Κύπρος: Και ξαφνικά ενώ οι Τούρκοι αλωνίζουν στην Μεσόγειο το Al Jazeera ανακάλυψε σκάνδαλο
Πολιτικός σεισμός έχει ξεσπάσει στην Κύπρο από το σκάνδαλο στο οποίο φέρονται να εμπλέκονται ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Δημήτρης Συλλούρης και ο Χρηστάκης Τζιοβάνης, ο πλουσιότερος βουλευτής της Κύπρου που εκλέχθηκε με το ΑΚΕΛ - Κατά περίεργο τρόπο το timing εις το οποίο αποκαλύπτεται το σκάνδαλο από το Al Jazeera συμπέφτει με την τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα τόσο στην Κυπριακή ΑΟΖ, όσο και στα ελληνικά χωρικά ύδατα.
Σοβαρή πολιτική κρίση ξέσπασε στη Κύπρο με αφορμή έρευνα του Al Jazeera για το πρόγραμμα των «χρυσών διαβατηρίων». Οι υποψίες και οι φήμες για κυκλώματα που κατάφερναν να εξασφαλίζουν διαβατήρια σε εγκληματίες και απατεώνες από διάφορες χώρες, έχουν καταστεί πλέον βεβαιότητα.
Το σκάνδαλο, είναι βέβαια γνωστό στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ εδώ και 3-4 χρόνια. Αυτό βεβαίως που εξέπληξε τους πάντες είναι η εμπλοκή του δεύτερου τη τάξει πολιτειακού, αξιωματούχου, του Πρόεδρου της Κυπριακής Βουλής Δημήτρη Συλλούρη.
Το βίντεο διάρκειας 58 λεπτών του Al Jazeera για τα Cyprus Papers αποκαλύπτει πως ένας «επενδυτής», χωρίς καν να είναι γνωστό το όνομα του μπορεί με την αξιοποίηση μεσαζόντων να φτάσει μέχρι τον Πρόεδρο της Βουλής και να λάβει διαβεβαιώσεις ότι μπορεί να πάρει χρυσό διαβατήριο, έστω και αν είναι καταδικασμένος για ξέπλυμα χρήματος στη Κίνα.
Οι δημοσιογράφοι του Al Jazeera, αναζητούσαν την πηγή του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος στο Λονδίνο μέσω μια ομάδας υπό κάλυψη δημοσιογράφων. Ζήτησαν αρχικά πληροφόρηση από έναν πρώην αστυνομικό για το πώς ο πελάτης τους (κύριος Χ) μπορεί να πάρει «χρυσό» διαβατήριο.
Η έρευνα τούς οδήγησε στην Κύπρο όπου όπως τους διαβεβαίωσε ο δικηγόρος Ανδρέας Πιττάτζης σε ερώτηση κατά πόσο μπορούν να αλλάξουν ονόματα κάποιου για να εκδοθεί διαβατήριο: «φυσικά μπορούμε να το κάνουμε, εδώ είναι Κύπρος».
Στη συνέχεια εμπλέκονται οι «σωστοί» κτηματομεσίτες. Ο δικηγόρος Α. Πιττάτζης συστήνει τον εργολάβο βουλευτή του ΑΚΕΛ Χριστάκη Τζιοβάνη ο οποίος τους καλεί σε δείπνο στο σπίτι του με προσκεκλημένο και τον πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη.
Ο Δ. Συλλούρης χαλαρός πίνοντας κρασί διαβεβαιώνει τους μεσάζοντες ότι ο κύριος Χ, ο οποίος είχε καταδικαστεί ερήμην στην Κίνα με επτά χρόνια φυλάκιση για δωροδοκία και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, θα υποστηριχθεί πλήρως «σε κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό επίπεδο». Μάλιστα ο κ. Συλλούρης κλείνοντας το μάτι στον «μεσάζοντα» του επενδυτή (που υποτίθεται ότι βρίσκεται στο Χονγκ Κονγκ) φαίνεται να προσφέρει με στυλ αρχηγού κράτους κυπριακό διαβατήριο μέσω πολιτογράφησης της συζύγου του.
Ο βουλευτής Χριστάκης Τζιοβάνης εμφανίζεται ως ο άνθρωπος που κάνει θαύματα και λύνει όλα τα προβλήματα πολιτογραφήσεων. Μέσω του βουλευτή, διαβεβαιώνει ο δικηγόρος Α. Πιττάτζης, «σπάζουν όλοι οι κανόνες και με έναν άνευ προηγουμένου τρόπο παρέχεται εγγυημένα το διαβατήριο πολύ γρήγορα»..
Ο δικηγόρος Ανδρέας Πιττάτζης, στο βίντεο φαίνεται να λέει ότι «εάν γνωρίζεις τους αγγέλους γνωρίζεις και τον Θεό». Εξηγεί στους εκπρόσωπους του επίδοξου «επενδυτή» ότι ακόμα και σε περιπτώσεις ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, μπορεί να βρεθεί ένας τρόπος να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια μπορεί να προβάλει η τράπεζα, φτάνει τα χρήματα που θα φέρει στην Κύπρο να μην συνδέονται μαζί του, ακόμα και αν έχει καταδικαστεί. Ένας τρόπος είναι οι εταιρείες-κελύφη, εξηγεί, ενώ οι επενδύσεις μπορούν να γίνουν και μέσω συγγενών.
