Οδοιπορικό στα Ιωάννινα, πάνω στο γεφύρι της Κόνιτσας
Όταν επισκεφτεί κάποιος τα Ιωάννινα, αυτό που πρέπει σίγουρα να εξερευνήσει και να δει είναι ο οικισμός της Κόνιτσας με το πέτρινο γεφύρι! Ανεβείτε πάνω και απολαύστε πανοραμικά την υπέροχη θέα…
Όλες οι ομορφιές της φύσης μαζεμένες σε ένα τοπίο. Αν είσαι και πιο extreme, ρίχνεις και μια βουτιά κολυμπώντας στα πεντακάθαρα παγωμένα νερά του Αώου, ενώ γαληνεύεις βλέποντας το απέραντο πράσινο τριγύρω.
Το πέτρινο τοξωτό γεφύρι από τα εκατοντάδες που έχτισαν οι Ηπειρώτες τεχνητές. Μεγάλο και ψηλό και από κάτω περνάει ο ποταμός Αώος δεσπόζει στο καλύτερο σημείο της περιοχής.
Εάν βρεθείτε καλοκαίρι σίγουρα θα βρείτε δεκάδες ανθρώπους από όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό να κάνουν μπάνιο εκεί. Εάν είστε λάτρεις του βουνού και της περιπέτειας αφιερώστε μια μέρα και κανονίστε να έχετε μαζί σας μαγιό. Από εκεί ξεκινά το μονοπάτι για την μόνη Στομίου που είναι ωραίο σημείο για πεζοπορία περίπου μιάμισης ώρας.
Ανεβαίνουνε με την κάμερα του DEBATER πάνω στο πέτρινο γεφύρι της Κόνιτσας
Η ιστορία του…
Το γεφύρι της Κόνιτσας εκτείνεται σε απόσταση 36 μέτρων και έχει 20 μέτρα ύψος. Στην κορυφή της καμάρας του γεφυριού υπάρχει και διακρίνεται μια μικρή καμπάνα που ο λόγος που βρίσκεται εκεί είναι για να προειδοποιεί τους περαστικούς να μην διαβούν το γεφύρι όταν φυσάει δυνατός άνεμος από το εσωτερικό της χαράδρας, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να παρασυρθούν και να πέσουν. Παλαιότερα στο σημείο υπήρχαν τρεις καμπάνες αλλά καταστράφηκαν σε βομβαρδισμό.
Το γεφύρι της Κόνιτσας χτίστηκε το 1869 από 50 μάστορες με επικεφαλής τον Πυρσογιαννίτη πρωτομάστορα Ζιώγα Φρόντζο. Λένε ότι ήταν ένας αγράμματος λαϊκός τεχνίτης, αλλά είχε συμβάλει πολύ στον τόπο με τις κατασκευές του. Τρία χρόνια νωρίτερα είχε χρίσει το γεφύρι της Πλάκας.
Το γεφύρι της Κόνιτσας έγινε με αγάπη των κατοίκων για τον τόπο τους, καθώς η κατασκευή του έγινε με δωρεές των ίδιων. Με την μεγαλύτερη δωρεά από τον τότε τραπεζίτη των Ιωαννίνων Ιωάννη Ζ. Λούλη που καταγόταν από την Αετορράχη των Κατσανοχωρίων. Διέθεσε τότε περίπου 60.000 γρόσια, τα μισά από τα 120.000 γρόσια – πολύ μεγάλο ποσό για την εποχή – που κόστισε η κατασκευή του γεφυριού.
Πριν χτιστεί το πέτρινο γεφύρι στο σημείο υπήρχε ένα ξύλινο, το οποίο όμως δεν άντεξε και με την ορμή του ποταμού καταστράφηκε. Το σαγηνευτικό πέτρινο γεφύρι της Κόνιτσας βομβαρδίστηκε το 1913 από τον Οθωμανό Τσαβίτ Πασά, που προσπάθησε να ανακόψει την διάβαση των Ελληνικών στρατευμάτων. Οι βολές των κανονιών του όμως δεν βρήκαν στόχο και έτσι το γεφύρι σώθηκε μέχρι και σήμερα.
Πηγή: Debater.gr