Το ήξερες; - Τι είναι το Ελληνικό Πόδι και πόσοι Έλληνες το έχουν;
Τι είναι το Ελληνικό Πόδι; Η εύκολη και γρήγορη απάντηση είναι ότι πρόκειται περί μετρικού συστήματος το οποίο χρησιμοποιήθηκε στην αρχαιότητα από τους Έλληνες και κατόπιν υιοθετήθηκε από τους Άγγλους κ.λπ.
Ναι, αυτή είναι μία απάντηση. Σωστή εν μέρει.
Αλλά στην πραγματικότητα, στην τέχνη και την ιατρική, ο όρος Ελληνικό Πόδι σήμαινε κάτι άλλο τελείως διαφορετικό.
Στην ιατρική λοιπόν ονομάζεται Morton's toe, στην γλυπτική ονομάζεται Ελληνικό Πόδι.
Είναι η κατάσταση κατά την οποία το δεύτερο δάχτυλο του ποδιού μας, αυτό δίπλα στο μεγάλο, είναι μακρύτερο από το πρώτο.
Στα φυσιολογικά πόδια υπάρχουν 3 τύποι: Το Αιγυπτιακό Πόδι, στο οποίο από το μεγάλο δάχτυλο μέχρι το μικρότερο υπάρχει μια διαγώνιος ευθεία με το μεγάλο δάχτυλο μακρύτερο από όλα, το Ρωμαϊκό Πόδι ή και τετράγωνο, όπου όλα τα δάχτυλα είναι σε μία οριζόντια ευθεία και το Ελληνικό Πόδι.
Η μεγάλη (70-80%) πλειοψηφία του παγκόσμιου πληθυσμού έχει το Αιγυπτιακό Πόδι, καθώς είναι το "κανονικό" οστεολογικά, αυτό το οποίο "πρέπει" να έχει ο κάθε άνθρωπος, με βάση την οστεϊκή κατασκευή του είδους μας.
Υπάρχει ολόκληρο κίνημα μάλιστα στις ιατρικές κοινότητες παγκοσμίως, να καταργηθεί ο όρος "Αιγυπτιακό", καθώς είναι το ορθό επιστημονικά.
Δεν υπάρχει όμως καμιά αμφισβήτηση για τον όρο "Ελληνικό", παρά μόνο η σιωπηρή αντικατάστασή του από τον όρο Morton's toe και τον χαρακτηρισμό του ως οστεϊκή δυσμορφία.
Πόσοι Έλληνες έχουν «Ελληνικό Πόδι» και πόσοι «Αιγυπτιακό»
Αυτό που στην τέχνη ονομάζεται Ελληνικό Πόδι και στην ιατρική περιγράφεται ως δυσμορφία ή δάκτυλος του Morton αποδίδεται στα γενετικά χαρακτηριστικά των Ελλήνων και βάσει στοιχείων μελέτης, η οποία παρουσιάστηκε στο 34ο ετήσιο συνέδριο της Ορθοπαιδικής και Τραυματολογικής Εταιρείας Μακεδονίας - Θράκης.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της μελέτης με τίτλο «Επιπολασμός του ελληνικού ποδός (Morton's toe) στον πληθυσμό. Μια επιδημιολογική έρευνα στη βάση της κλασικής ταξινόμησης του πέλματος», το 46% του δείγματος ελληνικού πληθυσμού που μελετήθηκε έχει τη μορφή ποδιού που ονομάζεται Ελληνικό Πόδι και χαρακτηρίζεται από το μακρύτερο δεύτερο δάκτυλο απ’ όλα τα υπόλοιπα.
Το 51,5%, πάλι, έχει Αιγυπτιακό Πόδι που χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερο το μεγάλο δάχτυλο και μικρότερα με φθίνουσα κλίμακα τα υπόλοιπα.
Σκοπός της μελέτης ήταν η αποτύπωση των μορφολογικών γνωρισμάτων του άκρου ποδός σύμφωνα με τον κλασικό τρόπο ταξινόμησης στον ελληνικό πληθυσμό.
Συμμετείχαν εθελοντικά, μετά από έγγραφη συγκατάθεση 163 άτομα εκ των οποίων οι 76 άντρες οι 87 γυναίκες.
Το 56,4% του πληθυσμού αυτού καταγόταν από τη Μακεδονία ενώ το 43,6% από τα υπόλοιπα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας.