Αλέξης Τσίπρας: Κι αν επιστρέψει τι γίνεται;

Είναι αλήθεια ότι οι δημοσκοπικές εταιρείες μετρούν ακόμα τη δυναμική του πρώην πρωθυπουργού
2'

Παρά τα όσα λέγονται και γράφονται στο προσκήνιο, στο παρασκήνιο, το σενάριο επιστροφής του Αλέξη Τσίπρα στην κεντρική πολιτική σκηνή όχι μόνο δεν έχει τελειώσει, αλλά αντίθετα έχει φουντώσει περισσότερο.

Θα έλεγε κανείς ότι αποτελεί κρυφό πόθο αρκετών ψηφοφόρων της ριζοσπαστικής Αριστεράς, αλλά και των στελεχών που ανήκουν σε αυτό το χώρο και βλέπουν ότι ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάνει περισσότερες «αμερικανιές» από όσες μπορεί να αντέξει ο συγκεκριμένος χώρος.

Είναι αλήθεια ότι οι δημοσκοπικές εταιρείες μετρούν ακόμα τη δυναμική του πρώην πρωθυπουργού. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στον κυριακάτικο Τύπο, το πρόσωπο του πρώην πρωθυπουργού μετριέται στις έρευνες γνώμης που γίνονται και μάλιστα φέρεται να είναι ο μόνος που συγκεντρώνει υψηλά ποσοστά στο ερώτημα «ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει τον Μητσοτάκη».

Ο κ. Τσίπρας πραγματοποιεί μεθοδικές κινήσεις για το πλήρες φρεσκάρισμα της εικόνας του, κάνοντας ταυτόχρονα αυτοκριτική για πτυχές της διακυβέρνησής του. Την ίδια ώρα, με τον τρόπο του έχει διαχωρίσει τη θέση του από τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ, δείχνοντας ότι δεν τον εκφράζει ο Στέφανος Κασσελάκης. Στο πλαίσιο αυτό, κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει τι ρόλο επιθυμεί να διαδραματίσει την επόμενη μέρα.

Αν πάντως επιθυμούσε να μπει σε καθεστώς «αγρανάπαυσης» ή πλήρους παροπλισμού, δεν θα έμπαινε στη διαδικασία να ανασυγκροτήσει το γραφείο του, ούτε βέβαια να δημιουργήσει το Ινστιτούτο με το όνομά του.

Το συνολικό rebranding του πρώην Πρωθυπουργού δείχνει δυο βασικά πράγματα:

  • Την αποσύνδεσή του από τον παλιό ΣΥΡΙΖΑ, αφού και ίδιος θεωρεί ότι αυτό το σχήμα έχει κάνει πλέον τον κύκλο του
  • Την δημιουργία ενός νέου φορέα που θα συγκεντρώνει όλες τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς, κάτι που επιχειρήθηκε πολλές φορές στο παρελθόν χωρίς επιτυχία.

Αρκετοί που βρίσκονται ή βρέθηκαν κοντά στο περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού θεωρούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο μοναδικός που μπορεί να επιτύχει κάτι τέτοιο, απαλλαγμένος πλέον από ιδεολογικές αγκυλώσεις του παρελθόντος.

Δεν είναι λίγοι μάλιστα αυτοί που βλέπουν τον ερχομό του ακόμα και πριν τις επερχόμενες εθνικές εκλογές. Για να συμβεί βέβαια κάτι τέτοιο θα πρέπει να υπάρξουν οι κατάλληλες πολιτικές συνθήκες και συγκυρίες που θα επιβάλλουν μια τέτοια επιστροφή. Από μόνος του να σηκώσει ο Αλέξης Τσίπρας τη σημαία της αμφισβήτησης είναι μάλλον απίθανο.