Το δημογραφικό πάει στα βράχια…

Δημογραφικό: Το 2035 θα είναι εφιάλτης για την Ελλάδα και παρόλα αυτά όλοι σφυρίζουν αδιάφορα

Το δημογραφικό πάει στα βράχια…
Φωτ. αρχείου: Eurokinissi
1'

Δεν ξέρω αν διαβάσατε την έκθεση του οίκου Moody’s; Μείζον θέμα για την χώρα μας παραμένει το δημογραφικό, καθώς η ανισορροπία ανάμεσα στις γεννήσεις και τους θανάτους συνεχίζεται οδηγώντας σε συρρίκνωση του πληθυσμού της χώρας.

Το δημογραφικό – που έχει χρησιμοποιηθεί και ως άλλοθι για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης – αποτελεί και μια σοβαρή δημοσιονομική πρόκληση. O οίκος Moody’s θεωρεί ως αιτία υποβάθμισης της αξιολόγησης κρατών την επιδεινούμενη εικόνα του δημογραφικού και συγκεκριμένα τον δείκτη εξάρτησης των ηλικιωμένων.

Αναφέρει δε, ότι η Ελλάδα μέσα στην επόμενη 10ετία, θα έχει τον πέμπτο υψηλότερο δείκτη εξάρτησης ανάμεσα σε όλες τις ανεπτυγμένες οικονομίες διεθνώς.

Καταπληκτικά. Κι εμείς εδώ ασχολούμαστε με τις σέλφι του Κασσελάκη και με τις εκλογές στο ΠΑΣΟΚ…

Για τη χώρα μας ο δείκτης εξάρτησης θα διαμορφωθεί στο 48% έως το 2035, από περίπου 37% το 2023.

Η αύξηση των εξαρτημένων πληθυσμών αποτελεί σημαντική δημοσιονομική πρόκληση για τις κυβερνήσεις και θέτει σοβαρές πιστωτικές πιέσεις στα κράτη, αναφέρει η Moody’s: το δημοσιονομικό κόστος αυξάνεται όταν οι άνθρωποι συνταξιοδοτούνται λόγω της καταβολής των συντάξεων και των υψηλότερων αναγκών υγειονομικής περίθαλψης, ενώ τα φορολογικά έσοδα μειώνονται καθώς το εισόδημα μετατοπίζεται από την απασχόληση στη σύνταξη.

Κατά συνέπεια, ένας ολοένα και πιο γερασμένος πληθυσμός σημαίνει υψηλότερες κατά κεφαλήν κρατικές δαπάνες και χαμηλότερα φορολογικά έσοδα.

Κοιμηθείτε αναπαυτικά και θα τα πούμε ξανά σε καμιά δεκαριά χρόνια, αν έχει μείνει κάποιος Έλληνας…

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή