Το φαινόμενο «Σωτήρης Μουστάκας» - Ξετυλίγοντας άγνωστες πτυχές της ζωής του
Σωτήρης Μουστάκας: Ο άνθρωπος που με ένα βλέμμα του έκανε τον κόσμο να γελά. Η απόφαση του να γίνει ηθοποιός, οι δάσκαλοι που τον «έκοβαν», η συγκλονιστική ερμηνεία του στον Ζορμπά που συγκίνησε όλον τον πλανήτη
Μεγάλος ηθοποιός και σπουδαίος άνθρωπος ο Σωτήρης Μουστάκας, που σαν σήμερα ήρθε στη ζωή του 1940, έχει αφήσει βαριά κληρονομιά πίσω του στον Πολιτισμό. Ένας άνθρωπος ευαίσθητος, ανήσυχος, που ήθελε να πέσει στη φωτιά για την Κύπρο και Ελλάδα. Δίδαξε ήθος πάνω αλλά και κάτω από τη σκηνή, μα έκανε το ακατόρθωτο… τους ανθρώπους να γελάνε, να ξεχνούν τα προβλήματα και τις στεναχώριες και να…γελάνε.
«Η ηθοποιία είναι σαν ένα απάτητο κι ανεξερεύνητο βουνό. Σκαρφαλώνεις με κόπο, φτάνεις στην κορυφή και βλέπεις ότι υπάρχει κι άλλη κορυφή, κι ύστερα κι άλλη. Όταν πεις έφτασα, το έχεις χάσει το παιχνίδι», είχε πει σε συνέντευξη του ο Σωτήρης Μουστάκας και πόσο δίκιο είχε…
Το Newsbomb.gr ξετυλίγει κάποιες στιγμές του μεγάλου ηθοποιού που ακόμη και σήμερα μας συγκινεί ως φάρος Πολιτισμού και ήθους.
Τον σαγήνεψε ο Σταυρίδης
Ο Σωτήρης Μουστάκας γεννήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου του 1940 στις Κάτω Πλάτρες Λεμεσού. Η οικογένεια του ήταν πολυμελής και ήταν ο μικρότερος από τα 8 παιδιά.
Στα 14 του παρακολουθεί μια παράσταση με πρωταγωνιστή τον Σταυρίδη. Εντυπωσιάζεται. Όταν πηγαίνει στα παρασκήνια στο διάλλειμα να τον γνωρίσει μιλάει μαζί του. Μετά ξεκινά η παράσταση και ο Σταυρίδης απευθύνεται στον κόσμο, «είναι ο Σωτηράκης εδώ;», ο μικρός σηκώθηκε και ανέβηκε στην σκηνή. Πιάνει το μικρόφωνο και παθαίνει εμπλοκή και μικροφωνίζει, εκείνος αυτοσχεδιάζει και όλοι χτυπιούνται από τα γέλια. «Έχεις φλέβα εσύ παιδάκι μου» του λέει ο Σταυρίδης. «Τόοοση , μετά συγχωρήσεως» απαντάει ο Μουστάκας. «Καλός είσαι, να έρθεις στην Ελλάδα, να πας σε Σχολή να σπουδάσεις κι εγώ θα σε βοηθήσω γιατί έχεις ταλέντο» του λέει ο Σταυρίδης. Το ραντεβού αυτό, αναβάλλεται για τέσσερα χρόνια, διότι ο Σωτήρης ως ενεργό μέλος στην Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών κατά των Άγγλων, συλλαμβάνεται και φυλακίζεται για 8 μήνες ως αντιστασιακός.
Στην Αθήνα η πρώτη απόρριψη από τη δραματική σχολή και η «πρωτιά» στη βιομηχανική
Πριν φύγει για την Αθήνα ο Μουστάκας ανακοίνωσε στους δικούς του ότι θα σπούδαζε υποκριτική και θα γινόταν ηθοποιός. Η μητέρα του στήριξε την απόφαση του, όχι όμως ο πατέρας του. «Η μητέρα μου το ήθελε πολύ και με υποστήριξε παρότι ήταν αμόρφωτη, της άρεσαν πολύ το θέατρο και η κλασική μουσική. Μου είχε πει να πας και να γίνεις ο Ντάνι Κέι, ο πατέρας μου όμως ήταν ανένδοτος δεν ήθελε. Έφυγα από την Κύπρο, ήρθα στην Ελλάδα, έδωσα εξετάσεις στη δραματική σχολή του εθνικού θεάτρου και δεν με περάσανε την πρώτη φορά, στην συνέχεια γράφτηκα στην βιομηχανική σχολή. Δεν μου άρεσε βέβαια, δεν μου άρεσαν τα λογιστικά, έγραψα όμως στον πατέρα μου, πως ήμουν ο πρώτος και δεν είχα πατήσει…», είχε πει χαρακτηριστικά σε συνέντευξη του.
