Αιγαίο: Προτάσεις και εικόνες για καλοκαιρινές διακοπές

Τα νησιά του Αιγαίου ενδείκνυνται για κοντινές εξορμήσεις που όμως μπορούν να προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες
Αιγαίο: Προτάσεις και εικόνες για καλοκαιρινές διακοπές
Eurokinissi
6'

Aντίστροφα μετρά ο χρόνος για το καλοκαίρι και οι περισσότεροι έχουν αρχίσει να κάνουν σχέδια για τις καλοκαιρινές διακοπές.

Παρακάτω ακολουθούν μερικές πολύ καλές επιλογές για να περάσετε ένα αξέχαστο καλοκαίρι. Τα νησιά του Αιγαίου ενδείκνυνται για κοντινές εξορμήσεις που όμως μπορούν να προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες.

ΤΖΙΑ

Πρόκειται για το πιο κοντινό κυκλαδονήσι στην Αττική και μάλιστα θεωρείται ιδανικό μέρος για όσους αγαπούν την πεζοπορία. Τα χτισμένα μονοπάτια της όμοια με πέτρινες σκάλες διανύουν το νησί από άκρη σε άκρη, περνώντας μέσα από δάση με βελανιδιές, ολόλευκα ξωκλήσια και γραφικούς οικισμούς, ενώ πάντα καταλήγουν είτε σε μικρούς όρμους είτε σε υπέροχες καταγάλανες παραλίες.

Γνωρίστε το κοσμοπολίτικο Βουρκάρι, σημείο συνάντησης των ιστιοπλόων, με τα μοδάτα καφέ και τα εστιατόρια με τα πιο ευφάνταστα πιάτα του νησιού και εάν έχετε κουράγιο περπατήστε ως απέναντι, στον προϊστορικό οικισμό της Αγίας Ειρήνης, ο οποίος υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά κέντρα του Αιγαιακού χώρου από το τέλος της νεολιθικής εποχής μέχρι τον 15ο αιώνα π.Χ.

Περπατήστε στην Ιουλίδα, την πρωτεύουσα του νησιού με τα πολύχρωμα σπιτάκια και κολυμπήστε σε μια από τις πολλές και πανέμορφες παραλίες της, ανάλογα την όρεξή σας… Θυμηθείτε πως ο Κούνδουρος και το Κουνδουράκι αποτελούν την πιο κοσμοσύχναστη λύση για ατελείωτες βουτιές σε ρηχά νερά μα και water sports, ενώ στον αντίποδα θα βρείτε την ηρεμία σας στην παραλία Σπαθί, ή ακόμα και στον απάνεμο Οτζιά με την κατά το ήμισυ οργανωμένη παραλία και τα διαυγή κρυστάλλινα νερά του.

ΚΥΘΝΟΣ

Αρκετά κοντά στην Αττική, η φιλόξενη Κύθνος με τους 92 όρμους και τις ατελείωτες παραλίες, αποτελεί μια ακόμα υπέροχη επιλογή διακοπών.

Με μια μακρά ιστορία που ανάγεται στην αρχαιότητα και με αρκετά και ξεχωριστά έθιμα όπως αυτό της Πρωτομαγιάς, της Τυρινής, του Πάσχα κ.α., το μαγικό νησί της Κύθνου με τις ξεχωριστές νότες του βιολιού και του λαούτου σε κάθε πανηγύρι, κλέβει τις εντυπώσεις των επισκεπτών από την πρώτη στιγμή.

Στο νησί υπάρχουν δύο μονάχα μεσόγεια χωριά, η υπέροχη Μεσαριά με το έντονο κυκλαδίτικο χαρακτήρα και τα αρχαία ερείπια, που αποτελεί και την πρωτεύουσα του νησιού, μα και η ξεχωριστή Δρυοπίδα με τα στενά γραφικά σοκάκια και τους χαμογελαστούς κατοίκους, που δημιουργήθηκε κυρίως από πρόσφυγες της Κρήτης περί τον 19ο αιώνα.


Ξεκινήστε λοιπόν την περιήγησή σας από τον Μέριχα, το κεντρικό λιμάνι της, φτάστε στα Λουτρά που έγιναν γνωστά από την αρχαιότητα για τις ιαματικές πηγές τους και συνεχίστε για να γνωρίσετε τους υπόλοιπους οικισμούς της, τον Άγιο Στέφανο, τον Άγιο Δημήτριο, την Επισκοπή, την Αγία Ειρήνη κ.α..

Όσο για τις παραλίες… όπως αναφέραμε νωρίτερα… ατελείωτες και για κάθε γούστο. Κολυμπήστε στη διάσημη δίδυμη παραλία της Κολώνας που αγαπούν οι “σκαφάτοι”, στην παραλία των Φλαμπουριών, μα και στην Απόκρουση με την ψιλή άμμο και εάν επιθυμείτε την απόλυτη ησυχία, επισκεφθείτε τις παραλίες Σκύλου, Γαϊδουρόμαντρα, Σιμουσί στα νοτιοανατολικά και Μαυριάνου και Στιφό στα νοτιοδυτικά του νησιού.

