Σύνοδος Κορυφής: Καμία απόφαση - Μόνο συμπεράσματα για να σωθούν οι «αγορές»

Ή με τους πολίτες ή με τα συμφέροντα. Και τα δύο δεν γίνεται. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα που βγαίνει από την Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - Σαρλ Μισέλ
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - Σαρλ Μισέλ
AP Photo/Olivier Matthys
1'

Οι «27» φαίνεται ξεκάθαρα ότι είναι διχασμένοι τόσο ως προς το θέμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, όσο και ως προς το ζήτημα του πλαφόν στις εταιρείες που διακινούν την ενέργεια.

Διχασμένοι και προβληματισμένοι είναι ακόμα και για το αν πρέπει να στηριχθούν στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο των ΗΠΑ. Ο καθένας κοιτάει τα συμφέροντα της χώρας του και όλοι μαζί τα συμφέροντα των εταιρειών ενέργειας, αυτό που λέμε τα συμφέροντα της αγοράς.

Μπορούν όμως αυτά τα συμφέροντα να μπαίνουν πιο πάνω από τις ζωές των ανθρώπων; Για άλλη μια φορά η ΕΕ θα σώσει τις αγορές και θα αφήσει στο περιθώριο τους λαούς;

Για να μην γελιόμαστε η Σύνοδος δεν πήρε κανένα μέτρο. Τα μέτρα λένε θα τα δουν τον επόμενο μήνα. Ένα κείμενο συμπερασμάτων έφτιαξαν για να είναι όλοι ικανοποιημένοι και να μην γίνει απολύτως τίποτα.

Ακόμα και αυτοί που ζητούν να μπει πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, επιθυμούν να αποζημιωθούν για τα υπερκέρδη οι εταιρείες της ενέργειας από κρατικές ενισχύσεις. Για τέτοια κοροϊδία μιλάμε. Και την πίτα θέλουν και το σκύλο χορτάτο. Να ζήσουν οι αγορές κι ας πάει και το παλιάμπελο....

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης: Στο κείμενο συμπερασμάτων η ελληνική πρόταση για πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή