Αυτοανακηρύχθηκε και παρατηρητής στο Ουκρανικό ο Ταγίπ Ερντογάν

Ρόλο παρατηρητή στο Ουκρανικό, δίπλα στον θεσμική θέση του ΟΗΕ διεκδικεί από τον Βλαντιμίρ Πούτιν ο Ταγίπ Ερντογάν – Περίεργο δημοσίευμα βρετανικής εφημερίδας τον φέρει να παζαρεύει την είσοδο της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ για την αναγνώριση του ψευδοκράτους
4'

Τελικά ο πρόεδρος της Τουρκίας βρίσκει και κάνει τα όσα κάνει… Με την ανοχή της διεθνούς κοινότητας διαδραματίζει ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ Ουκρανών και Ρώσων και πάει τη βαλίτσα πολύ πιο μακριά από όσο ενδεχομένως πιστεύαμε. Η τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο είναι ιδιαιτέρως αποκαλυπτική.

Πέραν του γεγονότος ότι κάλεσε τον Πούτιν στην Τουρκία να συζητήσουν τις διεθνείς εξελίξεις ο Ερντογάν τόνισε ότι είναι έτοιμοι να συναντηθούν με τη Ρωσία, την Ουκρανία και τα Ηνωμένα Έθνη στην Κωνσταντινούπολη και να παίξουν ρόλο σε έναν πιθανό μηχανισμό παρατήρησης, εάν και οι δύο πλευρές συμφωνήσουν επί της αρχής.

Ούτε λίγο, ούτε πολύ ο σουλτάνος αυτοανακηρύχθηκε σε διεθνή παρατηρητή με ρόλο αντίστοιχο του ΟΗΕ! Απίστευτα πράγματα και δεν βρέθηκε ένας διεθνής οργανισμός, ούτε βεβαίως η Ε.Ε. ή οι ΗΠΑ να τον μαζέψουν και να τον προσγειώσουν. Εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης μάλιστα προστέθηκε ότι, κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας τους, ο πρόεδρος Ερντογάν επεσήμανε ότι υπάρχει ανάγκη για μέτρα για την ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιπτώσεων του πολέμου και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης με την αποκατάσταση του εδάφους ειρήνης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας το συντομότερο δυνατό.

Κι όλα τα παραπάνω έρχονται την ίδια ακριβώς στιγμή που οι Γερμανοί νίπτουν τας χείρας τους έναντι της τουρκικής προκλητικότητας. Η δήλωση της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπρόσωπου της γερμανικής κυβέρνησης Κριστιάνε Χόφμαν έρχεται να επιβεβαιώσει όσους έλεγαν ότι το Βερολίνο έχει συνεχή δίαυλο επικοινωνίας με την Άγκυρα, ήδη από την εποχή της Άνγκελα Μέρκελ. Η κυρία Χόφμαν ανέφερε πως το Βερολίνο «παρακολουθεί με προσοχή» τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και τις σχετικές δηλώσεις και «απευθύνει έκκληση να υπάρξει συνεννόηση με διάλογο».

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και τις πρόσφατες δηλώσεις του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, η κυρία Χόφμαν παρέπεμψε σε δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Χεμπεστράιτ, ο οποίος είχε τονίσει ότι «η συνεργασία στο ΝΑΤΟ είναι ιδιαίτερα σημαντική αυτή τη στιγμή» και είχε απευθύνει έκκληση «προς τον Τούρκο πρόεδρο, αλλά και προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, να τα βρουν».

Τα παζάρια της ντροπής με το Κυπριακό – Ποιος θα τον σταματήσει επιτέλους;

Αν η είδηση είναι αληθής τότε μιλάμε για την απόλυτη παράνοια. Η βρετανική εφημερίδα Express έγραψε την Κυριακή ότι η Τουρκία ενδέχεται να πιέσει για την αναγνώριση του ψευδοκράτους ως διαπραγματευτικό εργαλείο που θα επιτρέψει στη Σουηδία και τη Φινλανδία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα μάλιστα με την βρετανική εφημερίδα, πηγή κοντά στον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ είπε ότι ο Τατάρ τηλεφώνησε στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζητώντας του να τεθεί στο τραπέζι το καθεστώς των κατεχομένων στις συνομιλίες του ΝΑΤΟ. Αυτό αναφέρει το ρεπορτάζ της Express, δείχνοντας ότι το καθεστώς Ερντογάν τα παίζει όλα για όλα με πολύ θράσος και επιτέλους κάποιος πρέπει να βρεθεί να τον σταματήσει…

«Γνωρίζω ότι η κλήση έγινε και καταλαβαίνω ότι ο πρόεδρος Τατάρ έλαβε θετική απάντηση», είπε η πηγή, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα. «Γιατί να μην χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε μοχλό πίεσης μπορούμε σε αυτήν την κατάσταση; Η Ελλάδα και η Κύπρος χρησιμοποιούν το βέτο τους στην ΕΕ για να σταματήσουν οποιαδήποτε πρόοδο και είναι καιρός να επιλυθεί αυτή η αδικία». Γίνεται αντιληπτό ότι ο Ταγίπ Ερντογάν έχει χάσει πλέον κάθε επαφή με την πραγματικότητα και βάζει πάνω στο τραπέζι ανεξέλεγκτα ζητήματα όσο βλέπει ότι δεν υπάρχουν ιδιαίτερες αντιδράσεις από την πλευρά της Δύσης. Η ρητορική των ίσων αποστάσεων από την Ε.Ε. αλλά και από τις ΗΠΑ ενθαρρύνουν ακόμα περισσότερο την τουρκική προκλητικότητα η οποία έχει αλλάξει level και έχει πάει στο επίπεδο της παράνοιας.