Οι τουρκικές παραβιάσεις και οι… Πόντιοι Πιλάτοι

Μπορεί σε κάποιους να προκαλεί αίσθηση ότι το State Department νίπτει τας χείρας του όταν πρέπει να πάρει σαφή θέση έναντι των τουρκικών προκλήσεων κατά της Ελλάδας.

Οι τουρκικές παραβιάσεις και οι… Πόντιοι Πιλάτοι
AP IMAGES
2'

Μόνο που αυτή είναι η πραγματικότητα εδώ και χρόνια. Η γραφειοκρατία του State κινείται πάντα στο δρόμο του «ισαποστακισμού» εδώ και χρόνια

Η ομοσπονδιακή υπηρεσία των ΗΠΑ αποφεύγει να πάρει σαφή θέση, προσφεύγοντας σε γενικότητες περί κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας που «πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται». Πέφτει κανείς από τα σύννεφα; Όχι. Άλλωστε είναι πάγια αμερικανική θέση ότι το εύρος των χωρικών υδάτων θα πρέπει να συμπίπτει με το εύρος του εναέριου χώρου. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε γραπτή του δήλωση αναφορικά με τη σωρεία παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου από τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη αναφέρει ότι «θα πρέπει να υπάρξει συντονισμός και συζήτηση, όπου υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με τα όρια του χωρικού εναέριου χώρου μιας χώρας».

Μάλιστα, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΝΤ1, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, ανέφερε: «Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Ενθαρρύνουμε όλες τις χώρες να σέβονται τον κυρίαρχο εναέριο χώρο άλλων χωρών και να χρησιμοποιούν κρατικά αεροσκάφη λαμβάνοντας δεόντως υπόψη την ασφάλεια της αεροπλοΐας των πολιτικών αεροσκαφών. Όπου υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με τα όρια του χωρικού εναέριου χώρου μιας χώρας, καλούμε σε συντονισμό και σε συζήτηση, και όχι σε ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε θανατηφόρα ατυχήματα».

Οι παραπάνω δηλώσεις δεν χωρούν καμία περεταίρω ερμηνεία ή ανάλυση. Είναι πάνω στην λογική «και στον κλέφτη ψωμί, και στον χωροφύλακα χαμπέρι». Αυτά για να μην χανόμαστε μέσα σε φρούδες ελπίδες. Ας κρατάμε χαμηλά τον πήχη για να μην τον περάσουμε στο τέλος από κάτω.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή