Το Newsbomb.gr στην πρόβα του Σταύρου Ξαρχάκου: «Ο μεγαλύτερος εν ζωή Έλληνας συνθέτης»

Η κάμερα του Newsbomb.gr μπήκε στην πρόβα του Σταύρου Ξαρχάκου και σας δίνει μια γεύση από όσα θα δούμε στο Παλλάς τη Δευτέρα 27 Μαρτίου. Επίσης, καταγράφει τον μεγάλο συνθέτη σε μια απο τις σπάνιες δηλώσεις του στους δημοσιογράφους. Τέλος, στην κάμερα του Newsbomb.gr μιλούν οι ερμηνευτές  Ηρώ Σαΐα και Χαΐνης Δημήτρης Αποστολάκης.

Ο Σταύρος Ξαρχάκος με τους Αλέξη Παρχαρίδη, Ηρώ Σαΐα και Δημήτρη Αποστολάκη
Ο Σταύρος Ξαρχάκος στο στούντιο με τους Αλέξη Παρχαρίδη, Ηρώ Σαΐα και Δημήτρη Αποστολάκη
Ευαγγελία Θωμάκου
9'

Η κάμερα του Newsbomb.gr βρέθηκε στην πρόβα του Σταύρου Ξαρχάκου για την ξεχωριστή μουσική παράσταση που θα παρουσιάσει στο Θέατρο Παλλάς τη Δευτέρα 27 Μαρτίου, με τίτλο Από τον Πόντο ως την Κρήτη «Ερόδισ’ η ανατολή και ξέφεξεν η δύση». Ερμηνευτές σε αυτό αφιέρωμα στην παραδοσιακή μας μουσική είναι οι: Ηρώ Σαΐα, Χαΐνης Δημήτρης Αποστολάκης και Αλέξης Παρχαρίδης.

«Το παρελθόν μας είναι η βάση για το μέλλον μας» και αυτό ο Σταύρος Ξαρχάκος το γνωρίζει πολύ καλά, ως ένας συνθέτης που ακουμπάει στην παράδοση και εμπνέεται από αυτή, τη σπουδάζει σε ολόκληρη τη ζωή του.

«Σε δύο πράγματα, κατά την άποψή μου, κουμπώνει η ψυχή μας, στην ιστορία και στην παράδοση. Τα τελευταία χρόνια την ιστορία και την παράδοση την έχουμε γράψει κάπου», λέει ο Σταύρος Ξαρχάκος σε μια από τις σπάνιες δηλώσεις τους στους δημοσιογράφους. «Με τον Δημήτρη, με τον Αλέξη και με την Ηρώ είπαμε να ακουμπήσουμε στην παράδοση και μάλιστα στην πολύ "σκληρή", δηλαδή Βορρά και Νότο, στην Κρήτη και στον Πόντο, με ένα κοινό στοιχείο που ενώνει, τη λύρα. Bέβαια διαφορετική είναι η ποντιακή λύρα, διαφορετική η κρυτική, αλλά είναι λύρες και οι δύο. Παρά το γεγονός ότι είναι δύο διαφορετικοί πόλοι, συναντηθήκανε και οι λύρες παίζανε ρόλο πρεσβευτών για να συναντηθούν αυτοί οι δύο πολιτισμοί», εξηγεί ο σπουδαίος συνθέτης σε αυτή τη μικρή συνάντηση με τους δημοσιογράφους λίγο προτού ξεκινήσει η πριβέ πρόβα στο στούντιο ηχογράφησης Manos Backline Services.

«Επιλέξαμε τραγούδια παραδοσιακά, τα οποία θα πούμε με μια δική μας άποψη, δεν πάμε να τα αντιγράψουμε όπως είναι», καταλήγει ο μαέστρος.

Ηρώ Σαΐα στο Newsbomb.gr: Aποζητώ τη χαρά και το φως μέσα από την Tέχνη

«Τον τίτλο τον βρήκε ο Σταύρος Ξαρχάκος και θέλει να δείξει το ταξίδι αυτό από τον Πόντο έως την Κρήτη», δηλώνει στο Newsbomb.gr, η ποντιακής καταγωγής, Ηρώ Σαΐα.

«Είναι μια συναυλία σε ενορχήστρωση και επιμέλεια του Σταύρου Ξαρχάκου που ενώνει τον Πόντο με την Κρήτη και το συνεκτικό στοιχείο είναι οι λύρες, η ποντιακή και η κρητική λύρα», προσθέτει.

«Εμείς φτιάχνουμε την παράδοση, είναι όλος μας ο μουσικός πλούτος. Περιμένω με ανυπομονησία και εγώ αυτό το βράδυ για να δω τι πραγματικά έχει φτιάξει στο δημιουργικό μυαλό του. Ένας λόγος που μου αρέσει πολύ αυτή η συναυλία, έτσι όπως φαντάζομαι ότι θα γίνει, είναι ότι έχει μέσα πολύ ροκ στοιχείο από τον Σταύρο Ξαρχάκο, έχει πράγματα που δεν τα περιμένεις, έχει πολύ ευφάνταστες ενορχηστρώσεις, αυτό για εμένα θα πει συνέχεια».

Όσο για τη δική της επαφή με την παραδοσιακή μουσική, αναφέρει: «Μεγαλώνοντας ανακαλύπτεις την αξία της παράδοσης, την αξία που έχουν οι ρίζες σου, τα βιώματά σου. Μεγάλωσα σε χωριό και παρά το γεγονός ότι υπήρξε διάστημα που δεν άκουγα καθόλου αυτό το είδος, τώρα το αγαπώ πάρα πολύ.

Το θέμα είναι να ερχόμαστε σε επαφή με αυτό που αποτελεί την ελληνική μουσική ταυτότητα. Μέσα σε έναν τόσο μεγάλο καταιγισμό από ξενόφερτα είδη, που δεν τα απορρίπτουμε, όλα τα ακούμε και είναι μέσα στη ζωή μας, είναι καλό να μην ξεχνάμε μουσικά -και όχι μόνο- ποιοι είμαστε. Η παράδοση όπως και η μουσική είναι ένα παράθυρο στη ζωή, κάτι που μπορεί να μας δώσει κουράγιο».

Ηρώ Σαΐα
H Ηρώ ΣαΐαEυαγγελία Θωμάκου

Η Ηρώ Σαΐα στη συνέχεια μάς κάνει μια προσωπική εξομολόγηση για το πώς αντιμετωπίζει πλέον τη μουσική, μετά τη δύσκολη διετία της πανδημίας και του εγκλεισμού. «Μετά τον κορονοϊό δεν μπορώ πολύ τα θλιβερά πράγματα. Μετά από αυτό το κλείσιμο και το φόβο που μας έκαναν να έχουμε. Θέλω και αποζητώ τη χαρά και το φως μέσα από την τέχνη. Μέσα στο σπίτι έχουμε χρώματα πολλά. Θέλω να ακούω πιο πολλά χαρούμενα τραγούδια. Δεν μπορώ τη μαύρη πλευρά της τέχνης, τουλάχιστον αυτό το διάστημα που διανύουμε. Γιατί από κάπου πρέπει να πάρουμε δύναμη, χωρίς να εννοώ ότι θα είμαστε χαζοχαρούμενοι».

Νιώθει η Ηρώ Σαΐα ότι έχει βρει πλέον τη μουσική της διαδρομή; «Ότι μου αρέσει τραγουδώ. Η ταυτότητα μου είναι η φωνή μου και η καρδιά μου. Μου αρέσει το ωραίο τραγούδι, η καλή μουσική. Αν έχω βρει τα πατήματά μου, φαίνεται στα προγράμματά μου, στην αισθητική μου και αυτά που προτιμώ να κάνω. Απλά μεγαλώνοντας γίνομαι πιο επιλεκτική, αυτή είναι η ωριμότητα που προσφέρει το πέρας του χρόνου. Και το γεγονός ότι λέω περισσότερο "όχι" πλέον».

Μάλιστα, στις 5 Απριλίου η γνωστή ερμηνεύτρια θα παρουσιάσει στην Αγγλικανική Εκκλησία το Εαρινό Πάθος, μια συναυλία αφιερωμένη στο θείο και ανθρώπινο πάθος που πρωτοπαρουσίασε πέρσι στον Παρνασσό και όπως μας λέει, «φέτος θα είναι αρκετά αλλαγμένο και με περισσότερο ξενόγλωσσο ρεπερτόριο σε κάποια σημεία τουλάχιστον».

Χαΐνης Δημήτρης Αποστολάκης: O Σταύρος Ξαρχάκος είναι ο μεγαλύτερος εν ζωή Έλληνας συνθέτης

«Απλά ανταποκρίθηκα στο κάλεσμα του μεγαλύτερου εν ζωή Έλληνα συνθέτη. Το θεώρησα μεγάλη μου τιμή και είναι πρώτη φορά μετά από 33 χρόνια πορείας που συμμετέχω σε μια συναυλία», λέει o Δημήτρης Αποστολάκης στην κάμερα του Newsbomb.gr.

O Χαΐνης Δημήτρης Αποστολάκης
O Χαΐνης Δημήτρης ΑποστολάκηςΕυαγγελία Θωμάκου

«Ο Σταύρος Ξαρχάκος είναι εξαιρετικά ευφυής άνθρωπος, όλα αυτά τα χρόνια ήταν συνεπέστατος, αυτοσυνεπής στο ήθος του που έχει την ίδια ευφυία να διαλέγει διαπεραστικές φόρμες για τις καρδιές των ανθρώπων, να συμπυκνώνει σε ελάχιστες μελωδικές γραμμές το λαϊκό αίσθημα κι έτσι να χαρακτηρίζει η τραγουδοποιία του δεκαετίες τώρα τον ελληνικό πολιτισμό», αναφέρει για τον Σταύρο Ξαρχάκο.

«Εγώ με τον Σταύρο Ξαρχάκο είχαμε επικοινωνήσει και είχαμε γνωριστεί και πριν από αυτή την πρόβα. Είναι άνθρωπος έντονα διαλλακτικός, είναι δεκτικός, δεν πήρα από αυτόν την αίσθηση της απόλυτης αυθεντίας και του απόλυτου "θέλω" και είμαι πολύ χαρούμενος για αυτό, είναι μεγάλη μου τιμή», προσθέτει.

Τι είναι παράδοση για τον Χαΐνη Δημήτρη Αποστολάκη; «Όταν λέμε παράδοση δεν εννοούμε μουσειακό έκθεμα. Οτιδήποτε μουσειακό έκθεμα δεν είναι παράδοση. Εμείς κάνουμε παραλαβή δεν κάνουμε παράδοση».

«Ο αρχιτέκτονας κάνει σχέδια»

Μετά τη συναυλία στο Παλλάς, ποια είναι τα σχέδιά του με τους Χαΐνηδες; «Εγώ δεν είμαι αρχιτέκτονας, ο αρχιτέκτονας κάνει σχέδια. Εγώ ζω στο τώρα. Το μέλλον δεν είναι κάτι που το επιδιώκεις ή το επιθυμείς, απλώς φροντίζεις να έχεις καθολική παρουσία στο παρόν, δεν θέλει τίποτα άλλο η ζωή», μας απαντά.

«Τα σχέδια ας τα κάνει αρχιτέκτονας που τα κάνει πολύ καλά και τα έχει σπουδάσει», λέει και συνεχίζει: «Δεν έζησα καραντίνα γιατί εγώ δεν έχω πρωθυπουργό ούτε κράτος, εγώ κάνω ό,τι γουστάρω αρκεί να μην προσβάλλω την αξιοπρέπεια του διπλανού μου. Οι νόμοι απορρέουν από εμένα γιατί έχω συμβιβαστεί ότι δεν φοβάμαι τον θάνατο, είναι ο μόνος συμβιβασμός που έχω κάνει.

Δεν ζούμε την πρόβα τζενεράλε αυτή η ζωή είναι η παράσταση και είναι μοναδική. Δεν ανέχομαι να με εκβιάζει κανείς, ούτε ο διπλανός μου, ούτε το κράτος, ούτε η παγκόσμια αγορά ούτε ο Νασρεντίν Χότζας. Θέλω μόνο να μοιράζω το γέλιο μου στους ανθρώπους και στα πλάσματα του ουρανού και του νερού. Και ξέρω ότι όλοι μας είμαστε διαφορετικά πηγάδια που τρέχει μέσα τους το ίδιο νερό. Μου αρέσει να συνδέομαι και να ακολουθώ τον κάθε τρελό που έχει να μου κάνει μια αφήγηση με οποιονδήποτε τρόπο. Δεν θέλω τίποτα από κανέναν, δεν καταλαβαίνω τίποτα και τιμώ τη στιγμή μου».

Ο Σταύρος Ξαρχάκος για την επαφή των νεότερων με την παραδοσιακή μουσική και για τις διαδηλώσεις για τα Τέμπη

Κατά τη διάρκεια της πρόβας, ο Σταύρος Ξαρχάκος θέλησε να σχολιάσει τη σχέση των νεότερων ακροατών με τη μουσική μας παράδοση, και να βάλει τα πράγματα στη σωστή τους θέση και διάσταση.

«Αυτό που ακούω γενικά ότι οι νέοι δεν έχουν σχέση με την παράδοση είναι λάθος!». Και προσθέτει εκφράζοντας την αισιοδοξία του: «Μην ξεχνάτε σε όλη την επικράτεια πόσες σχολές παραδοσιακού χορού ή παραδοσιακής μουσικής έχουν ανοίξει. Είναι πολλές και φοιτούν εκεί πολλά παιδιά, πολύ περισσότερα από ό,τι υπήρχαν πριν από 20 χρόνια. Είμαι πάρα πολύ αισιόδοξος για αυτά τα παιδιά!».

Όσα για τις διαδηλώσεις που έχουν γίνει για την σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη, ο Σταύρος Ξαρχάκος σχολιάζει: «Οι διαδηλώσεις που έκαναν για αυτή τη μεγάλη τραγωδία, το πώς βγήκαν μπροστά, έξω από τα τηλέφωνα και τα λάπτοπ. Με πάθος, χωρίς να είναι κάτω από κομματικές ομπρέλες. Σε χαρτονάκια γράφανε. Χωρίς να είναι του ΚΚΕ ή της Νέας Δημοκρατίας. Ήταν η ψυχή τους και αυτό το οποίο αισθάνθηκαν που δεν τους άρεσε καθόλου και έκανε τη ζωή τους πάρα πολύ άσχημη. Το πρόβλημα είναι πώς από εδώ και πέρα θα αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα πράγματα τα οποία έρχονται, τα οποία είναι άσχημα, όχι καλά».

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σταύρος Ξαρχάκος (Διεύθυνση Ορχήστρας)

Ερμηνεύουν:

Χαΐνης Δημήτρης Αποστολάκης, Αλέξης Παρχαρίδης, Ηρώ Σαΐα

Μουσικοί:

Νεοκλής Νεοφυτίδης – πιάνο

Βασίλης Δρογκάρης – ακορντεόν

Ηρακλής Ζάκκας – μπουζούκι

Γιώργος Παππάς – λαούτο, νυκτά έγχορδα

Γιάννης Ταυλάς – κιθάρες, λαούτο

Μιχάλης Νικόπουλος – λαούτο

Βαγγέλης Πασχαλίδης – σαντούρι

Γιώργος Ατματσίδης – ποντιακή λύρα

Γιάννης Δίσκος – πνευστά

Στέφανος Χατζηαναγνώστου – φλάουτο

Δημήτρης Καζάνης – βιολί

Ειρήνη Σαχταρίδου – αγγείο

Χάρης Κελλάρης – ηλεκτρικό μπάσο

Τάκης Βασιλείου – ντραμς, κρουστά

Διαβάστε επίσης

Ο Σταύρος Ξαρχάκος και το Δημοτικό τραγούδι - Από τον Πόντο έως την Κρήτη

Ηρώ Σαΐα: Η πίστη στον Θεό, η σχέση με τον χρόνο και το ντοκιμαντέρ στην ΕΡΤ

Σταύρος Ξαρχάκος: Νέα βίντεο με το πάθος που έδειξε για τα παιδιά με τα μπουζούκια στη Σύρο

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή