Διάσκεψη Βερολίνου για Λιβύη: Θα μας ταράξουν στις επιτροπές
Η συμφωνία που επετεύχθει στο Βερολίνο είναι κουτσή - Ναι μεν αποφασίστηκε να σταματήσει το εμπόριο όπλων και ιδιωτικών στρατών στην περιοχή, όμως κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει την τήρηση κανόνων στην περιοχή
Την αισιοδοξία της εξέφρασε η αμερικανική πλευρά, η ρωσική ωστόσο εμφανίστηκε επιφυλακτική καθώς όπως τόνισε δεν υπήρξε ουσιαστικός διάλογος ανάμεσα σε Χαλίφα Χαφτάρ και Φαγιέζ αλ Σάρατζ. Η Γερμανία, από την πλευρά της, μίλησε για πρόοδο αναγνώρισε όμως ότι έγινε απλώς η αρχή.
Συμφωνήθηκε, πάντως, η επιβολή εκεχειρίας και ο τερματισμός ξένης στρατιωτικής παρέμβασης στη χώρα.
Η συμφωνία του Βερολίνου συνεπάγεται μια εύθραυστη εκεχειρία στη Λιβύη, της οποίας η τήρηση εναπόκειται προς το παρόν μόνο στη καλή πίστη των Χαφτάρ και Σάρατζ.
Για την επόμενη μέρα στη Λιβύη δεν κατέληξαν πουθενά.
Θα κάνουν λένε επιτροπές, για να δουν το πολιτικό ζήτημα της Λιβύης.
Τι επιτροπές;
Σαν αυτές που έλεγε μια φορά κι έναν καιρό ο Βαμβακούλας: να κάνουμε μια τριμελή επιτροπή από πέντε άτομα να το δούμε το θέμα...
Ο κίνδυνος όπως έχουμε επισημάνει είναι άλλος...
Οι μεγάλες δυνάμεις που συμμετέχουν στη Διάσκεψη του Βερολίνου προσπαθούν ο καθένας για δικούς του λόγους να υπερασπιστούν τα δικά τους συμφέροντα στην περιοχή πίσω από το μανδύα της ειρήνης και της δημοκρατίας. Το έργο έχει παιχτεί πολλές φορές στο παρελθόν με το ίδιο ακριβώς θεατρικό σενάριο.
Πρακτικά, αυτό που ενδιαφέρει τόσο τη Γερμανία, αλλά και τους υπόλοιπους παίκτες είναι η αποστολή δήθεν ειρηνευτικών στρατευμάτων στην Λιβύη χωρίς κανείς να διευκρινίζει από ποιες χώρες θα προέρχονται αυτά τα στρατεύματα. Από την Ε.Ε. γενικά κι αόριστα;
Από την Γερμανία; Από την Τουρκία; Κανείς δεν έχει διευκρινίσει κάτι τέτοιο.
Παράλληλα, οι μεγάλες δυνάμεις όπως αναφέρεται στο προσχέδιο επιθυμούν να ελέγξουν την εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Λιβύη και να οδηγήσουν την χώρα σε εκλογές.
Το σχέδιο των μεγάλων δυνάμεων είναι να στήσουν τη φάκα/παγίδα της συναίνεσης και να πείσουν τον Χαφτάρ να μπει σε μια κυβέρνηση συνεννόησης που ενδέχεται να προκύψει από εκλογική διαδικασία.
Αφού δεν μπορούν να τον βγάλουν από τη μέση, αρκεί να τον φέρουν με τα... νερά τους.
Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο αφού ο Λίβυος στρατάρχης έχει καταλάβει τις προθέσεις των μεγάλων δυνάμεων και ιδιαίτερα της Γερμανίας και της Τουρκίας.
Μια τέτοια εξέλιξη «απορρόφησης» του Χαφτάρ στην επόμενη μέρα θα ήταν καταστροφική για τα συμφέροντα της Ελλάδας, αφού αυτόματα θα ενεργοποιήσει την πλήρη νομιμοποίηση των κατάπτυστων συμφωνιών που έχει υπογράψει η Τουρκία με το καθεστώς του Σάρατζ.