Οι ΗΠΑ τραβούν το σχοινί στα άκρα με τη Μόσχα

Το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ σέρνουν ολόκληρη την Ευρώπη σε ένα επικίνδυνο σταυροδρόμι έναντι της Μόσχας
3'

Οι χώρες του ΝΑΤΟ ανακοίνωσαν πως ξεκινούν οι παραδόσεις F-16 στην Ουκρανία, προκειμένου, όπως ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, να ενισχυθεί η άμυνά της έναντι της Ρωσίας και οι Ευρωπαίοι ηγέτες χειροκροτούν γνωρίζοντας πολύ καλά πως μια τέτοια ενέργεια είναι απολύτως αυτοκτονική με δεδομένες τις προειδοποιήσεις τις Μόσχας για κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία με απρόβλεπτες συνέπειες για όλη την ανθρωπότητα.

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι αυτή τη στιγμή που μιλάμε είναι σε εξέλιξη η μεταφορά αεροσκαφών F-16 από τη Δανία και την Ολλανδία», προς την Ουκρανία, είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, μιλώντας σε μια εκδήλωση στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ. «Τα αεροσκάφη αυτά θα πετάξουν στον ουκρανικό ουρανό αυτό το καλοκαίρι», πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον Μπλίνκεν, εντός των επόμενων δύο ημερών αναμένεται να ανακοινωθεί ένα νέο, «απίστευτα ισχυρό» πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που βρίσκεται επίσης στην Ουάσιγκτον, είπε ότι αναμένει σήμερα να ληφθούν αποφάσεις και για νέες παραδόσεις αεροσκαφών F-16 στη χώρα του. «Σήμερα συνεχίζουμε να εργαζόμαστε στην Ουάσιγκτον. Θα υπάρξει, ιδίως, μια απόφαση για τα F-16 πολύ σύντομα. Αυξάνουμε τον αριθμό των αεροσκαφών που είναι διαθέσιμα για την Ουκρανία», είπε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που αναρτήθηκε στην πλατφόρμα Telegram.

Η Ε.Ε. δείχνει να παίζει το ρόλο του χρήσιμου ηλίθιου παρά το γεγονός ότι το Κρεμλίνο έχει καταστήσει σαφές εδώ και πολύ καιρό ότι «Η Ρωσία θα λάβει μέτρα στον τομέα της πυρηνικής αποτροπής εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες αναπτύξουν πυραύλους μεσαίου και μικρού βεληνεκούς στην Ευρώπη και την Ασία», όπως έχει δηλώσει ήδη από τον Μάιο στο πρακτορείο ειδήσεων RIA ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Το τρομερό της ιστορίας είναι ότι ακόμα και τώρα Αμερικανοί αξιωματούχοι χαρακτηρίζουν τις ρωσικές προειδοποιήσεις ως «κενές». Η Ρωσία, σημειώνουν, δεν έχει πάρει ποτέ το ρίσκο να επιτεθεί στον εφοδιασμό της Ουκρανίας με όπλα στην Πολωνία ή αλλού στο έδαφος του ΝΑΤΟ.

Τα ίσια βέβαια έλεγαν και πριν την εισβολή στην Ουκρανία όπου στοιχημάτιζαν ότι η Ρωσία δεν θα επιτεθεί.

Η αλήθεια είναι ότι ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν έχει κάνει ό,τι μπορεί για να αποφύγει την άμεση σύγκρουση με τη δυτική συμμαχία, παρόλο που επιδεικνύει τις πυρηνικές του δυνατότητες ή προειδοποιεί, όπως κάνει τακτικά ο Πεσκόφ, ότι η Δύση ρισκάρει να μετατρέψει μία περιφερειακή σύγκρουση σε Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το Reuters, φαίνεται επίσης να κατέληξαν και σε μια συμφωνία για την κοινή δήλωση της Συνόδου Κορυφής, στην οποία περιλαμβάνεται αναφορά για δέσμευση της Συμμαχίας να συνεχίσει την υποστήριξη της Ουκρανίας «στο δρόμο της προς την πλήρη ευρωατλαντική ολοκλήρωση, συμπεριλαμβανομένης της ένταξης στο ΝΑΤΟ».

Στην κοινή δήλωση θα αναφέρεται επίσης ότι το ΝΑΤΟ «θα είναι σε θέση να απευθύνει πρόσκληση στην Ουκρανία για ένταξη στη συμμαχία όταν συμφωνούν οι σύμμαχοι και πληρούνται οι όροι», σύμφωνα με την ίδια πηγή. Στο προσχέδιο της κοινής ανακοίνωσης αναφέρεται, επίσης, ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ «παραμένουν πρόθυμοι να διατηρήσουν διαύλους επικοινωνίας με τη Μόσχα για να αποτρέψουν την κλιμάκωση του πολέμου».

Είναι προφανές ότι όλα τα παραπάνω δεν στέκουν. Να στέλνεις δηλαδή νατοϊκά F-16 στην Ουκρανία και παράλληλα να ζητάς ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Ρωσία για να αποτραπεί η κλιμάκωση του πολέμου.

Σχετικές ειδήσεις