Βγάζουν «λάδι» τον Γεωργίου οι δανειστές – «Αποσύρεται» η δίωξη κατά του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ
Η δίωξη σε βάρος του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, ο οποίος φέρεται να διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος το 2009, αποσύρεται, αναφέρει το πρακτορείο Reuters σε δημοσίευμά του, επικαλούμενο ελληνική δικαστική πηγή.
Η διόγκωση του ελλείμματος επέτρεψε την υπαγωγή της χώρας στο ΔΝΤ, νομιμοποίησε το πρώτο μνημόνιο και οδήγησε στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα του 2011, με τους καταστροφικούς για την ελληνική κοινωνία εφαρμοστικούς νόμους.
Υπενθυμίζεται ότι την ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά του Ανδρέα Γεωργίου και δύο μελών της διοίκησης της υπηρεσίας άσκησε η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών, έπειτα από παραγγελία του οικονομικού εισαγγελέα για παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση και ψευδή βεβαίωση σε βάρος του Δημόσιου. Η έρευνα των οικονομικών εισαγγελέων είχε αρχίσει μετά τις καταγγελίες του πρώην μέλους της ΕΛΣΤΑΤ, Ζωής Γεωργαντά, η οποία είχε κάνει λόγο για υπερβολική διόγκωση του ελλείμματος το 2009, ώστε να διευκολυνθεί η προσφυγή της χώρας στο μηχανισμό στήριξης.
Σύμφωνα πάντα με το Reuters, σε βάρος του Ανδρέα Γεωργίου παραμένει μία μικρότερης βαρύτητας κατηγορία , καθώς για ένα σύντομο χρονικό διάστημα εργαζόταν παράλληλα, τόσο στην ΕΛΣΤΑΤ όσο και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Ο κ. Γεωργίου έχει αρνηθεί τις κατηγορίες περί διόγκωσης του ελλείμματος μέσω λογιστικών «αλχημειών», ισχυριζόμενος ότι τα στατιστικά στοιχεία του 2009, είχαν συγκεντρωθεί από τους προκατόχους του πριν εκείνος αναλάβει τα καθήκοντά του.
Πάντως, η Ζωή Γεωργαντά έχει επανειλημμένα δηλώσει πως «ήταν ολοφάνερο πως ήταν προγραμματισμένο να έρθει στην ΕΛΣΤΑΤ ο Γεωργίου για να εκτελέσει ένα έργο», ενώ και ο σύλλογος εργαζομένων της Αρχής σε πρόσφατη ανακοίνωσή του, τόνιζε ότι «λειτουργεί ως υπάλληλος των δανειστών σε αποστολή εκτός έδρας και όχι σαν υπάλληλος του ελληνικού κράτους. Τα αιτήματά του δεν τα υποβάλλει εντός χώρας αλλά εκτός, εκβιάζοντας για την ικανοποίησή τους με τη δανειοδότηση της χώρας». Από τη μεριά του, ο πρώην αντιπρόεδρος της Αρχής Νίκος Λογοθέτης, στην εξεταστική για τα Μνημόνια, είχε επιρρίψει προσωπικές ευθύνες για τη διόγκωση των ελλειμμάτων, χαρακτηρίζοντάς τον «πιόνι της Eurostat», της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας. Ο ίδιος δε, είχε αποφύγει να καταθέσει στην εξεταστική, προφασιζόμενος λόγους υγείας.
Η θητεία του Ανδρέα Γεωργίου στην ΕΛΣΤΑΤ λήγει στις 2 Αυγούστου 2015. Το υπουργείο Οικονομικών προκήρυξε ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος στις αρχές Ιουλίου, για την πλήρωση της θέσης του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ για 5ετή θητεία, με σκοπό την αντικατάστασή του.
Η ουσία, όμως, είναι ότι ο κ. Γεωργίου επιτέλεσε το έργο των δανειστών κατά τη θητεία του στο τιμόνι της ΕΛΣΤΑΤ το κρισιμότερο διάστημα για τη χώρα, προσφέροντας την απαραίτητη «νομιμοποίηση» για να υποθηκευθεί το μέλλον της Ελλάδας για τις επόμενες δεκαετίες. Για τους δανειστές φαίνεται πως «ανεξάρτητη» ΕΛΣΤΑΤ σημαίνει απρόσιτη στους ελληνικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς και απόλυτα εξαρτημένη από τα διευθυντήρια των Βρυξελλών, του Βερολίνου και του ΔΝΤ.
Τώρα, με την αποστολή του να έχει ολοκληρωθεί, οι δανειστές εξασφαλίζουν και την «αμνήστευσή» του, επιβάλλοντας ουσιαστικά στην ελληνική Δικαιοσύνη να αποσύρει τις κατηγορίες και να μην λογοδοτήσει για το «έγκλημα» σε βάρος του ελληνικού λαού.