Τι συμφώνησε η Siemens να πληρώσει στην Ελλάδα
Σε συμφωνία κατέληξε η Siemens με το Ελληνικό Δημόσιο όσον αφορά την υπόθεση των «μαύρων ταμείων» του γερμανικού κολοσσού.
Οι δύο πλευρές μετά από διαπραγματεύσεις κατέληξαν σε συμφωνία, που περιλαμβάνει αποζημίωση προς την Ελλάδα ύψους 200 εκατ, ευρώ, αναπτυξιακά προγράμματα και δημιουργία 700 θέσεων εργασίας. Επίσης, η Siemens ζητά από την Ελλάδα «συγνώμη» για τα σκάνδαλα των τελευταίων ετών.
Σύμφωνα με το «ΒΗΜΑ», η συμφωνία «έκλεισε» την Πέμπτη το βράδυ. Το τελικό κείμενο θα πρέπει να εγκριθεί από τον υπουργό Οικονομικών Ε. Βενιζέλο, να εισαχθεί στο υπουργικό συμβούλιο καθώς και να κυρωθεί από τη Βουλή.
Τι δίνει η Siemens
Στο πρώτο κεφάλαιο, η Siemens ζητά συγνώμη από το Ελληνικό Δημόσιο για τα όσα δημιουργήθηκαν καθώς και για ανάρμοστη συμπεριφορά έναντι των κανόνων διαφάνειας αξιωματούχων της σε όλον τον κόσμο.
Επίσης, ο γερμανικός κολοσσός εκφράσει την πίστη του ότι η Ελλάδα θα ανακάμψει και καλεί τους επενδυτές να έρθουν και να τη στηρίξουν. Στα πλαίσια αυτά, δεσμεύεται ότι θα ενισχύσει με 100 εκατ. ευρώ την Siemens Ελλάδος μέσα στο 2012.
Παράλληλα, η Siemens θα δώσει ως παροχή-αποζημίωση 90 εκατ. ευρώ με τη μορφή εκπαιδευτικών προγραμμάτων, χρηματοδοτήσεις κρατικών φορέων ενάντια στη διαφθορά και 100 μεταπτυχιακές υποτροφίες σε γερμανικά πανεπιστήμια.
Επιπλέον, παραιτείται από απαιτήσεις 79.450.000 ευρώ από έργα σε νοσοκομεία, ΟΣΕ, ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια και άλλα και αναλαμβάνει τη δέσμευση να δημιουργήσει εργοστάσιο στην Ελλάδα, δημιουργώντας 700 θέσεις εργασίας.
Οι υποχωρήσεις του Δημοσίου
Από την πλευρά του, το δημόσιο θα παραιτηθεί από αστικές απαιτήσεις, αλλά και διοικητικά πρόστιμα κατά της εταιρείας και στελεχών της και σε αυτή την παραίτηση περιλαμβάνονται και οι απαιτήσεις οργανισμών του ελληνικού Δημοσίου.
Επίσης, παραιτείται και από κάθε απαίτηση που προέρχεται από ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ενώ αναγνωρίζει ότι η εταιρεία είναι αξιόπιστη, ανοίγοντας το δρόμο για περαιτέρω συνεργασία των δύο πλευρών.
Το Ελληνικό Δημόσιο δημιουργεί εποπτικό συμβούλιο για τη διαφάνεια από τρεις έλληνες και τρεις εκπροσώπους από τη γερμανική εταιρεία. Επικεφαλής θα είναι Έλληνας. Η συμφωνία, αν υπάρξουν διαφορές, θα κριθεί από το Διεθνές διαιτητικό Δικαστήριο στη Γενεύη.