Ο Άρης Σερβετάλης είναι «Ο Άνθρωπος του Θεού» με τις ευλογίες της ιεράς Μονής Βατοπαιδίου
Η πολυαναμενόμενη ταινία για τη ζωή του Αγίου Νεκταρίου, δεν έχει καταφέρει να πείσει τους κριτικούς. Όμως τον τελικό λόγο έχει το κοινό...
Η ταινία Ο Άνθρωπος του Θεού (Man of God) έχει ήδη ξεκινήσει να προβάλλεται στα ελληνικά σινεμά και οι χρήστες του διαδικτύου όσο και οι κριτικοί κινηματογράφου έχουν πολλά να πουν.
Η ταινία ακολουθεί την (επίγεια) ζωή του Αγίου Νεκταρίου, στην Αλεξάνδρεια, την Αθήνα και την Αίγινα με πρωταγωνιστή τον Άρη Σερβετάλη να θεωρείται (και λόγω ιδιοσυγκρασίας) ιδανική φιγούρα για τον συγκεκριμένο ρόλο κρατώντας πάνω του όλο το πρότζεκτ. Αν και εδώ ακόμα, οι απόψεις διίστανται. Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε ωστόσο, είναι ότι ο Σερβετάλης δεν έχει επιλεγεί από την αρχή για τον κεντρικό ρόλο της ταινίας. Παρά τον ντόρο και την αναμονή της κυκλοφορίας, η ταινία της Σέρβας Γελένα Πόποβιτς (σκηνοθεσία, σενάριο) δεν φαίνεται να κερδίζει τους κριτικούς οι οποίοι καταλήγουν ότι το φιλμ, δεν παρουσιάζει τελικά κάποια ιδιαίτερα κινηματογραφική αξία. Μάλιστα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η πολυσυζητημένη ταινία συναγωνίζεται επάξια σε κακές κριτικές το επίσης πρόσφατο Beckett, την πρώτη παραγωγή του Netflix που γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα.
Σύμφωνα λοιπόν με τις κριτικές που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, η ταινία πάσχει σχεδόν παντού: σκηνοθεσία, σενάριο, ερμηνείες του πολυπληθούς και κατά τα άλλα εξαιρετικού καστ, ακόμα και στη γλώσσα που είναι η αγγλική. Η Πόποβιτς έχει βάλει τους Έλληνες ηθοποιούς να μιλούν μιλούν αγγλικά, ή τουλάχιστον να προσπαθούν, αποδυναμώνοντας αισθητά τις ερμηνείες. Highlight για πολλούς θεωρείται επίσης η guest συμμετοχή του Μίκι Ρουρκ, που κάνει ένα πέρασμα στα τελευταία λεπτά της ταινίας και δέχεται το τελευταίο θαύμα του Αγίου.
Για την ιστορία σημειώνουμε ότι το φιλμ κυκλοφορεί 100 περίπου χρόνια από τον θάνατο του Αγίου Νεκταρίου, με τις ευλογίες της ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου και της Ιεράς Μητρόπολης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής. Για να το ξεκαθαρίσουμε λοιπόν, πρόκειται για μία καθαρά θρησκευτική ταινία.
Πριν αναφερθούμε αναλυτικά σε όσα πραγματεύεται η ταινία, αξίζει να σημειώσουμε ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο βίος του Αγίου Νεκταρίου μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη. Η πρώτη απόπειρα είχε γίνει το 1968 από τον Γρηγόρη Γρηγορίου με τον Χρήστο Πολίτη στον πρωταγωνιστικό ρόλο.