Μην ξεχνάτε πως στο νησί, ο πιο δημοφιλής προορισμός είναι η Παναγία η Κανάλα με την ομώνυμη εκκλησία, που φημίζεται ως το πιο “πράσινο” σημείο του νησιού, όπως και το αρχαίο σπήλαιο “Καταφύκι”, το οποίο μάλιστα θεωρείται το μεγαλύτερο των Κυκλάδων, καθώς και ένα από τα μεγαλύτερα όλης της Ελλάδας.

ΣΙΦΝΟΣ

Θεωρείται ένας από τους πιο must προορισμούς των Δυτικών Κυκλάδων, με μια πολυτέλεια και μια αρμονία πραγματικά μοναδική.

Με μια τεράστια παράδοση στην αγγειοπλαστική αλλά και στη μαγειρική και με μια ξεχωριστή αρχιτεκτονική γεμάτη από κατάλευκα ορθογώνια σπίτια και πλακόστρωτα σοκάκια, θα την λατρέψετε από την πρώτη στιγμή.

Η μαγική Σίφνος έχει αρκετούς μεσόγειους οικισμούς με υπέροχη θέα στο μπλε του Αιγαίου. Φτάστε στην Απολλωνία, την πρωτεύουσα στο κέντρο του νησιού που πήρε το όνομά της από τον Θεό Απόλλωνα και αν σας αρέσει αφεθείτε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες στο γνωστό πια “στενό της Απολλωνίας”, γεμάτο με τα πιο υπέροχα γραφικά μπαράκια και τα παραδοσιακά καφενεία.


Συνεχίστε στους υπόλοιπους οικισμούς Άνω Πετάλι, Εξάμπελα, Κάτω Πετάλι, Καταβατή, αλλά και στον Αρτεμώνα, το μεγαλύτερο χωριό της Σίφνου, και καταλήξτε στο Κάστρο με τα στενομέτωπα μονόσπιτα και τα αρχοντόσπιτα και την εξαιρετική θέα στο Αιγαίο που θα σας μεταφέρει αρκετούς αιώνες πίσω στον χρόνο.

Και σαν ζητήσει η καρδιά σας θάλασσα, βάλτε προορισμό τις Καμάρες με την χρυσή άμμο μα και την παραλία του Φάρου με την πιο εντυπωσιακή εικόνα της Σίφνου, αυτή της Παναγιάς της Χρυσοπηγής πάνω στον ιερό αποκομμένο βράχο…

Απολαύστε το μπάνιο σας στον τουριστικό Πλατύ Γυαλό με όλες τις ανέσεις που μπορείτε να φανταστείτε και αν θελήσετε να απομονωθείτε, φτάστε μέχρι την Χερρόνησο, το μέρος που οι ντόπιοι έχουν τις εξοχικές τους κατοικίες αναζητώντας την ηρεμία και τη γαλήνη της δικής τους ψυχής, όταν το νησί κατακλύζεται από χιλιάδες τουρίστες…

ΜΗΛΟΣ

Με τις ατελείωτες πολύχρωμες εικόνες της έχει καταφέρει να μπει στην καρδιά όλων όσων είχαν την ευκαιρία να πατήσουν στο ξεχωριστό ηφαιστειακό της έδαφος. Και αν σκεφτεί κανείς πως η Μήλος είναι το 5ο σε μέγεθος μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, τότε μόνο μπορεί να κατανοήσει και το μέγεθος των επιλογών που μπορεί να έχει όντας στο νησί.

Αφετηρία όλων ο Αδάμαντας, το πιο προστατευμένο λιμάνι όλων των Κυκλάδων, μα και τα Πολλώνια, το δεύτερο λιμάνι της Μήλου με τα λευκά σπιτάκια και τις παραθαλάσσιες ήσυχες ταβερνούλες που διαφέρει κατά πολύ από τους υπόλοιπους οικισμούς της.

Μήλος

Με μια άγρια γοητευτική ομορφιά στο μεγαλύτερο μέρος του νησιού, ο επισκέπτης μπορεί να μεταφερθεί από την ιδιότροπη ομορφιά της σελήνης στο μαγευτικό Σαρακήνικο, μέχρι το εξωπραγματικό Κλέφτικο με τα τεράστια βράχια να κείτονται στη θάλασσα λες και κάποιος καλλιτέχνης τα τοποθέτησε επίτηδες εκεί ώστε να δημιουργήσει τον πιο τέλειο πίνακα ζωγραφικής για τα μάτια του μόνο…

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή