανίδα, 2005 μετάφραση, Άγγελος Βλάχος). Αυτά και μόνον τα λόγια μαρτυρούν Έθνος και εθνική συνείδηση 25 αιώνες πριν… Εκτός κι αν μου πείτε ότι οι αρχαίοι Αθηναίοι ήταν εθνικιστές.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πέραμα: Ελεύθεροι οι 7 αστυνομικοί - «Ευτυχώς δικαιώθηκαν» - Τι είπαν στις απολογίες τους

Άκης Τσελέντης: Το συγκινητικό «αντίο» στη μητέρα του - «Κατάλαβα τη ματαιότητα για την δόξα»

Ανατροπή Αρναούτογλου για το βαρομετρικό χαμηλό: «Aπευχόμαστε όλοι ότι θα συμβεί»