Προβολή στο μέλλον τα επεισόδια στη Γαλλία

Τα όσα συνταρακτικά συμβαίνουν στην Γαλλία θα έπρεπε να μας απασχολούν πολύ σοβαρά.
AP
2'

Μετά τον τραγικό θάνατο του νεαρού Ναέλ από την αστυνομία, ο Εμανουέλ Μακρόν δείχνει αδύναμος να διαχειριστεί την οργή και το μίσος που υπάρχει σε μια μερίδα της γαλλικής κοινωνίας και ο ίδιος σχοινοβατεί μεταξύ του νόμου και της τάξης αλλά και της δήθεν παγκοσμιοποίησης και της πολυπολιτισμικότητας. Και δείχνει αδύναμος διότι κανείς δεν θέλει να δει τις γενεσιουργίες αιτίες του προβλήματος που ξεκινάει από την μαζική μετανάστευση και η εγκατάσταση πολιτισμικά ετερογενών πληθυσμών.

Πριν από 18 χρόνια μιλούσαμε και πάλι για την οργή των νέων με καταγωγή από πρώην γαλλικές αποικίες, στα προάστια του Παρισιού, για την «εξέγερση» των εφήβων ή και μεγαλύτερης ηλικίας ατόμων που αισθάνονταν ξεχασμένοι, αποκομμένοι, με λιγότερες ευκαιρίες. Ήταν και πάλι στο προσκήνιο τα θέματα της «ταυτότητας» και της ενσωμάτωσης μεταναστών.

«Έχουν περάσει περισσότερα από 1.500 χρόνια από την ίδρυση του γαλλικού βασιλείου. Περισσότερα από 480 χρόνια από τότε που τα γαλλικά έγιναν η επίσημη γλώσσα του κράτους. Περισσότερα από 200 χρόνια από τη Γαλλική Επανάσταση. Και περισσότερα από 60 χρόνια από την καθιέρωση της Πέμπτης Δημοκρατίας. Και παρόλα αυτά το ερώτημα του πώς ορίζουμε τη γαλλική ταυτότητα παραμένει σημείο αντιπαράθεσης» σχολιάζει ο αρθρογράφος του CNN, Τζόσου Μπερλίνγκερ.

Και το 2005 υπήρξαν ανάλογα επεισόδια στην Γαλλία αφού η περίφημη στρατηγική που θα ενσωμάτωνε τους ξένους και θα προωθούσε την κοινωνική πολυμορφία απέτυχε παταγωδώς. Στην πραγματικότητα, συμβαίνει το αντίθετο: μια διαρκώς αυξανόμενη συγκέντρωση φτωχών νοικοκυριών που αντιμετωπίζουν υλικές δυσκολίες και ρέπουν προς την παραβατικότητα και στην παραοικονομία.

Σε σύγκριση με το 2005, η αξιοσημείωτη αύξηση της προσχώρησης των νέων ξένης καταγωγής στο Ισλάμ έχει επίσης αυξήσει την πολιτιστική απόσταση που χωρίζει αυτό το τμήμα της νεολαίας από την υπόλοιπη κοινωνία.

Υπάρχουν βαθιές ριζωμένες κοινωνικές και πολιτισμικές αντιθέσεις οι οποίες δεν γίνεται να αμβλυνθούν με φιλοσοφικές θεωρίες περί ενσωμάτωσης. Αν η Γαλλία συνεχίσει να κρύβεται πίσω από το δάχτυλό της τέτοιες εξεγέρσεις θα αποτελούν μόνιμο φαινόμενο όχι μόνο στο Παρίσι αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Είναι προφανές ότι η μαζική και βίαιη εξέγερση των μουσουλμάνων στη Γαλλία και η προσπάθεια επιβολής της τάξης δεν θα έχει καλά αποτελέσματα. Στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. ξέρετε ποια ήταν η λύση; Χρηματική συνδρομή 20.000 ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση ανά μετανάστη που θα εγκατασταθεί στην Ελλάδα. Θα πληρωνόμαστε για να διαχειριζόμαστε τη βία… Τα όσα συμβαίνουν στο Παρίσι είναι προβολή στο μέλλον…