Ρε πάτε καλά; Ένα ευρώ το κιλό το καρπούζι;

Καλά θα πάει κι αυτό το καλοκαίρι – Το καρπούζι έφτασε ένα ευρώ το κιλό, αλλά ακρίβεια δεν υπάρχει! Τα… χρυσά καρπούζια
2'

Βλέπω και ακούω τα ρεπορτάζ των τηλεοπτικών καναλιών για τις ξαπλώστρες που έχουν φτάσει τα 80 ευρώ στις παραλίες κι αναρωτιέμαι αν είναι το μοναδικό δυσβάστακτο έξοδο για την μέση ελληνική οικογένεια. Διότι εντάξει, όποιος δεν έχει να δώσει 80 ευρώ για τις ξαπλώστρες, παίρνει μια δική του ομπρέλα και δυο ψάθες ή δυο καρεκλάκια και κάπως τη βολεύει. Όταν όμως το καρπούζι έχει φτάσει 1 ευρώ το κιλό πώς να την βολέψεις;

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ μέσα σε ένα μήνα οι τιμές των φρούτων αυξήθηκαν κατά 28,8%. «Αυτό που ανέβηκαν λίγο τα πράγματα, είναι γιατί καλλιεργούν πιο λίγοι παραγωγοί γιατί δεν τους συμφέρει», λένε έμποροι λαϊκών αγορών.

Στο «ράλι» τιμών έχουν μπει όλα φρούτα της εποχής: πεπόνια με 2 ευρώ, ροδάκινα με ενάμιση ευρώ, κεράσια με 3,5 ευρώ το κιλό.

Σύμφωνα με το δελτίο χονδρικής πώλησης του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, στους πάγκους της λαϊκής τα καρπούζια φτάνουν το μισό ευρώ το κιλό από 24 λεπτά πέρσι, τα κεράσια με 4 ευρώ και 30 λεπτά από 1 και 80, τα βερίκοκα με 3,5 ευρώ από 2 και τα πεπόνια με ένα ευρώ από πενήντα λεπτά πέρσι. «Η τιμή είναι η μία η άλλη. Μεροκάματο δεν βγαίνει», λένε οι παραγωγοί.

Αντίστοιχα αυξημένες είναι και οι τιμές των λαχανικών. Ενδεικτικά, δύο αγγούρια φεύγουν προς τις λαϊκές με χονδρική τιμή 0,60€ από 0,35 πέρσι, τα κολοκυθάκια με 1 ευρώ και δέκα λεπτά από 60 λεπτά πέρσι και οι τομάτες με 1 ευρώ και 20 λεπτά από 1 ευρώ πέρυσι σύμφωνα με το Mega.

«Έχουμε μια αύξηση της τάξης 30 με 35% που οφείλεται και στις καιρικές συνθήκες αλλά και στους παραγωγούς που έχουν αυξήσει τις τιμές γιατί έχουν αυξηθεί και οι πρώτες ύλες», λένε οι έμποροι.

Στα χωράφια, οι παραγωγοί αγκομαχούν, μετρούν τα έξοδα και πολλοί σκέφτονται να εγκαταλείψουν το επάγγελμα. «Η φετινή χρονιά για το καρπούζι ήταν πολύ δύσκολη και τα κοστολόγια έχουν αυξηθεί υπερβολικά. Το λίπασμα, τα εργατικά, το ρεύμα , το πετρέλαιο έχουν αυξηθεί πολύ» λένε στα κανάλια.

Το «μάρμαρο» το πληρώνει βεβαίως ο οικογενειάρχης τον οποίο δεν τον ρωτάει κανείς που θα βρει τα χρήματα να αγοράσει φρούτα για τα παιδιά του. Όλοι όσοι εργάζονται στην τροφική αλυσίδα κλαίγονται. Κλαίγεται ο παραγωγός, κλαίγεται ο μεσάζοντας, κλαίγεται ο χοντρέμπορας, κλαίγεται ο λιανέμπορας. Ο μόνος που δεν μιλάει είναι ο καταναλωτής που πληρώνει όλα τα «κερατιάτικα» εδώ και χρόνια.