Σύνοψη της ταινίας
Η δημοτικότητα του Αγίου Νεκτάριου, τότε Μητροπολίτη Πενταπόλεως, προκαλεί τη ζηλοφθονία ορισμένων κληρικών στην Αλεξάνδρεια. Από φόβο ότι θα γίνει ο επόμενος Πατριάρχης Αλεξανδρείας, μέρος του κλήρου τον δυσφημίζει με αποτέλεσμα να εκδιωχθεί από την Αίγυπτο. Στην Αθήνα πια, χάρη στην εξελιγμένη παιδαγωγική του τακτική, γίνεται ξακουστός και κοσμαγάπητος, και την ίδια εποχή επιδίδεται σε σπουδαίο συγγραφικό έργο. Ο φόρτος εργασίας, όμως, τον καταπονεί και αποφασίζει να αποσυρθεί στην Αίγινα, όπου ξαναχτίζει ένα ερειπωμένο μοναστήρι με τα ίδια του τα χέρια, το οποίο, χάρη στη φήμη του, μεγαλώνει. Η Μονή, όμως, δεν αναγνωρίζεται ποτέ, ενώ ο Άγιος Νεκτάριος κατηγορείται άδικα για ανηθικότητα. Στο Αρεταίειο νοσοκομείο, λίγο μετά το θάνατό του, θα κάνει το τελευταίο του θαύμα.
Το φιλμ γυρίστηκε σε μέρη που έζησε και έδρασε ο Άγιος Νεκτάριος, στην Αττική και φυσικά την Αίγινα, όπου ίδρυσε το φημισμένο μοναστήρι του, έναν τόπο προσκυνήματος για πιστούς από όλο τον κόσμο. Βραβεύτηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Μόσχας και στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λος Άντζελες.
Ο Άνθρωπος του Θεού, Άρης Σερβετάλης
«Ο χαρακτήρας του Αγίου Νεκταρίου είναι πολύ ιδιαίτερος. Εγώ δεν έκανα τίποτα για αυτή την ταινία. Η μόνη μου προσοχή ήταν τα αγγλικά που δεν ξέρω καλά», έχει δηλώσει στην υπογράφουσα, ο ηθοποιός Άρης Σερβετάλης. «Ένιωθα να με καθοδηγεί, Ήταν πολύ ιδιαίτερα και μέσω αυτή της ταινίας γνώρισα το βίο αυτού του ανθρώπου», εξηγεί και παραδέχεται ότι η σχέση του με τον Θεό τον βοήθησε στην ερμηνεία του ρόλου του «σε επίπεδο θρησκευτικού περιεχομένου».
Όσο για τον ρόλο του, αποκαλύπτει ότι αν και η Πόποβιτς τον είχε προσεγγίσει για να παίξει στην ταινία, το αρχικό σχέδιο δεν ήταν να ενσαρκώσει εκείνος τον Άγιο Νεκτάριο. «Τον Άγιο Νεκτάριο ήταν να τον κάνει ένας Σέρβος ηθοποιός. Αλλά μετά άλλαξε άποψη εκείνη, και μου είπε να τον κάνω εγώ», σημειώνει ο ηθοποιός. Καθώς στη μισή ταινία, ο Σερβετάλης πρέπει να υποδυθεί τον Άγιο σε προχωρημένη ηλικία, το μακιγιάζ του καθημερινά απαιτούσε πολλές ώρες προετοιμασίας. «Έπρεπε να κάνω 5 ώρες μακιγιάζ πριν ξεκινήσει το σετ. Ήμουν 5 ώρες νωρίτερα εκεί για τη γήρανση. Το άφησα όλο πάνω στον Άγιο για να υπάρξει αυτή η εξάντληση, να αδειάσω από το προσωπικό θέλω και τη ματαιότητα μου, τη ματαιοδοξία μου. Να με οδηγήσει ο ίδιος».
Για τη συνεργασία του με τον Μίκι Ρουρκ, ο Έλληνας ηθοποιός περιγράφει. «Είχα μια σεκάνς μαζί του. Στο Δρομοκαϊτειο που είχε στηθεί το δωμάτιο του Αρεταίειου που είχε "κοιμηθεί" ο Άγιος. Ήταν παράλυτος. Απλά ήταν έτσι οι συνθήκες του γυρίσματος που δεν μπορούσα να μιλήσω περισσότερο μαζί του. Εγώ ήμουν ακίνητος σε ένα θάλαμο, σε ένα κρεβάτι, τον άκουγα. Ήταν μια έντονη παρουσία και προσωπικότητα».
