ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Βαριές κατηγορίες περί ρατσισμού για την Tesla

Βαριές κατηγορίες περί ρατσισμού για την Tesla

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η αμερικανική εταιρία κατηγορείται για φυλετικές παρενοχλήσεις έναντι μαύρων εργαζομένων.

Του Γιάννη Σκουφή

Στις ΗΠΑ τα απανωτά ρατσιστικά επεισόδια που καταγράφονται σε διάφορες Πολιτείες επηρεάζουν ακόμη και τα εργασιακά περιβάλλοντα. Ένα από τα πιο πρόσφατα αφορά το εργοστάσιο της Tesla στο Fremont που έχει αντιμετωπίσει πολλαπλές αγωγές για φυλετικές διακρίσεις.

Πέρα από το τμήμα πολιτικών δικαιωμάτων της Καλιφόρνιας, έρχεται και ο σύνδεσμος εργαζομένων που κατέθεσε αγωγή εναντίον της Tesla με τις κατηγορίες ότι ενθάρρυνε το φυλετικό μπούλινγκ.

Η EEOC, που προωθεί τα πολιτικά δικαιώματα των Αμερικανών εργαζομένων, υποστηρίζει ότι υπάρχει συνεχής φυλετική κακοποίηση και προσβλητική γλώσσα κατά των μαύρων εργαζομένων, όπως για παράδειγμα η χρήση της λέξης «νέγρος».

Στην ανακοίνωση της αγωγής, η EEOC δήλωσε ότι «οι μαύροι εργαζόμενοι συχνά ανακάλυπταν προσβλητικά γκράφιτι σε περιοχές με πολύ κίνηση, στον εξοπλισμό, στις τουαλέτες, τα ασανσέρ και ακόμη και στα καινούργια αυτοκίνητα που βγαίνουν από τη γραμμή παραγωγής».

Μετά από ανεπιτυχείς προσπάθειες για έναν προ-δικαστικό συμβιβασμό, η EEOC προχωρά πλέον με την αγωγή. Ζητά αποζημιώσεις, αναδρομικές πληρωμές για τους επηρεασμένους εργαζόμενους και μέτρα για την αναδιοργάνωση των πρακτικών απασχόλησης της Tesla, προκειμένου να προληφθούν μελλοντικά προβλήματα. Μένει να δούμε ποια θα είναι η απόφαση του δικαστηρίου της Καλιφόρνιας και αν θα υπάρξουν αλυσιδωτές αντιδράσεις.