«Τον έχω δει να κάνει πράγματα που μοιάζουν με θαύματα», αναφέρει σε άλλο σημείο ο δικηγόρος αναφερόμενος στον Χ. Τζιοβάνη, εξηγώντας ότι πολλά «προβλήματα» ξεπερνιούνται μέσω της φιλικής σχέσης του βουλευτή με τον τότε γενικό διευθυντή του Υπ. Εσωτερικών Κύπρο Κυπριανού.
Οι κτηματομεσίτες οδηγούν τους «μεσάζοντες» σε δείπνο γνωριμίας με τον βουλευτή και μέλη της διοικητικής ομάδας της κατασκευαστικής του εταιρείας. Ο ίδιος ο βουλευτής φέρεται στο βίντεο να δίνει διαβεβαιώσεις, σημειώνοντας ότι ήδη η εταιρεία του έχει «πελάτες από Ινδία, Καμποτία, Χονγκ Κονγκ και Βιετνάμ».
O εκτελεστικός διευθυντής της Giovani Group φέρεται να εξηγεί ότι το πρώτο βήμα είναι να βρεθεί ένας τρόπος να έρθουν τα χρήματα στην Κύπρο, κάτι που μπορεί να γίνει μέσω της επένδυσης σε ακίνητα. Ο Θεόδωρος Χατζηζαχαρίας, Property Advisor της Giovani Group, διαβεβαιώνει σε άλλη συνάντηση ότι o CEO της εταιρείας επειδή είναι μέλος του Κοινοβουλίου μπορεί «χωρίς να κάνει κάτι παράνομο» με ένα τηλεφώνημα σε υπαλλήλους τμημάτων υπουργείων να επισπεύσει διαδικασίες.
Ο εκτελεστικός διευθυντής της Giovani Group αναλαμβάνει την «ξενάγηση» των υπό κάλυψη δημοσιογράφων σε πιθανούς χώρους όπου θα μπορούσε να επενδύσει ο υποτιθέμενος πελάτης τους. Τους εξηγεί ότι θα μπορούσαν να συμμετέχουν σε υφιστάμενη επένδυση 18 εκατ. ευρώ. Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον θα μπορούσαν να γίνουν πληρωμές τοις μετρητοίς, εξηγεί ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει μέσω δωρεών σε οργανώσεις. «Δεν μπορώ να σας πω το ακριβές ποσό πριν δούμε τον φάκελο, εάν ο φάκελος είναι 'καλός' τότε θα εξετάσουμε τα προβλήματα ένα προς ένα, υπάρχει πάντα ένας τρόπος», εξήγησε.
Σύμφωνα με τις περιγραφές του δικηγόρου Α. Πιττάτζη, ο επίδοξος επενδυτής μπορεί να αρχίσει τη δική του «επιχείρηση» πώλησης διαβατηρίων καθώς η επιχειρούμενη επένδυση εάν είναι μεγάλη μπορεί να διαχωριστεί σε άλλες μικρότερες επενδύσεις. «Μπορεί να διαχωριστεί η επένδυση σε 25 διαβατήρια», είπε χαρακτηριστικά. Εξηγεί ακόμα ότι ο Δ. Συλλούρης ήταν για χρόνια επί πληρωμή μέλος της διοικητικής ομάδας της εταιρείας του κ. Τζιοβάνη προτού αναλάβει τη θέση του προέδρου της Βουλής.
Τα παραπάνω αναφέρει το ρεπορτάζ του Al Jazeera και βεβαίως δύσκολα μπορεί κανείς να τα αμφισβητήσει αφού υπάρχουν όπως θα δείτε ηχητικά και τηλεοπτικά ντοκουμέντα.
Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι το timing της δημοσίευσης του σκανδάλου, το οποίο προφανώς θα μπορούσε να βγει και νωρίτερα.
Λέτε να είναι τυχαίο ότι το Al Jazeera βασικός χρηματοδότης είναι ο σείχης του Κατάρ;
Ο επικεφαλής του Al Jazeera είναι ο Σεΐχης Χαμάντ μπιν Θαμέρ αλ Θανί, ξάδερφος του εμίρη του Κατάρ Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θανί.
Kαι όλως τυχαίως το Κατάρ είναι ο καλύτερος φίλος, υποστηριχτής και οικονομικός αιμοδότης της Τουρκίας.
Ήταν το Κατάρ των 300.000 που έσπευσε να βοηθήσει την Τουρκία των 82 εκατομμυρίων μετά την κρίση του κορωναϊού, όταν τα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας τελείωσαν και υποχώρησαν σε αρνητικό έδαφος στην προσπάθεια στήριξης της λίρας.
Το πλούσιο σε φυσικό αέριο Κατάρ «έβαλε πλάτη» στην κεντρική τράπεζα της Τουρκίας τριπλασιάζοντας μια συμφωνία ανταλλαγής νομισμάτων στα 15 δισεκατομμύρια δολάρια. Δηλαδή 15 δισ. από τα 38 που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην κεντρική τράπεζα προήλθαν από ριάλ του Κατάρ.
Κι αυτό τυχαίο;