Κοροναϊός: Τι εξετάζει το υπουργείο Παιδείας για το κλείσιμο των σχολείων Πανελλαδικά

Κοροναϊός: Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι θα σημειωθεί σημαντική αύξηση στα κρούσματα στη χώρα μας τις επόμενες εβδομάδες - 31 έως τώρα είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα - Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι υπηρεσίες Υγείας της χώρας
INTIME NEWS

Μέχρι στιγμής, η Πολιτεία επιλέγει να κλείνει σχολεία κατά περίπτωση, όπου δηλαδή εμφανίζονται ύποπτα ή επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Κι ενώ η ανησυχία των γονέων (και όχι μόνο) μεγαλώνει, πολλοί είναι που ρωτούν αν είναι τώρα η ώρα να κλείσουν όλες οι σχολικές μονάδες πριν παρουσιαστεί το πρώτο κρούσμα σε σχολείο.

Διαβάστε: Τι άλλο περιμένουν για να κλείσουν όλα τα σχολεία στην ελληνική επικράτεια;

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, το υπουργείο Παιδείας εξετάζει το ενδεχόμενο να κλείσουν πανελλαδικά τα σχολεία, μια απόφαση που αν ληφθεί, αυτό θα έχει γίνει σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας.

Υπάρχει όμως η ανησυχία ότι αν η Πολιτεία προχωρήσει σε αυτό το μέτρο, θα προκληθεί πανικός στην κοινωνία.

Πόσο αποτελεσματικό είναι αυτό το μέτρο

Εν τω μεταξύ, ο Έλληνας καθηγητής του Yale Νικόλας Χρηστάκης, με αναρτήσεις του στο Twitter αναφέρθηκε στην αποτελεσματικότητα του μέτρου αυτού.

Σύμφωνα με τον κ. Χρηστάκη, τα σχολεία πρέπει να κλείσουν πριν εμφανιστεί το πρώτο κρούσμα σε αυτά, όταν δηλαδή παρουσιάζονται κρούσματα στην κοινότητα ή τις κοντινές σε αυτή περιοχές.

Δείτε το σχετικό tweet:

Επίσης σε άλλη του ανάρτηση, ο Έλληνας καθηγητής αναφέρει ότι, αν όλα τα σχολεία κλείσουν σαν κίνηση «αντίδρασης», δηλαδή μόλις εμφανιστεί το πρώτο κρούσμα σε σχολική μονάδα, οι πιθανότητες να εξαπλωθεί ο ιός μειώνονται κατά 26% και η εξάπλωσή του καθυστερεί 16 ημέρες.

Διαβάστε όλο το χρονικό της έξαρσης του ιού

Θετικοί στον ιό βρέθηκαν όπως ανακοινώθηκε την Πέμπτη (05/03), 21 από τα 24 άτομα που ελέγχθηκαν και ήταν στο ταξιδιωτικό γκρουπ που επέστρεψε από το Ισραήλ και στο οποίο βρισκόταν επίσης ο 66χρονος, ο οποίος νοσηλεύεται.

Λίγο νωρίτερα είχε ανακοινωθεί ότι βρέθηκε θετική στον κοροναϊό και η σύζυγος του.

Εκτός από τον 66χρονο, η κατάσταση της υγείας του οποίου κρίνεται σοβαρή, άλλοι δύο ασθενείς έχουν εμφανίσει πνευμονία ενώ οι υπόλοιποι έξι που νοσηλεύονται έχουν πολύ πιο ήπια συμπτώματα.

Ο Χαράλαμπος Γώγος, παθολόγος λοιμωξιολόγος, διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Πανεπιστημίου Πατρών, μίλησε το πρωί της Παρασκευής (06/03) στον Open για την εξέλιξη της υγείας των ασθενών που νοσηλεύονται λόγω κορωνοϊού.

«Έχουμε ανοίξει δύο πτέρυγες στο νοσοκομείο κι έχουμε εξασφαλήσει γύρω στις 40 κλίνες», δήλωσε.

«Από τα 21 άτομα νοσηλεύουμε 10 και είμαστε σε επαφή με τους υπόλοιπους 11. Ο 66χρονος είναι πιο σοβαρά γιατί έχει αναπνευστική ανεπάρκεια, δύο είναι λιγότερο σοβαρά κι έχουν σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού και τα υπόλοιπα είναι σε καλή κατάσταση», διευκρίνησε.

«Περιμένουμε την ιχνηλάτηση και άλλων περιστατικών από την ίδια περιοχή», πρόσθεσε.

