ChatGPT: Είναι ο νέος ψηφιακός σύμβουλος υγείας;

ChatGPT:  Ένας ψηφιακός «γιατρός» που ακόμα εκπαιδεύεται. 

Chat GPT
Getty/NurPhoto
4'

Αν και η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην έρευνα για νέες θεραπείες αλλά και στην ιατρική πρακτική όπως στη ρομποτική χειρουργική για παράδειγμα, δεν είναι κάτι νέο, ερώτημα αποτελεί εάν τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα, όπως η εφαρμογή ChatGPT, μπορούν να έχουν ρόλο στην καθημερινότητά μας, στα θέματα της υγείας. Πόσο κοντά είμαστε στη διάγνωση και πρόταση θεραπείας, μέσω ερωτήσεων και απαντήσεων στο ChatGPT;

Στο ερώτημα αυτό επιχειρούν να απαντήσουν το τελευταίο διάστημα πολλοί ερευνητές από όλο τον κόσμο, αναδεικνύοντας διαφορετικές πλευρές και τρόπους χρήσης των εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης στον τομέα της Υγείας.

Ορόσημο στην ιατρική εκπαίδευση

Σε ένα πρόσφατο πείραμα, το ChatGPT πέρασε με επιτυχία τις εξετάσεις που δίνουν οι γιατροί στις ΗΠΑ, για να πάρουν την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. «Το ChatGPT πέρασε ή άγγιξε το ποσοστό επιτυχίας και στις τρεις εξετάσεις, χωρίς ειδική εκπαίδευση ή βοήθεια» σημειώνουν οι ερευνητές.

Το ChatGPT απάντησε σε 350 από 376 ερωτήσεις, που περιλαμβάνονται στα τρία στάδια της εξέτασης. Το ποσοστό επιτυχίας του ChatGPT ήταν μεταξύ του 52,4% και 70% στα τρία στάδια. Το απαιτούμενο ποσοστό για να πάρει ένας γιατρός άδεια άσκησης επαγγέλματος είναι 60%. «Το γεγονός ότι έφτασε το σκορ επιτυχίας σε αυτές, της περιβόητης δυσκολίας εξειδικευμένες εξετάσεις, και χωρίς ανθρώπινη βοήθεια, σηματοδοτεί ένα ορόσημο για την πρόοδο της Τεχνητής Νοημοσύνης στην ιατρική».

«Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα μπορεί να έχουν τη δυνατότητα να βοηθήσουν στην ιατρική εκπαίδευση και, ενδεχομένως, στη λήψη κλινικών αποφάσεων» σημειώνουν οι Αμερικανοί ερευνητές. Η δημοσίευση έγινε στο PLOS Digital Health.

Εργαλείο στην έρευνα

Τις δυνατότητες του ChatGPT στο πεδίο των απεικονιστικών διαγνωστικών εξετάσεων, διερευνά άλλο πρόσφατο άρθρο στο επιστημονικό περιοδικό «Diagnostic and Interventional Imaging».

Με θέμα «Επανάσταση στην ακτινολογία με μοντέλα που βασίζονται σε GPT: Τρέχουσες εφαρμογές, μελλοντικές δυνατότητες και περιορισμοί του ChatGPT», οι Γάλλοι ερευνητές εξετάζουν τις δυνατότητες και τους περιοριασμούς των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων στη βελτίωση της ακρίβειας και της αποτελεσματικότητας στη διάγνωση, στο πεδίο της ακτινολογίας και της απεικονιστικής ιατρικής.

ψηφιακή υγεία
«Θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στην υγειονομική περίθαλψη στο μέλλον»AP

Ωστόσο, η έκπληξη έρχεται στο τέλος του άρθρου: «Όπως ίσως ήδη μαντέψατε (ή μπορεί και όχι!), όλα τα παραπάνω έχουν γραφτεί από το ChatGPT, με την εξαίρεση κάποιων διορθώσεων, μέσα από μια σειρά ερωτήσεων που έγιναν από τους συγγραφείς στη διάρκειας μίας ώρας».

Αυτό που υποδεικνύουν δηλαδή οι ερευνητές είναι ότι το ChatGPT μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμο για την ακτινολογία, ιδιαίτερα για ερευνητικούς σκοπούς, καθώς μπορεί να εξοικονομήσει χρόνο για τους ερευνητές, συγκεντρώνοντας πληροφορίες και οργανώνοντας αποτελέσματα.

Δυνατότητες στη διάγνωση και θεραπεία

Πάντως, στο ερώτημα εάν το ChatGPT μπορεί να αντικαταστήσει τον οικογενειακό γιατρό, η κορυφαία επιστημονική επιθεώρηση «The Lancet Infectious Diseases», απαντά «όχι», αναγνωρίζει όμως σαφείς δυνατότητες της συγκεκριμένης τεχνολογίας για την κλινική πράξη.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, έθεσαν στο ChatGPT οκτώ υποθετικά σενάρια λοιμώξεων, για τις οποίες συνήθως οι ασθενείς συμβουλεύονται το γιατρό τους. Στη συνέχεια, αξιολόγησαν τις απαντήσεις που έδωσε το ChatGPT ως προς την καταλληλότητα, τη συνοχή και τις συνέπειες στην ασφάλεια των ασθενών.

Διαπίστωσαν ότι το ChatGPT κατανοούσε τα περισσότερα σενάρια και παρείχε συνεκτικές απαντήσεις, ενώ φάνηκε επίσης να κατανοεί την ανάγκη να συνταγογραφούνται αντιβιοτικά μόνο όταν υπήρχαν ενδείξεις βακτηριακής λοίμωξης. Μάλιστα, επικεντρωνόταν αρκετά στον τύπο του αντιβιοτικού που πρέπει να συνταγογραφηθεί σε κάθε σενάριο. Ωστόσο, σε περίπλοκα σενάρια και όπου δεν είχαν διατυπωθεί ρητά σημαντικές πληροφορίες, οι προτεινόμενες συμβουλές δεν ήταν ασφαλείς για τους ασθενείς.

Για το λόγο αυτό, μετά την ολοκλήρωση του πειράματος, οι ερευνητές ανέπτυξαν μια λίστα ελέγχου, με κριτήρια τα οποία θα πρέπει να πληρούνται προκειμένου τέτοιες εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης, να μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην κλινική πράξη, στο μέλλον.

«Ήταν συναρπαστικό να βλέπεις τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης στην υγειονομική περίθαλψη, μέσα από αυτό το πείραμα που δοκιμάζει την ικανότητα του ChatGPT, να δίνει συμβουλές θεραπείας με αντιβίωση» αναφέρει ένας από τους συγγραφείς του άρθρου, ο Dr. Alex Howard. «Καθώς μεγαλώνει η απειλή για την παγκόσμια υγεία από τη μικροβιακή αντοχή στα αντιβιοτικά, η ικανότητα της τεχνητής νοημοσύνης να παρέχει ακριβείς και ασφαλείς συμβουλές θεραπείας θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε τη φροντίδα των ασθενών. Ανυπομονούμε για την περαιτέρω διερεύνηση αυτής της τεχνολογίας και των επιπτώσεών της στο μέλλον της υγείας».

Διαβάστε επίσης:

Ποιος είναι ο δημιουργός της εφαρμογής CHATGPT

ChatGPT: Ένα «τρομακτικό» πολυεργαλείο που θέλει να αλλάξει το Ίντερνετ - Μπορεί;

ChatGPT: Η πιο «ανθρώπινη» μηχανή κρύβει παγίδες - Expert της Microsoft εξηγεί τι να προσέχουμε

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή