Αλεσάντρο Βόλτα: 270η επέτειος γέννησης του εφευρέτη της μπαταρίας
Ο Αλεσάντρο Βόλτα, ήταν διάσημος Ιταλός φυσικός, εφευρέτης και καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Παβίας. Γεννήθηκε σαν σήμερα, 18 Φεβρουαρίου του 1745 και πέθανε το 1827 στη γενέτειρά του, στο Κόμο.
Ο Αλεσάντρο Βόλτα, (το πλήρες όνομά του είναι Alessandro Giuseppe Antonio Anastasio) έγινε κυρίως γνωστός για την εφεύρεση της ηλεκτρικής μπαταρίας.
Αυτοδίδακτος, νεαρός ακόμα, ασχολήθηκε με την ηλεκτρολογία, κατασκεύασε το ηλεκτροφόρο και ανακάλυψε το μεθάνιο. Στα 1774 έγινε καθηγητής των φυσικών στο γυμνάσιο του Κόμο και από το 1779 εργάστηκε ως καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Παβίας. Στο Παρίσι, όπου πήγε, συνεργάστηκε με τον Λαπλάς και το Λαβουαζιέ κάνοντας πειράματα πάνω στον ατμοσφαιρικό ηλεκτρισμό.
Στις 20 Μαρτίου 1800 με επιστολή του σε φίλο του ανακοίνωσε της ηλεκτρική στήλη που ονομάστηκε «βολταϊκή» (από το όνομά του) και τον επόμενο χρόνο έκανε πειράματα μπροστά στο Ναπολέοντα που, ενθουσιασμένος του χάρισε τον τίτλο του κόμη της Λομβαρδίας.
Η ανακάλυψη χαρακτηρίστηκε σαν ένας σημαντικός σταθμός στη μελέτη του ηλεκτρισμού, γιατί με αυτήν πέτυχαν να παράγουν ηλεκτρισμό χωρίς τριβή. Αποτελείται από μικρούς δίσκους χαλκού και ψευδάργυρου τον ένα πάνω στον άλλο, ώστε να σχηματίζουν στήλη, που χωρίζονται μεταξύ τους από υφασμάτινους δίσκους ποτισμένους με θειικό οξύ.
Τη στήλη αυτή την στερέωναν τρεις γυάλινες ράβδοι και στους δυο ακριανούς δίσκους προσαρμόζονταν μικροί αγωγοί που αποτελούσαν τους πόλους της.
Αν με σύρμα συνδεθούν τα δύο αυτά άκρα με μια μικρή λάμπα, η λάμπα αυτή θα ανάψει, γιατί από τα σύρματα περνά ηλεκτρικό ρεύμα. Η στήλη αυτή τελειοποιήθηκε με το πέρασμα των χρόνων και σήμερα «στήλες» ονομάζονται οι μπαταρίες που χρησιμοποιούνται πολύ στην καθημερινή ζωή.
Άλλη σημαντική ανακάλυψή του είναι το ευδιόμετρο.
Το ευδιόμετρο είναι μία συσκευή που χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό των αερίων, που παίρνουν μέρος σε μια χημική αντίδραση και για την ογκομετρική ανάλυση διάφορων αερίων μειγμάτων.
Ο Αλεσάντρο Βόλτα που είναι το τιμώμενο πρόσωπο στην κεντρική σελίδα της Google σήμερα (18/2), είναι γνωστός ως ο μεγαλύτερος φυσικός της εποχής του.
Το 1881, η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα έδωσε προς τιμήν του το όνομα Volt (βολτ) στη μονάδα τάσης του ρεύματος.