Δείτε τι ανέφερε ο κ. Γώγος για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων, στο παρακάτω βίντεο:

Ρέθυμνο: Αρνητικό σε κοροναϊό το δείγμα του φοιτητή

Αρνητικό είναι το δείγμα που εξέτασε το τμήμα ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και αφορά στον 20χρονο φοιτητή ο οποίος βρίσκεται για νοσηλεία στο νοσοκομείο Ρεθύμνου.

Σύμφωνα με την Ελένη Μπορπουδάκη, διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ στην Κρήτη, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ ΜΠΕ, «ο φοιτητής από την Πάτρα σύμφωνα με πληροφορίες ανήκει στην ομάδα που είχε ταξιδέψει σε Ισραήλ. Όλα πήγαν καλά, το δείγμα βγήκε αρνητικό, όπως επίσης και του ύποπτου κρούσματος από το Ηράκλειο ενώ αύριο αναμένεται το αποτέλεσμα για το δείγμα από τα Χανιά».

«Όχι πανικός»

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει ο Βασίλης Κικίλιας, προκειμένου να παραβρεθεί σήμερα Παρασκευή (06/03/2020) στο έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον κοροναϊό, το δεύτερο το τελευταίο διάστημα.

Όλη η Ευρώπη βρίσκεται σε επιδημική φάση με μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων, τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό, καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, την Πέμπτη (05/03/2020). Επέμεινε δε στο γεγονός ότι τα πραγματικά κρούσματα είναι πολλαπλάσια από τα επιβεβαιωμένα, λόγω υποδιάγνωσης σε ήπια και ασυμπτωματικά περιστατικά, που όμως μεταδίδουν τον ιό. Αυτό συμβαίνει και στη χώρα μας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις περιοχές της Αχαΐας και της Ηλείας. Η Αμαλιάδα, μάλιστα, έχει περάσει στη φάση ΙΙ, δηλαδή της εξάπλωσης του κοροναϊού στην κοινότητα. Ωστόσο, «δεν θα γίνει καμιά καραντίνα η οποία δεν συστήνεται από κανέναν. Χρειάζεται ψυχραιμία, είμαστε ένας λαός πάρα πολύ δημοκρατικός, με πάρα πολλές ευαισθησίες και πρέπει να χειριστούμε και το θέμα του ιού με ψυχραιμία» τόνισε.

Ως προς τα μαθηματικά μοντέλα για την εξάπλωση του ιού, ο καθηγητής τόνισε ότι «δεν θα κολλήσει το 75% του πληθυσμού. Στο μέλλον προοπτικά σε ένα, δυο, τρία χρόνια ναι, μπορεί ενδεχομένως να κολλήσουν όλοι. Όπως κολλάμε από τη γρίπη. Υπολογίζουμε με τα μαθηματικά μας μοντέλα και με την ελπίδα ότι ο καιρός θα παίξει ένα ρόλο στην αποφυγή της περαιτέρω διασποράς, ότι μπορεί να φτάσουμε το 10%, το 15% του πληθυσμού, μπορεί να είναι και πολύ λιγότερο, μπορεί να είναι το 5% αυτή την περίοδο και να αυξηθεί παραπάνω την επόμενη χρονιά το χειμώνα, που ευνοεί τη μετάδοση τέτοιων ιών».

Το σίγουρο όμως είναι ότι η επιδημία του φόβου και του πανικού είναι χειρότερη από τον ιό και τα κρούσματα, ακόμα κι αν είναι εκατοντάδες. «Υπολογίζεται ότι 5% με 15% του πληθυσμού προσβάλλεται κάθε χρόνο από τη γρίπη. Ξέρετε πόσο είναι αυτό; Είναι 1.500.000 άνθρωποι. Το έχουμε συνειδητοποιήσει αυτό;» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η εργαστηριακή ανίχνευση