Στη δραματική σχολή πήγε ξανά, οι καθηγητές του θεωρούσαν ότι δεν έκανε για ηθοποιός. Αλλά εκείνος πείσμωνε πιο πολύ και έλεγε ότι θα τα καταφέρω και η κατάληξη είναι γνωστή. «Μου μιλούσαν και εγώ σφύριζα αδιάφορα. Μάλιστα μια δασκάλα που είχα μου είχε πει ότι δεν κάνω για θέατρο, ότι δεν της αρέσω έτσι όπως παίζω και ότι έπρεπε να τα παρατήσω. Εγώ θρασύτατος όπως ήμουν της απάντησα, «κι εμένα δεν μου αρέσατε καθόλου, στην παράσταση που σας είδα φέτος, χάλια ήσασταν».
Το 1961 είχε αποφοιτήσει και έκανε το ντεμπούτο του στην παράσταση Μια πόρτα δραχμές 500, ο ρόλος του ήταν μόλις λίγα λεπτά αλλά ήταν αρκετά για να κερδίσει το κοινό αλλά και τους κριτικούς.
Το κεφάλαιο…Θέατρο
Άλλωστε το είχε επιβεβαιώσει και ο ίδιος, «είμαι αληθινός σ' αυτό που κάνω, χωρίς ψεύτικα τερτίπια, χωρίς χυδαιότητες και αυτό το νιώθει ο κόσμος. Για μένα το θέατρο είναι χαρά, κατάθεση ψυχής».
Το είδος που υπηρέτησε περισσότερο απ’ όλα ήταν η επιθεώρηση.
Οι μεταμφιέσεις
Ο Μουστάκας ήταν μετρ στις μεταμφιέσεις. Ήταν έντονος σε αυτό το κομμάτι. Και το έκανε συχνά για να υποστηρίξει πολύ περισσότερο τους ρόλους του. «Είχε το θάρρος και το θράσος να κάνει οτιδήποτε. Από gay, γυναίκα μέχρι τον μάγκα. Ήταν καταπληκτικός, εγώ πραγματικά τον χάζευα», είχε πει ο Γιώργος Κωνσταντίνου αναφερόμενος στις μεταμφιέσεις του Σωτήρη Μουστάκα.
Η Κύπρος
Ο ηθοποιός γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κύπρο. Έζησε την βρετανική κατοχή και πολέμησε εναντίον των Άγγλων, αν και ήταν μαθητής ακόμη στο Λύκειο κατά την εξέγερση της ΕΟΚΑ. Μάλιστα συνελήφθη και πέρασε λίγο καιρό στη φυλακή. Η αγάπη του για την Κύπρο και την ελευθερία δεν έσβησε ποτέ και έτσι το 1974 όταν οι Τούρκοι εισέβαλλαν στο νησί, παρότι η κόρη του ήταν μωρό και η καριέρα του σε ανοδική πορεία έδωσε το «παρών» και ζήτησε να πάει στο νησί του για να πολεμήσει. Το γεγονός αυτό έχει επιβεβαιώσει και η κόρη του η Αλεξία Μουστάκα σε συνέντευξη της, «Έβαλε τα ρούχα του κυνηγιού πήρε την καραμπίνα του και πήγε στην Αστυνομία».
Δεν τον πήραν και γύρισε απογοητευμένος στο σπίτι. Όμως η φλόγα του για την γενέτειρα του έκαιγε μέσα του. Ήταν βαθιά πολιτικοποιημένος ως προς τις θέσεις του την ελευθερία και τη δημοκρατία.
Βραβεία
Ο Μουστάκας έπαιξε σε δεκάδες τηλεταινίες, κινηματογραφικές ταινίες και πολλές θεατρικές παραστάσεις. Το 1994, απέσπασε το βραβείο επιθεώρησης «Τα Παναθήναια», για την ερμηνεία του στο Άμλετ. Το 1996, έλαβε το πρώτο βραβείο Παπαδούκα της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, για τον ρόλο του στην επιθεώρηση Οι Δύο Δουλειές. Τέλος, το 2003 απέσπασε το βραβείο Ερμηνείας Ελληνικού Έργου Κάρολος Κουν, για τη συνολική του προσφορά στην επιθεώρηση.
Κλείνοντας το πιο σημαντικό βραβείο είναι η αγάπη που του έχει ο κόσμος μέχρι και σήμερα. Η αγάπη και η εκτίμηση που τρέφουν όσοι είχαν την τύχη να συνεργαστούν μαζί του.
Άνθρωποι σαν τον Σωτήρη Μουστάκα γεννιούνται μια φορά στα 100 χρόνια.