Ταξίδι στη Βενετία των στεναγµών, των γονδολιέρηδων και της Τέχνης

Βενετία: η αγαπημένη πόλη που θα ερωτευόμαστε µοιραία ξανά και ξανά...

Βενετία
Βαρκάδα στα χρώματα του δειλινού, σαν έργο τέχνης
5'

Αν κάτι ίσως δεν γνωρίζουμε για τη Βενετία είναι πως πρόκειται για τη γενέτειρα του Βιβάλντι. Όσα όμως ξέρουμε ήδη για εκείνη, είναι πως η συγκεκριμένη πόλη χαρακτηρίζεται ως η Βενετία των… στεναγµών, των γονδολιέρηδων και της μάσκας, που μοιάζει με έργο τέχνης. Για αυτό, άλλωστε, είναι και η αγαπημένη πόλη που θα ερωτευόμαστε µοιραία ξανά και ξανά!

Για εμάς που αναρωτιόμαστε, πώς θα περάσουμε λίγες ημέρες στην πρωτεύουσα της περιφέρειας του Βένετο, στα βορειοανατολικά της Ιταλίας, κατά μήκος της ακτογραμμής μεταξύ των εκβολών των ποταμών Πάδου και Πιάβε, η απάντηση είναι απλή: Με μια ήσυχη βαρκάδα στα χρώματα του δειλινού, μιας και η Βενετία ισοδυναμεί ακριβώς με αυτό. Το ρομάντζο είναι το στοιχείο της και η αλήθεια είναι πως αν δεν είσαι δεκτικός σε τέτοιου είδους συναισθήματα, ενδεχομένως να σε έκανε ευτυχέστερο η επιλογή μιας άλλης πόλης.

Αυτός είναι και ο λόγος που πλήθος κόσμου από όλα τα μήκη και πλάτη της Γης, συρρέει ανεξαρτήτως εποχής για να επισκεφθεί τα μοναδικά μνημεία της Βενετίας αλλά και να βιώσει στο έπακρο αυτό το άκρατο συναίσθημα ρομαντισμού.

Τα αξιοθέατα της Βενετίας που πρέπει να επισκεφτούμε

Το παλάτι των Δόγηδων (Palazzo Ducale)

Palazzo Ducale (Παλάτι των Δόγηδων)
Palazzo Ducale (Παλάτι των Δόγηδων)

Το Palazzo Ducale (Παλάτι των Δόγηδων) χτίστηκε στα µέσα του 14ου αι., στα πρότυπα της γοτθικής αρχιτεκτονικής, και είναι ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα που είναι αδύνατο να προσπεράσουν οι τουρίστες. Υπηρέτησε ως κατοικία του Δόγη (εκ του λατινικού «dux», που τότε σήμαινε τον εκλεγµένο αρχηγό του κράτους), ενώ το 1923 µετατράπηκε σε µουσείο. Οι αίθουσες είναι βέβαιο πως θα σας συναρπάσουν, ενώ η µεγαλύτερη είναι αυτή του Μεγάλου Συµβουλίου ή Sala del Maggior Consiglio, που εντυπωσιάζει µε τις τοιχογραφίες και οροφογραφίες περίτεχνης τεχνοτροπίας. Τον ανατολικό τοίχο της αίθουσας καλύπτει το τεράστιο συντηρηµένο έργο του Τιντορέτο «Παράδεισος», το οποίο αποτελεί έναν από τους µεγαλύτερους πίνακες ζωγραφικής στον κόσµο.

Ο Πύργος του Ρολογιού (Torre dell'Orologio)

Ο Πύργος του Ρολογιού (Torre dell'Orologio)
Ο Πύργος του Ρολογιού (Torre dell'Orologio)

Βρίσκεται στην Πλατεία του Αγίου Μάρκου και χτίστηκε από τους αδελφούς Ranieri στα τέλη του 15ου αιώνα. Αρχικά είχε σχεδιαστεί για να δείχνει στους ναυτικούς τις παλίρροιες και τους µήνες που ήταν ευνοϊκοί για να σαλπάρουν, ενώ δείχνει την ώρα σε ρωµαϊκά ψηφία, τις φάσεις του φεγγαριού και τα ζώδια. Σύµφωνα µε τον θρύλο, όταν ολοκληρώθηκε το ρολόι, τύφλωσαν τους εφευρέτες του πολύπλοκου µηχανισµού, για να µην υπάρξει αντίγραφο. Στην κορυφή του ρολογιού οι µπρούντζινες µορφές, γνωστές ως Μόρι (Μαυριτανοί), χτυπούν την καµπάνα κάθε ώρα που περνά.

