Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Πως μπορεί να βγει με ασφάλεια από το μονοθέσιο του ένας οδηγός της Φόρμουλα 1;

Newsbomb

Μετά το επεισοδιακό Γκραν Πρι της Ιαπωνίας επανέρχεται το θέμα των κανονισμών ασφάλειας στην Formula 1 και η σωστή εφαρμογή τους.

Του Γιάννη Σκουφή

Δυσάρεστες αναμνήσεις ξύπνησε ένα συμβάν στη Σουζούκα όταν ένα γερανοφόρο όχημα βρέθηκε μέσα στην πίστα και ενώ υπήρχαν μονοθέσια που γύριζαν με υψηλή ταχύτητα και με πολύ χαμηλή ορατότητα λόγω της βροχής. Ίσως να θυμάστε πως πριν από επτά χρόνια σε μία έξοδο που είχε ο Jules Bianchi είχε ένα τρομακτικό ατύχημα χτυπώντας με το κράνος του πάνω σε ένα γερανό με αποτέλεσμα μετά από κώμα εννέα μηνών να καταλήξει.

Ευτυχώς, στον αγώνα που μας πέρασε και που για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά αναδείχθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής ο Max Verstappen δεν είχαμε κανένα δυσάρεστο συμβάν, αλλά λίγο έλλειψε να γίνει το κακό. Και κάπως έτσι επανέρχονται στο προσκήνιο τα μέτρα που υπάρχουν για την ασφάλεια των οδηγών.

Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνεται και η έγκαιρη εγκατάλειψη του μονοθεσίου σε περίπτωση ατυχήματος. Ειδικά δε όταν ο οδηγός δεν μπορεί να βγει από αυτό λόγω τραυματισμού ή έχει χάσει τις αισθήσεις του θα πρέπει η ιατρική ομάδας να τον βγάλει από το κόκπιτ πολύ προσεκτικά και με συγκεκριμένες κινήσεις.

Όπως θα δείτε στο βίντεο, το πρώτο που αφαιρείται είναι το σύστημα HANS που συγκρατεί τον αυχένα και στη συνέχεια το κράνος με την μπαλακλάβα ώστε ο οδηγός να μπορεί να ανασάνει ελεύθερα.

Αν και μάλλον δεν πρόκειται ποτέ να μπείτε σε κάποιο… μονοθέσιο έχει πολύ ενδιαφέρον να δείτε την συνέχεια στο βίντεο.