Κατάργηση του αφορολόγητου ζητά η τρόικα
Πυρετώδεις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για να κλείσει το κενό των απορριφθέντων μέτρων.
Συνεχίζονται οι δραματικές διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές για το πακέτο μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ.
Το… «γράψε – σβήσε» για τα νέα μέτρα κυριαρχεί σε κάθε υπουργείο με τους τροϊκανούς να ζητούν καθημερινά μετ’ επιτάσεως και νέα μέτρα.
Μεταξύ των μέτρων που άρχισαν να συζητούνται τις τελευταίες ημέρες είναι και η κατάργηση του αφορολόγητου που ανέρχεται σήμερα στα 5.000 ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το όφελος από την κατάργηση του αφορολογήτου ορίου μπορεί να φτάσει τα 2,5 έως 3 δισεκατομμύρια ευρώ, εφόσον δεν δοθεί καμία έκπτωση φόρου στους φορολογουμένους.
Εκτός από την πλήρη κατάργηση του αφορολόγητου ορίου η πρόταση των τροϊκανών προβλέπει και την θέσπιση τεσσάρων φορολογικών κλιμακίων, από τα οχτώ που είναι σήμερα.
Συγκεκριμένα, στην πρόταση της τρόικας προβλέπετε αντικατάσταση του αφορολόγητου με έκπτωση από τον τελικό φόρο κατ' ανώτατο όριο 2.160 ευρώ, κατάργηση των φοροαπαλλαγών και των διαφόρων εξαιρέσεων που ισχύουν σήμερα στη φορολογία εισοδήματος, αλλά και κατάργηση της συλλογής αποδείξεων. Οι αναλυτές αναφέρουν ότι δεν υπάρχει κίνητρο για την συλλογή περισσότερων αποδείξεων εφόσον συγκεντρωθούν οι απαιτούμενες από τους φορολογούμενους, ενώ οι εφοριακοί είναι δύσκολο να διασταυρώσουν τα στοιχεία αυτών.
Προτείνεται επίσης θέσπιση αφορολόγητου ορίου για δαπάνες επισκευής και συντήρησης αυτοκινήτων ως σταθερό ποσοστό επί τους εισοδήματος από μισθώματα.
Αύξηση των ανώτατων ορίων εισφορών στο ΙΚΑ για να διερευνηθεί η βάση και η μείωση των συντελεστών εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.
Αύξηση αυτοτελούς φορολόγησης ομολόγων και τόκων καταθέσεων από το 10% στο 20%.
Επιβολή παρακράτησης φόρου 25% στα εισοδήματα από μερίσματα και κατάργηση συμφηφισμού του φόρου επί των μερισμάτων.
Ένταξη αυτοαπασχολούμενων στο ΙΚΑ και αναμόρφωση της λειτουργίας στο ΙΚΑ ώστε να χρηματοδοτείται απευθείας από φόρους.
Οι διαπραγματεύσεις τις επόμενες ημέρες θα είναι σκληρές, καθώς, προκειμένου να κλείσει το κενό που αφήνουν τα απορριφθέντα μέτρα, το ΔΝΤ ζητάει από το οικονομικό επιτελείο να επιλέξει ένα συνδυασμό μέτρων με δημοσιονομικό όφελος 3 δισ. ευρώ, αλλά μεγάλο πολιτικό και κοινωνικό κόστος.
Διαβάστε επίσης: ΔΝΤ: Άμεση κατάργηση του αφορολόγητου
Πόσο φόρο θα πληρώσουμε το 2013;