Το Μεγάλο Κανάλι (Canal Grande)

Το Μεγάλο Κανάλι (Canal Grande)
Το Μεγάλο Κανάλι (Canal Grande)

Το «Μεγάλο Κανάλι», γνωστό και ως «canalazzo», αποτελεί τον κύριο υδάτινο άξονα µετακίνησης στη Βενετία. Με µήκος 3,8 χλµ., πλάτος από 30-90 µ., βάθος περίπου 5 µ. και σιγµοειδή διαδροµή, ξεκινάει από τη λεκάνη του Αγίου Μάρκου και καταλήγει σε µια λίµνη κοντά στον σιδηροδροµικό σταθµό της Αγίας Λουκίας. Κατά τη διαδροµή του, στις όχθες του περιβάλλεται από συνολικά περίπου 170 κτήρια που ανήκαν κυρίως σε πλούσιες οικογένειες της Βενετίας (όπως το Ca’ d’ Oro και το palazzo Ca’ da Mosto του 13ου αι.). Η κίνηση στο κανάλι συντελείται µε ιδιωτικές βάρκες, από τα vaporetti, τα θαλάσσια ταξί και τις διάσηµες γόνδολες.

Η Βασιλική του Αγίου Μάρκου (Basilica di San Marco)

Η Βασιλική του Αγίου Μάρκου (Basilica di San Marco)
Η Βασιλική του Αγίου Μάρκου (Basilica di San Marco)

Ο αρχικός ναός είχε σκοπό να στεγάσει τα λείψανα του Αγίου Μάρκου του Ευαγγελιστή. Μετά από µία πυρκαγιά και δύο ανεγέρσεις, η οµώνυµη βασιλική έγινε σύµβολο της δύναµης και του πλούτου της πόλης και υπηρετούσε ως το προσωπικό παρεκκλήσι του Δόγη µέχρι το 1807, όταν και έγινε ο καθεδρικός. Τα τέσσερα άλογα και τα µωσαϊκά της είναι περίφηµα σε όλο τον κόσµο, ενώ στην αρχιτεκτονική της συνέβαλαν αµφίδροµα τόσο ανατολικά όσο και δυτικά χαρακτηριστικά.

Η Γέφυρα των Στεναγµών (Ponte dei Sospiri)

H Γέφυρα των Στεναγμών
H Γέφυρα των Στεναγμώνunsplash

Η µόνη κλειστή γέφυρα της Βενετίας, η διάσηµη «Γέφυρα των Στεναγµών», σχεδιάστηκε από τον Αntonio Kontino και χτίστηκε στις αρχές του 17ου αιώνα. Ενώνει την παλιά φυλακή και τα δωµάτια των ανακρίσεων του παλατιού του Δόγη µε τη νέα φυλακή που βρισκόταν ακριβώς απέναντι. Τα πολλά γλυπτά της διακόσµησης παριστάνουν ως επί το πλείστον λυπηµένα ή θυµωµένα πρόσωπα. Το όνοµά της εικάζεται ότι της αποδόθηκε διότι από εκεί περνούσαν οι κατάδικοι για να πάνε προς τις φυλακές και εκεί µπορούσαν να πάρουν την τελευταία ανάσα καθαρού αέρα!

Η Γέφυρα του Ριάλτο (Ponte di Rialto)

Η Γέφυρα του Ριάλτο (Ponte di Rialto)
Η Γέφυρα του Ριάλτο (Ponte di Rialto)

Η συγκεκριμένη γέφυρα ενώνει τις περιοχές του Σαν Πόλο και Σαν Μάρκο και πολλοί διάσηµοι καλλιτέχνες και αρχιτέκτονες της εποχής (συµπεριλαµβανοµένου του Μιχαήλ Άγγελου) ήταν υποψήφιοι για τον σχεδιασµό της. Θεωρείται κορυφαίο αξιοθέατο και η πιο ωραία και πιο διάσηµη από τις τέσσερις γέφυρες του Μεγάλου Καναλιού.

Χτισμένη πάνω σε εκατοντάδες νησίδες, που ενώνονται με 400 γέφυρες, η Βενετία είναι μία πόλη ξεχωριστή που δύσκολα θα συναντήσουμε όμοια της. Η Βασίλισσα της Αδριατικής, όπως αναφέρεται, η Βενετία αποτέλεσε ένα σημαντικό εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο ανά τους αιώνες, που σίγουρα αξίζει να επισκεφτούμε.


Ακολουθήστε το Newsbomb και στο κανάλι μας στο YouTube


Διαβάστε επίσης

Το Βερολίνο και άλλοι 9 προορισμοί που αγαπούν οι Έλληνες ταξιδιώτες

Απόδραση στο Μιλάνο: Το Duomo και άλλα 6 αξιοθέατα που δεν «χάνονται»

Πέντε ενδιαφέροντες προορισμοί του κόσμου για ένα φθινοπωρινό ταξίδι

Λισαβόνα: Τα πέντε αξιοθέατα που αναδεικνύουν τη μοναδική ομορφιά της

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή