Όταν ο Αλέξης συνάντησε τον Βόλφγκανγκ

Σας έχω σήμερα σπαρταριστά στιγμιότυπα από τη συνάντηση Τσίπρα – Σόιμπλε στο Βερολίνο, πέρα από τις επίσημες ή ανεπίσημες δηλώσεις.

1'

Σε όλη τη διάρκεια της συνάντησής τους επικρατούσαν θερμοκρασίες Νευροκοπίου στο γραφείο του γερμανού υπουργού Οικονομικών, που δεν έσκασε ούτε ένα φιλικό χαμόγελο στον Αλέξη.

Ο δικός μας μίλαγε, μίλαγε, εξηγούσε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ανέλυε σε έναν ατέρμονο μονόλογο πώς διέλυσε την ελληνική κοινωνία το πρόγραμμα λιτότητας της Τρόικα και ο Γερμανός τον άκουγε αμίλητος και ανέκφραστος.

Μέχρι που κάποια στιγμή ο Σόιμπλε είπε ξερά στον Αλέξη: «Αν δεν εφαρμόσετε το πρόγραμμα λιτότητας δεν μπορούμε να εγκρίνουμε τις επόμενες δόσεις και οποιοδήποτε άλλο μέτρο (εννοούσε το αναμενόμενο νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους) υπέρ της Ελλάδας».

Κάπου εκεί τελείωσαν όλα. Προηγουμένως, ο κ. Σόιμπλε είχε κάνει όμως τη φαρμακερή ερώτηση στον Αλέξη: «Λέτε, ότι θα καταργήσετε το Μνημόνιο αν αναλάβετε τη διακυβέρνηση της Ελλάδας. Διατηρείτε και σήμερα αυτή τη θέση;».

Δύσκολη ερώτηση – δύσκολη και η απάντηση. Γιατί δεν μπορείς να είσαι και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ (δηλαδή δεν μπορεί να καταργήσει το Μνημόνιο και να περιμένεις και λεφτά από την Ευρώπη).

Αλλά ο σούπερ Αλέξης την περίμενε αυτή την ερώτηση. Και από ότι μου είπε ο σμπίρος μου στη συνάντηση αυτή, ξέχασε τη λέξη «κατάργηση» που λέει και ξαναλέει στην Ελλάδα και είπε τη μαγική λέξη «αναδιάρθρωση» του προγράμματος.

Τώρα τι θα πει ο Αλέξης στη συνιστώσα της Ρόζας Λούξεμπουργκ στην Κουμουνδούρου; Ένας θεός ξέρει.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή