Το φαγοπότι της αλβανικής διαπλοκής και τα χρέη 50 εκατομμυρίων προς τον Άκτωρα
Τα χρέη του αλβανικού υπουργείου Υποδομών προς την ελληνική εταιρεία Άκτωρ, ο ρόλος μιας πρώην οικιακής βοηθού, εκλεκτής του Έντι Ράμα, και η συμμορία των συνεργατών της που εμπλέκονται σε ξέπλυμα
Το όνομα Μπελίντα Μπαλούκου μπορεί να μην σας λέει πολλά, λέει όμως πάρα πολλά στην Αλβανία.
Το όνομα της υπουργού Υποδομών και αντιπροέδρου της κυβέρνησης του Έντι Ράμα κάνει θραύση στη διαπλοκή της Αλβανίας.
Στις 13 Μαρτίου συνελήφθη από το SPAK, το δικαστήριο κατά της διαφθοράς, ο Ερβίς Μπερμπέρι, επικεφαλής της Αλβανικής Οδικής Αρχής και ένας από τους πιο έμπιστους συνεργάτες της υπουργού Υποδομών και Ενέργειας και αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Μπελίντα Μπαλούκου.
Το κουβάρι της διαπλοκής είχε σχέση με κατασκευαστικά έργα και σικέ διαγωνισμούς, τους οποίους κέρδιζαν οι εκλεκτοί του Έντι Ράμα. Σύμφωνα με τα αλβανικά ΜΜΕ, έπειτα από έφοδο της αστυνομίας συνελήφθη από το SPAK, το δικαστήριο κατά της Διαφθοράς, ο Ερβίς Μπερμπέρι, επικεφαλής της Αλβανικής Οδικής Αρχής.
Η αστυνομία τον συνέλαβε μαζί με δυο επιχειρηματίες φίλους (Valter Begaj & Ervis Lamaj) στο διαμέρισμά του, επιχειρηματίες φίλους (Valter Begaj & Ervis Lamaj) όπου κατασχέθηκαν μεγάλα χρηματικά ποσά και πίνακες ζωγραφικής αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.
Ο Ερβίς Μπερμπέρι ήταν δεξί χέρι της υπουργού Μπαλούκου και ήταν αυτός που φωτογραφιζόταν δίπλα της σε όλες τις επιθεωρήσεις και τα εγκαίνια μεγάλων οδικών έργων. Σύμφωνα με το SPAK, ο Valter Begaj, ιδιοκτήτης της εταιρείας NET – GROUP, κέρδισε 6 δημόσιους διαγωνισμούς, τα χρήματα από τους οποίους μετέφερε μέσω συναλλαγών στην εταιρεία DAAM. To όφελος φαίνεται να αγγίζει τα 2,7 εκατομμύρια ευρώ.
Η NET – GROUP κέρδιζε τους διαγωνισμούς αυτούς, γινόταν μεταφορά χρημάτων μέσω συναλλαγών προς την εταιρεία DAAM. Οι ενέργειες αυτές έχουν εγείρει υποψίες για δραστηριότητα ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, η έρευνα του SPAK ξεκίνησε τις προηγούμενες εβδομάδες, εστιάζοντας στην πώληση της DAAM. H εταιρεία DAAM είχε αγοραστεί από τον Μπερμπέρι σε πολύ χαμηλή τιμή, πωλήθηκε σε πολλαπλάσια, ενώ η ιδιοκτησία και η διαχείριση αλλάζουν αρκετές φορές ανάμεσα σε Buli, Begaj και Lamaj. Υπάρχουν υποψίες για εικονική μεταβίβαση με σκοπό την αποφυγή σύγκρουσης συμφερόντων, καθώς ο Μπερμπέρι ετοιμαζόταν να διοριστεί σύμβουλος στο υπουργείο Υποδομών και Ενέργειας.
Όλο το παραπάνω σκάνδαλο έχει προκαλέσει τεκτονικές δονήσεις στο πολιτικό σκηνικό της Αλβανίας.
Πολλά ερωτήματα εγείρει η ανέλιξη της όμορφης υπουργού και αντιπροέδρου της κυβέρνησης Μπελιντα Μπαλούκου, η οποία πριν από τη νέα της καριέρα εργαζόταν στην Ελλάδα ως οικιακή βοηθός.
Πρακτικά δηλαδή μία οικιακή βοηθός έγινε αντιπρόεδρος της αλβανικής κυβέρνησης και υπουργός Υποδομών και συνεπώς κάνει κουμάντο στα δημόσια έργα της γειτονικής χώρας.
Πάμε τώρα στην ταμπακιέρα της ιστορίας:
Υπάρχει δικαστική απόφαση που έχει κερδίσει η κατασκευαστική εταιρεία Άκτωρ από γαλλικό δικαστήριο, κατά του αλβανικού Δημοσίου, ύψους 50 εκατ. ευρώ, για την οποία δεν δίνεται από τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Εξωτερικών το πράσινο φως για να εκτελέσει.
Και κάπου εδώ εμπλέκεται η Μπαλούκου, της οποίας ο συνεργάτης συνελήφθη για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ενώ είχε ζητήσει από τα αφεντικά (τα παλιά της συγκεκριμένης κατασκευαστικής) να επισπεύσουν την κατασκευή του συγκεκριμένου έργου, όταν εκείνοι το έκαναν, η Μπαλούκου δεν κατέβαλε τα ποσά.
Δηλαδή η Άκτωρ έκανε το έργο, πήγε στα δικαστήρια, κέρδισε 50 εκατομμύρια ευρώ και η εκλεκτή του Έντι Ράμα σφυρίζει αδιάφορα... Και εδώ κάπου αρχίζουν τα καυτά ερωτήματα:
- Ποιοι και γιατί δεν δίνουν το πράσινο φως στον κ. Εξάρχου της Άκτωρ να εκτελέσει;
- Τι παιχνίδια παίζονται σε διπλωματικό παρασκήνιο που εμποδίζουν την καταβολή των ποσών σε μια ελληνική εταιρεία που έχει κερδίσει νομικά;
- Ποιους καλύπτει το αλβανικό καθεστώς;
- Τι γνωρίζει η Αθήνα για αυτές τις υποθέσεις και τι θα κάνει; Θα συνεχίσει να σφυρίζει αδιάφορα;