Η διακεκριμένη σοπράνο Κάτια Πάσχου στο Newsbomb.gr: «Μέσα από τη μουσική γινόμαστε ένα»

Το βράδυ της Παραμονής Πρωτοχρονιάς, μέσα από την ΕΡΤ2, θα απολαύσουμε την Κάτια Πάσχου σε πασίγνωστες μελωδίες από την διάσημη οπερέτα «Η Εύθυμη Χήρα» σε μία μοναδική μαγνητοσκόπηση από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Κάτια Πάσχου
Η καταξιωμένη σοπράνο, Κάτια Πάσχου
Γιώργος Σκιτζάκος
4'

Η διεθνώς καταξιωμένη σοπράνο Κάτια Πάσχου, εξηγεί στο Newsbomb.gr την ανάγκη που εξυπηρετεί η μουσική και το λυρικό τραγούδι για την ίδια. Πρόσφατα την είδαμε σε μια μοναδική παράσταση με... άρωμα Βιέννης, στην ιστορική αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός». Απόψε, το βράδυ της Παραμονής Πρωτοχρονιάς, θα μας μαγέψει ως Βαλεντίνη στη διάσημη οπερέτα «Η Εύθυμη Χήρα» που θα δούμε σε πρώτη μετάδοση από την ΕΡΤ2 (22:00).

Η πολυτάλαντη Κάτια Πάσχου, που ξεχώρισε από τα πρώτα της βήματα, μαθήτρια ακόμα, στο ρόλο της Σταχτοπούτα στην ομώνυμη όπερα του Rossini σε παραγωγή της παιδικής σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ύστερα από το ντεμπούτο της στο Carnegie Hall το 2008 έχει δραστηριοποιηθεί εντός και εκτός Ελλάδος με ρεσιτάλ, σε ρόλους του ρεπερτορίου της (Susanna, Adina, Musetta, Traviata, Micëela κ.α.), και με σημαντικές συνεργασίες όπως ΕΛΣ, KOA, ΕΡΤ, Ίδρυμα Θεοχαράκη κ.ά.

Σπούδασε ως Υπότροφος Ιδρύματος Ωνάση στο Mannes College of Music, Θεατρολογία Φιλοσοφικής Αθηνών. Παράλληλα, με όραμα τη διεύρυνση του κοινού της όπερας έχει δημιουργήσει παραστάσεις κλασικής μουσικής, όπως «Τρεις Σοπράνο στο Τσάι μου», εκπαιδευτικά προγράμματα στο Ιδρύμα Θεοχαράκη («Συμμετοχική Όπερα», «The Katia Paschou Project»), ενώ το 2018 παρουσίασε στην Οικία Κατακουζηνού το έργο των των Μωραΐτη – Παπαγεωργίου «Το Τραγούδι της Λητώς». Από το 2015 μελετά με το μεγάλο βαθύφωνο και μέντορα Δημήτρη Καβράκο. Από το 2020 διδάσκει φωνητική στο Ωδείο Kodály.

Κάτια Πάσχου
Η Κάτια Πάσχου στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός»

Κυρία Πάσχου, θα ήθελα να μου πείτε μερικά πράγματα για την παράσταση που παρουσιάσατε στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός».

«Η ατμόσφαιρα στην αίθουσα του Παρνασσού είναι πραγματικά μαγική, και με ιδιαίτερη τιμή δεχθήκαμε αυτήν την πρόσκληση από τον εμβληματικό Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσού. Πρόκειται για ένα σπάνιο διαμάντι του νεοελληνικού πολιτισμού στην καρδιά της Αθήνας που φιλοξενεί ανέκαθεν ιδανικά τα έργα κλασικής μουσικής χάρη στην υπέροχη ακουστική της.

Για αυτό άλλωστε εμπνευστήκαμε με τους διακεκριμένους και αγαπημένους συναδέλφους, τον τενόρο Αντώνη Κορωναίο και τον πιανίστα Μανώλη Παπασηφάκη, ένα αμιγώς κλασικό πρόγραμμα με ..άρωμα Βιέννης, δηλαδή της βιεννέζικης σχολής των κλασικών Μότσαρτ και Σούμπερτ αλλά και της οπερέτας των Στράους και Λέχαρ».

Είναι σημαντικό που καλλιτέχνες και κοινό συναντιούνται ξανά στους χώρους Πολιτισμού, έστω και υπό τις συνθήκες που επιβάλλουν τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό. Ωστόσο η πανδημία άνοιξε και έναν άλλο δρόμο, αυτό των διαδικτυακών παραστάσεων.

«Πράγματι, είναι πολύ συγκινητικό και ταυτόχρονα ελπιδοφόρο να επιστρέφουμε στην αίθουσα και συναντάμε πάλι, έστω ένα μέρος από το εκλεκτό κοινό μας. Σίγουρα, οι διαδικτυακές συναυλίες άνοιξαν ένα δρόμο στο να έρθουμε σε επαφή από μακριά, με το κοινό. Για μένα είναι ένας ακόμη τρόπος -ένας επιπρόσθετος διαφορετικός πυλώνας -επικοινωνίας της τέχνης που μπορεί να λειτουργεί συνδυαστικά και συμπληρωματικά με τις ζωντανές συναυλίες και παραστάσεις στην αίθουσα παρουσία κοινού. Άλλα καλά προσφέρει η κινηματογράφηση στην οποία μπορείς να δεις σε ένα κοντινό πλάνο μια λεπτοφυή έκφραση του καλλιτέχνη, κι άλλα καλά προσφέρει η εμπειρία στην αίθουσα με την ενέργεια που εκπέμπεται και την όσμωση που δημιουργείται μεταξύ θεατών και ερμηνευτών κατά τη διάρκεια της ζωντανής εκτέλεσης».

Κυρία Πάσχου, ποια ανάγκη σας εξυπηρετεί το λυρικό τραγούδι;

«Μα ακριβώς, την ανάγκη για αυτές τις πολύτιμες στιγμές όπου γινόμαστε ένα μέσα από τη μουσική και που μας κάνουν να νιώθουμε ότι διαστέλλεται -ή ακόμα σταματά! -ο χρόνος... και για τις οποίες είμαι ευγνώμων που έχω ζήσει ως τώρα».

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;

«Την Παραμονή του νέου χρόνου, Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2021 στις 22:00, σε πρώτη μετάδοση από την ΕΡΤ2, έχω την τιμή να συμμετέχω ως Βαλεντίνη στη διάσημη οπερέτα "Η Εύθυμη Χήρα" του Φραντς Λέχαρ, σε μία μοναδική μαγνητοσκόπηση από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, ειδικά για το τηλεοπτικό πρόγραμμα της ΕΡΤ, με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ υπό το μαέστρο Γιώργο Αραβίδη και σε συνεργασία με το ιστορικό θέατρο.

Την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2022, θα παρουσιάσουμε στο Ίδρυμα Θεοχαράκη την τέταρτη και τελευταία συναυλία του Κύκλου Μουσικού Φιλελληνισμού, αφιερωμένη στο Γαλλικό Φιλελληνισμό, ενώ στο πλαίσιο των διαδικτυακών εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Ιδρύματος θα πραγματοποιηθεί το σεμινάριο ενηλίκων που θέλουν να εξοικειωθούν με την όπερα, "Εταίρες και Θυσία στην Όπερα". Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία και εύχομαι ολόψυχα Καλή Χρονιά!».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή