Μίνι Σύνοδος Κορυφής: Συμφωνία για ενίσχυση της ανάπτυξης
Ο Μάριο Μόντι μετά την ολοκλήρωση της μίνι συνάντησης κορυφής στη Ρώμη, ανακοίνωσε ότι οι ηγέτες της Ιταλίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Γαλλίας κατέληξαν σε συμφωνία για τη θέσπιση μέτρων προώθησης της ανάπτυξης.
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, οι τέσσερις ηγέτες δήλωσαν πως συμφώνησαν για τη δημιουργία ενός πακέτου μέτρων ανάπτυξης αξίας 130 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 1% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης και το οποίο θα παρουσιαστεί από τη σύνοδο κορυφής στο τέλος του μήνα.
Ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός στις δηλώσεις του επισήμανε πως η Ε.Ε. έχει κάνει σημαντικά βήματα για την ενίσχυση της Ευρωζώνης, τα οποία ωστόσο είναι ανεπαρκή, ειδικά από την πλευρά της ανάπτυξης, ενώ συμπλήρωσε πως η συνάντηση της Ρώμης έχει ως στόχο να καταστήσει πιο αποτελεσματική τη σύνοδο. «Οι αγορές πρέπει να μάθουν πως το ευρώ είναι εδώ για να μείνει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μόντι.
Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, τόνισε πως η σύνοδος κορυφής πρέπει να δώσει εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη. Αναφερόμενος στο ζήτημα της ανάπτυξης, σημείωσε πως τα μέτρα πρέπει να επιταχυνθούν και οι υφιστάμενοι μηχανισμοί σταθερότητας πρέπει να χρησιμοποιηθούν πλήρως.
Στη συνέχεια εξέφρασε την αντίθεσή του στη λιτότητα και στη μεταφορά εθνικής κυριαρχίας χωρίς αλληλεγγύη. Αναφερόμενος στα ευρωομόλογα, σημείωσε πως πρέπει να δημιουργηθούν εντός της επόμενης δεκαετίας, ωστόσο πρώτα θα πρέπει να λάβουν χώρα βήματα προς ενίσχυση της ενοποίησης της Ευρώπης.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ τόνισε πως είναι απαραίτητη μία ισχυρότερη πολιτική ένωση και πως η Ευρώπη πρέπει να μάθει από την κρίση. Σύμφωνα με την καγκελάριο η Ευρώπη πρέπει να δείξει σημάδια συνοχής και σταθερότητας καθώς η παραβίαση των κανονισμών έχει πλήξει την εμπιστοσύνη, ενώ συμπλήρωσε πως πρέπει να γίνει σεβαστή η συνθήκη για τη χρήση των μηχανισμών στήριξης της Ευρωζώνης (EFSF, ESM).
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ εξέφρασε εκ νέου σήμερα την αντίθεσή της για την άμεση συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ΕΜΣ) και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Στήριξης (ΕΤΧΣ) στην ανακεφαλαιοποίηση των υπερχρεωμένων τραπεζών, υποστηρίζοντας πως οι ευρωπαϊκές συνθήκες δεν το επιτρέπουν. Συγκεκριμένα η Καγκελάριος στη σχετική ερώτηση απάντησε απότομα: «δεν πρόκειται για το εάν θα το επιτρέψουμε, ή δεν θα το επιτρέψουμε».
Ο προσωρινός μηχανισμός του ΕΤΧΣ και ο διάδοχός του ΕΜΣ, που θα έχει διαθέσιμα 500 δισ. ευρώ, είναι σαφώς «εργαλεία αλληλεγγύης», αλλά «δεν μπορεί να υπάρξουν εγγυήσεις χωρίς έλεγχο», υπογράμμισε η ίδια. «Εάν απλώς διαθέσω χρήματα σε μία ισπανική, ή άλλη, τράπεζα δεν θα μπορούσα να πω αυτό που θα έπρεπε να αλλάξει η τράπεζα--διότι δεν είμαι εγώ η υπεύθυνη. Εγώ είμαι η Γερμανίδα καγκελάριος, μπορώ να πω αυτό μόνο στις δικές μου τράπεζες», υπογράμμισε.
«Αυτό είναι το πρόβλημα που έχουμε εμείς. Δεν είναι ότι δεν μπορώ να βοηθήσω, όμως τα σύμφωνά μας είναι συντεταγμένα κατά τέτοιον τρόπο που οι κυβερνήσεις είναι απλώς συνεταίροι», τόνισε η Μέρκελ.
«Έχουμε θεσπίσει το ΕΤΧΣ και το ΕΜΣ υπό τέτοιου είδους συνθήκες και είναι έτσι που θα συνεχίσουν», δήλωσε.
Ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίνδος είχε τονίσει νωρίτερα πως η ευρωζώνη θα μπορούσαν να διαθέσουν άμεσα τη βοήθεια προς τις χειμαζόμενες ισπανικές τράπεζες: «όλες οι εναλλακτικές είναι ανοικτές», είχε τονίσει ο υπουργός κατά την άφιξή του στην σύνοδο των υπουργών Οικονομικών στο Λουξεμβούργο.
Η Μέρκελ κατέληξε λέγοντας πως τα συμπεράσματα της συνάντησης θα παρουσιαστούν στη σύνοδο κορυφής.
Από την πλευρά του ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι έκανε γνωστό πως επετεύχθη συμφωνία για ελέγχους στα ελλείμματα των προϋπολογισμών, για περιορισμούς στην υπερβολική αύξηση των χρεών και για τη χρήση όλων των διαθέσιμων μηχανισμών που εξασφαλίζουν τη σταθερότητα του ευρώ.