Τετραήμερο κρίσιμων συναντήσεων για το ελληνικό ζήτημα
Μαραθώνιος συναντήσεων ξεκινάει από την επόμενη εβδομάδα, με τους ηγέτες της Ευρωζώνης να καλούνται για ακόμα μια φόρα να πάρουν αποφάσεις κρίσιμες για το μέλλον της Ένωσης.
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα συναντηθεί στις 22 Αυγούστου με τον με τον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, για να συζητήσουν το ελληνικό ζήτημα. Την επόμενη ημέρα 23 Αυγούστου η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μερκελ θα υποδεχτεί στο Βερολίνο τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ. Μέρκελ και Ολάντ θα συζητήσουν για θέματα πέραν του ελληνικού ζητήματος.
Οι δυο ευρωπαίοι ηγέτες θα συναντηθούν μια μέρα μετά με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Ο κ. Σαμαράς θα επιμείνει -όπως επισημαίνει το Reuters- ότι μπορεί να υλοποιήσει τα πρόσθετα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ, που αποτελούν βασική προϋπόθεση ώστε να συνεχισθεί η χρηματοδότηση της χώρας από τους διεθνείς πιστωτές και να αποφευχθεί μια στάση πληρωμών ή μια πιθανή έξοδος από τη ζώνη του ευρώ.
Στις 14 Σεπτεμβρίου συνεδριάζουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, οι οποίοι αναμένεται να έχουν στα χέρια τους την «ετυμηγορία» της τρόικας για την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και των μέτρων περιστολής δαπανών.
Α.Μέρκελ: Θα ξεπεράσουμε την κρίση
Από τον Καναδά, όπου βρίσκεται η κ. Μέρκελ επανέλαβε ότι η εφαρμογή των μέτρων λιτότητας είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση της κρίσης, εγκωμιάζοντας το οικονομικό παράδειγμα του Καναδά. «Θα επικεντρωθώ στην πολιτική μας βούληση να ξεπεράσουμε την κρίση και στην αποφασιστικότητά μας στην Ευρώπη να συνασπισθούμε γύρω από το ενιαίο νόμισμα», δήλωσε η κ. Μέρκελ.
Αναφερόμενη στη δέσμευση Ντράγκι, η κ. Μέρκελ πρόσθεσε ότι εναρμονίζεται με τη θέση των Ευρωπαίων ηγετών, ενώ επανέλαβε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να έχει μεγαλύτερη εξουσία στο να παρεμβαίνει στους εθνικούς προϋπολογισμούς.
Φ.Ρέσλερ: Δεν μπορούν να γίνουν άλλες εκπτώσεις
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Φίλιπ Ρέσλερ, επανέλαβε -σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο ΑRD- ότι «δεν μπορούν να γίνουν εκπτώσεις στις μεταρρυθμίσεις». «Είναι ξεκάθαρο σε όλους ότι δεν μπορούμε να δώσουμε ακόμη ένα πακέτο οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα. Δεν το θέλουμε. Αντ' αυτού, ζητούμε την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί», τόνισε ο κ. Ρέσλερ.
Διαβάστε επίσης:
Παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη βλέπουν οι αναλυτές
Ρέσλερ: Δεν μπορούν να υπάρξουν παραχωρήσεις