Ο κ. Τσιόδρας εξήγησε ότι όσο περνάει ο καιρός, η εργαστηριακή ανίχνευση του ιού, θα γίνεται μόνο στα σοβαρά περιστατικά και όχι στα ελαφρά. «Έτσι κάνει όλος ο κόσμος. Ήδη στην Ιταλία και σε άλλες πληττόμενες περιοχές με πολλαπλά κρούσματα, εκατοντάδες κρούσματα, ο έλεγχος γίνεται μόνο στα σοβαρά περιστατικά και ακόμα και εκεί, βλέπε παράδειγμα Κίνα, υπήρχαν περιστατικά που τεκμηριώνονταν μόνο με πυρετό και πνευμονία, χωρίς καν εργαστηριακό έλεγχο (…) Όσο περνάει και προοδεύει αυτή η φάση της επιδημίας, ο εργαστηριακός έλεγχος θα γίνεται στα σοβαρά περιστατικά και μόνο σε αντιπροσωπευτικό δείγμα από το δίκτυο επιτήρησης. Ένα δίκτυο που πιάνει όλη τη χώρα, για να βλέπουμε πώς πορεύεται ο ιός στη χώρα, όπως κάνουμε για τη γρίπη, ώστε να καταλάβουμε ότι υποχώρησε η έξαρση του ιού στην πατρίδα μας και να έχουμε μια καθαρή εικόνα στο πώς κινείται. Αυτά τα δίκτυα υπάρχουν και ενεργοποιούνται».

Διαβάστε επίσης: Σε ποια νοσοκομεία τοποθετούνται isolation boxes

Η Αμαλιάδα στο επίκεντρο της επιτήρησης

Η πόλη της Αμαλιάδας είναι πλέον στο επίκεντρο της επιτήρησης με τους ειδικούς να έχουν ιχνηλατήσει συνολικά 400 ανθρώπους. Αγωνία κυριαρχεί και στο νοσοκομείο της πόλης όπου αρχικά νοσηλεύτηκε ο συνταξιούχος καθηγητής από την Ηλεία αλλά και στο νοσοκομείου του Ρίου όπου διακομίσθηκε αργότερα αφού είχε αντιμετωπιστεί ως σύνηθες εμπύρετο περιστατικό και όχι ως ύποπτο κρούσμα κορονοϊού.

Εκτός εφημερίας αποφασίστηκε να μείνει σήμερα το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου ενώ εκκενώθηκε η οφθαλμολογική κλινική και μετατρέπεται σε κλινική με θαλάμους για πιθανά κρούσματα του Covid-19. Οκτώ γιατροί και τρεις νοσηλευτές έχουν τεθεί σε κατ’ οίκον απομόνωση. Προληπτικά σταμάτησαν και οι εφημερίες της παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου Αμαλιάδας.

Έκτακτα μέτρα σε Ηλεία, Αχαΐα, Ζάκυνθο

Σύμφωνα με την ενημέρωση έχουν κλείσει για 48 ώρες (5-6 Μαρτίου) σχολεία, αθλητικά κέντρα, κινηματογράφοι και θέατρα, στους παραπάνω νομούς.

Κλειστά θα παραμείνουν και σήμερα Παρασκευή, το δημοτικό βρεφοκομείο Πάτρας, οι παιδικοί σταθμοί, τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης και τα ΚΑΠΗ του δήμου Πατρέων.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΠΟΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΙΣΤΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ

Κανονικά θα λειτουργήσει σήμερα (6/3) το Πάντειο Πανεπιστήμιο

Με νέα ανακοίνωση, η πρυτανεία του Παντείου Πανεπιστημίου ενημέρωσε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για κρούσμα κοροναϊού, και έτσι το ίδρυμα θα λειτουργήσει σήμερα Παρασκευή 6 Μαρτίου, κανονικά.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Ατομικά μέτρα υγιεινής και αποφυγή συναθροίσεων

Επαγρύπνηση και αυστηρή προσήλωση στους κανόνες ατομικής υγιεινής, συνέστησε ο κ. Τσιόδρας. Επίσης, επισήμανε την ανάγκη για απομόνωσή μας όταν έχουμε συμπτώματα, όσον αφορά στην αποφυγή των μαζικών συναθροίσεων. «Αυτό περιλαμβάνει και τις εκκλησίες φυσικά, ιδιαίτερα για τους ανθρώπους που είναι στις ευπαθείς ομάδες και πάνε σε αυτούς τους χώρους. Θέλει, λοιπόν, πάρα πολλή προσοχή σε συνεννόηση και με τις τοπικές Μητροπόλεις να δοθούν αντίστοιχες οδηγίες. Ήδη έχει γίνει συνεννόηση, από όσο γνωρίζω, του Υπουργείου με την ηγεσία της Εκκλησίας στις περιοχές, ώστε να δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κοροναϊός - Κλειστά σχολεία σε όλη την Ελλάδα: Πού δεν θα γίνουν καθόλου μαθήματα λόγω COVID-19

Έβρος: Επεισόδια με χημικά στα σύνορα - Μετανάστες επιτέθηκαν στις ελληνικές δυνάμεις

Σχετικές ειδήσεις