FTD: Η ΕΕ θα διαπραγματευτεί τη χαλάρωση της λιτότητας
Η ευρωζώνη θα διαπραγματευτεί με την Ελλάδα τη χαλάρωση του προγράμματος λιτότητας, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών και παρά την καθυστέρηση στην υλοποίηση του συμφωνηθέντος προγράμματος.
Αυτό υποστηρίζει σε αποκλειστικό της δημοσίευμα η εφημερίδα «Financial Times Deutschland», επικαλούμενη κύκλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το ρεπορτάζ έχει τίτλο «Η ΕΕ θέλει να χαλαρώσει τα δεσμά της Αθήνας» και υπότιτλο «Η Ευρώπη θέλει να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη. Γι' αυτό η χώρα μπορεί να ετοιμάζεται μετά τις εκλογές για παραχωρήσεις – κι αυτό μολονότι οι Έλληνες έχουν προφανώς παραβιάσει και πάλι τις δεσμεύσεις τους για το πρόγραμμα λιτότητας».
«Αν θέλουν να κρατήσουν τη χώρα στην ευρωζώνη, δεν θα μπορούν να αρνηθούν» οι Ευρωπαίοι ηγέτες, τονίζει η εφημερίδα και υποστηρίζει ότι η αναδιαπραγμάτευση θα είναι ούτως ή άλλως υποχρεωτική για όποια κυβέρνηση προκύψει από τις κάλπες της 17ης Ιουνίου.
Στις επίσημες δηλώσεις τους οι αξιωματούχοι επιμένουν να τονίζουν την ανάγκη υλοποίησης του συμφωνηθέντος προγράμματος λιτότητας. Ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι δήλωσε την Τρίτη ότι «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη, εφόσον τηρήσει τις δεσμεύσεις της».
Επίσης, ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνομιλιών για το χρονοδιάγραμμα μείωσης του ελληνικού ελλείμματος, στο βαθμό πάντα που η Ελλάδα συνεχίσει να ακολουθεί επί της ουσίας τις κατευθύνσεις των εταίρων.
Oι Βρυξέλλες, με το βλέμμα στραμμένο στις ελληνικές εκλογές, ανακοινώνουν την προθυμία τους για διαπραγματεύσεις, ελπίζοντας ότι τα κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που κυβέρνησαν μέχρι τώρα, θα μπορούσαν να τύχουν μεγαλύτερης στήριξης από τον λαό, γράφει η εφημερίδα. Παράλληλα, διατηρείται ο κίνδυνος να αποκλειστεί η χώρα, σε περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ από τη δανειακή βοήθεια και να αναγκαστεί να εγκαταλείψει το ευρώ, προστίθεται.
Παράλληλα, τονίζεται ότι στους κύκλους της τρόικας θεωρούν δεδομένο ότι η χώρα έχει ήδη παραβιάσει και πάλι τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το πρόγραμμα λιτότητας. Από τότε που εγκρίθηκε το δεύτερο πακέτο διάσωσης, η εφαρμογή δεν προχώρησε σχεδόν καθόλου, ανέφεραν η Κομισιόν, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ. «Το πρόγραμμα έχει εκτροχιαστεί» δήλωσε πηγή της τρόικας.
Πάντως, κύκλοι της ΕΕ φοβούνται ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μπορεί και να αποχωρήσει από το πρόγραμμα διάσωσης, αν αυξηθούν οι οικονομικές υποχρεώσεις της συμμετοχής του.
Ορισμένοι μάλιστα αναμένουν ότι το ΔΝΤ θα επιδιώξει συμφωνία σχετικά με τη συμμετοχή των επίσημων φορέων στο «κούρεμα» του χρέους.