ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣ

Κορονοϊός: Το «πισωγύρισμα» του Πεκίνου και ο εφησυχασμός της Ελλάδας

Κορονοϊός: Το «πισωγύρισμα» του Πεκίνου και ο εφησυχασμός της Ελλάδας

Κορονοϊός: Τα πράγματα δυσκολεύουν με την πανδημία και όλα γυρίζουν από εκεί που ξεκίνησαν... Στην Κίνα επικρατεί σοβαρός προβληματισμός για την εμφάνιση νέων κρουσμάτων Covid 19

Στην ανάγκη για συνεχή επαγρύπνηση στο θέμα της πανδημίας του κορονοϊού αναφέρθηκε τη Δευτέρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) με αφορμή το νέο ξέσπασμα της νόσου COVID-19 στην πρωτεύουσα της Κίνας.

Όπως ανέφερε ο ΠΟΥ, πάνω από 100 νέα κρούσματα έχουν καταγραφεί στο Πεκίνο, μετά την επανεμφάνιση της νόσου στην κινεζική πρωτεύουσα. «Ακόμη και οι χώρες που απέδειξαν την ικανότητά τους να εξαλείψουν τη μετάδοση της Covid-19 πρέπει να παραμείνουν προσεκτικές απέναντι στην πιθανότητα μιας "επανεμφάνισης" του ιού», προειδοποίησε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γεμπρεγεσούς κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου.

«Την περασμένη εβδομάδα, η Κίνα έκανε λόγο για μια νέα εστία στο Πεκίνο, έπειτα από 50 και πλέον ημέρες κατά τις οποίες δεν καταγράφηκε κανένα κρούσμα σε αυτή την πόλη. Περισσότερα από 100 κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί τώρα. Η προέλευση και η έκταση της επιδημίας διερευνώνται», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται πως ο κορονοϊός έδειχνε να έχει σχεδόν εξαλειφθεί στη χώρα, όπου εμφανίστηκε στα τέλη του 2019 στην Γουχάν, στην κεντρική Κίνα. Η επανεμφάνιση της νόσου Covid-19 στο Πεκίνο, όπου νέα κρούσματα συνδέονται με την αγορά Σινφάντι, μια πολύ μεγάλη αγορά χονδρικής στη νότια πλευρά της πόλης, οδήγησε σε νέες καραντίνες σε κατοικημένες περιοχές και σε πρόσθετους διαγνωστικούς ελέγχους. Μεταξύ άλλων, αθλητικές εγκαταστάσεις και πολιτιστικά κέντρα έκλεισαν ξανά.

Εξάλλου, υπάρχει ανησυχία πως ο ιός μπορεί να μεταδόθηκε μέσω τροφίμων. Κρατικές εφημερίδες της Κίνας ανέφεραν ότι ο ιός ανακαλύφθηκε σε σανίδες που χρησιμοποιούνται για εισαγόμενο σολομό στην αγορά Σινφάντι. Στο πλαίσιο αυτό, η Κίνα σταμάτησε να εισάγει σολομό από την Ευρώπη.

Οι αρχές έκλεισαν επίσης τη γειτονιά γύρω από μια δεύτερη αγορά, όπου επιβεβαιώθηκαν τρία κρούσματα. Την ίδια στιγμή, ορισμένες αλυσίδες σούπερ μάρκετ αποφάσισαν να βγάλουν τον σολομό από τα ράφια τους το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Eδώ στην Ελλάδα είναι απορίας άξιον αν οι αρμόδιοι παράγοντες παρακολουθούν όλες αυτές τις εξελίξεις κι αν ανησυζουν για ένα δεύτερο κύμα το οποίο μπορεί να έχει απρόβλεπτες εξελίξεις, αφού κανείς δεν μπορεί να ξέρει με ασφάλεια αν ο ιός έχει υποστεί νέες μεταλλάξεις...