Η Γελένα Πόποβιτς για την ταινία
Σύμφωνα με τη δημιουργό, Γελένα Πόποβιτς, μέσα από όλα αυτά τα επεισόδια που διαδραματίζονται στον βίο του Αγίου Νεκταρίου, τα μηνύματα της ταινίας είναι παγκόσμια και ισχυρά. «Ο αγώνας είναι υπόθεση όλων μας. Η μεγαλύτερη νίκη είναι αυτή που επιτυγχάνουμε μέσα μας. Η ιστορία του είναι παγκόσμια. Αυτό με ενέπνευσε. Ανεξάρτητα από τις πεποιθήσεις των ανθρώπων, τον θρησκευτικό προσανατολισμό, ο κόσμος θα ταυτιστεί μαζί του και πιστεύω ότι όλοι θα κερδίσουν, παρακολουθώντας την ιστορία του. Θα εμπνεύσει ανθρώπους. Γι’ αυτό νομίζω ότι η ταινία δεν είναι μόνο για την Ελλάδα. Η ιστορία του πρέπει να ειπωθεί παντού και θα έχει αντίκτυπο».
«Η ταινία υιοθετεί ένα ρεαλιστικό και προσωπικό τόνο προκειμένου το κοινό να παρακολουθήσει την ιστορία του και να ταυτιστεί με τον χαρακτήρα, τα βάσανα, τις δοκιμασίες του. Πολλοί έχουμε έρθει αντιμέτωποι με την αδικία, τα ψέματα, τη συκοφαντία και η μεγαλύτερη νίκη είναι αυτή που επιτυγχάνουμε μέσα μας. Στις μέρες μας, πολλοί αδικούνται και ταυτίζονται με τον Άγιο Νεκτάριο, αυτόν τον απλό άνθρωπο που έζησε ανάμεσά μας, που πάλεψε με την αδικία εκείνων που κηρύσσουν τη δικαιοσύνη, που υπέφερε όλη του τη ζωή, αλλά δεν ηττήθηκε. Ήταν νικητής και έδωσε ένα παράδειγμα για το πώς πρέπει να ζούμε και να πεθαίνουμε. Αντλούμε δύναμη από τους βίους των Αγίων. Οι αγώνες τους καθρεφτίζουν τους δικούς μας και όταν νικούν τις ανθρώπινες αδυναμίες, μας δίνουν ελπίδα».
Πληροφορίες για την ταινία
Διάρκεια: 109 λεπτά
Σενάριο/Σκηνοθεσία: Γελένα Πόποβιτς
Πρωταγωνιστούν: Άρης Σερβετάλης, Alexander Petrov, Mickey Rourke, Χρήστος Λούλης, Καριοφυλλιά Καραμπέτη, Νικήτας Τσακίρογλου, Γιάννης Στάνκογλου, Τάνια Τρύπη, Μαρθίλια Σβάρνα, Ιερώνυμος Καλετσάνος, Γιάννης Αναστασάκης, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Βασίλης Κουκαλάνι, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Μιχάλης Μητρούσης, Μιχάλης Οικονόμου, Τόνια Σωτηροπούλου, Κορίνα Άννα Γουγούλη, Μάνος Γαβράς, Σαράντος Γεωγλερής, Παναγιώτης Μαρίνος.
Μουσική: Zbigniew Preisner
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Παναγιώτης Βασιλάκης
Μοντάζ: Λάμπης Χαραλαμπίδης
Κοστούμια: Εύα Νάθενα
Παραγωγή: Simeon Entertainment, View Master Films
Παραγωγή – σε συνεργασία με: Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου, Ινστιτούτο Άγιος Μάξιμος o Γραικός, Eurogroup Ltd
Mε την υποστήριξη των: Ιερά Μητρόπολη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής,
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.