Άραγε ο Πούτιν θα δεχθεί να συνομιλήσει με τον Ζελένσκι;

Ο Ζελένσκι θέλει τώρα να συναντηθεί με τον Πούτιν. Το ερώτημα βέβαια είναι αν πλέον ο Ρώσος πρόεδρος επιθυμεί κάτι τέτοιο.
Η αλλαγή τακτικής από τον πρόεδρο της Ουκρανίας πρέπει να θεωρείται δεδομένη
AP
2'

Η αλλαγή τακτικής από τον πρόεδρο της Ουκρανίας πρέπει να θεωρείται δεδομένη. «Η σύγκρουση μπορεί να επιλυθεί μόνο μέσω άμεσου διαλόγου μεταξύ των ηγετών της Ουκρανίας και της Ρωσίας στη βάση αμοιβαίου συμβιβασμού» δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild.

Σημείωσε ακόμη ότι μπορεί κανείς να «κάνει συμβιβασμούς, αλλά αυτοί δεν πρέπει να είναι η προδοσία της πατρίδας σου. Και η άλλη πλευρά πρέπει επίσης να είναι έτοιμη να συμβιβαστεί - γι’ αυτό ονομάζονται συμβιβασμοί. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να βγούμε από αυτή την κατάσταση. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε ακόμη για τις λεπτομέρειες. Δεν είχαμε ακόμη άμεση επαφή μεταξύ των προέδρων. Μόνο μετά τις απευθείας συνομιλίες μεταξύ των δύο προέδρων μπορούμε να τερματίσουμε αυτόν τον πόλεμο».

Το κακό είναι ότι εδώ που έφτασαν τα πράγματα είναι αμφίβολο αν υπάρχει διάθεση από τον Πούτιν για κάποιο συμβιβασμό. Από την αρχή της εισβολής οι Ρώσοι είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι δεν υπολογίζουν καθόλου τον Ζελένσκι και μάλιστα επιθυμούν την ανατροπή του. Άπαντες γνωρίζουν ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να συζητήσει μόνο σε κορυφαίο πολιτικό επίπεδο με τη Δύση και με κανέναν άλλο.

Όπως γνωρίζουμε έχει ήδη μιλήσει με τον Μακρόν με τον Σολτς με τον Ερντογάν... Ίσως να επιθυμεί και απευθείας συνομιλία με το Τζο Μπάιντεν. Δύσκολο όμως να κάτσει στο ίδιο τραπέζι με τον Ζελένσκι.

Δυστυχώς ο πόλεμος έχει ψυχρή τακτική. Εδώ που έφτασαν τα πράγματα οι Ρώσοι δεν έχουν κάτι να κερδίσουν από μια διαπραγμάτευση. Εκτός κι αν ο Ζελένσκι υπογράψει μια συνθηκολόγηση με τους όρους που έχει θέσει η Ρωσία.

Οι οποίοι όροι αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς δεν είναι προς διαπραγμάτευση. Είναι τελεσίγραφο. Ουσιαστικά πρόκειται για απαιτούμενα των Ρώσων για να σταματήσουν τον πόλεμο.

Live blog: Νέοι βομβαρδισμοί στην Ουκρανία λίγο πριν τη συνάντηση Λαβρόφ-Κουλέμπα