Γιατί η Neoset έφτασε στο άρθρο 99
Άλλο ένα θύμα της οικονομικής κρίσης, η Neoset έφτασε ένα βήμα πριν την πτώχευση και οι περίπου 1.000 εργαζόμενοί της στον δρόμο. Θα καταφέρει να σωθεί;
Η είδηση – σοκ της εβδομάδας από τον επιχειρηματικό κόσμο ήταν η αίτηση της Neoset για υπαγωγή στο άρθρο 99. Η εταιρεία, δηλαδή, βρίσκεται ένα βήμα από την πτώχευση και αν τελικά οι αρχές δεν αποφασίσουν υπέρ της υπαγωγής της, τότε οι περίπου 1.000 εργαζόμενοί της κινδυνεύουν να βρεθούν στον δρόμο. Κι όλα αυτά, σε μια επιχείρηση που έμοιαζε από τις πιο υγιείς του χώρου της και που είναι οικεία στα περισσότερα ελληνικά νοικοκυριά, αφού έπιπλά της υπάρχουν σχεδόν σε κάθε σπίτι.
Η είδηση ήλθε μόλις ένα μήνα μετά την υπαγωγή του άλλου ελληνικού κολοσσού του επίπλου, της Sato, στο άρθρο 99.
Πώς έφτασε, όμως, στο χείλος του γκρεμού η Neoset; Ο βασικότερος λόγος είναι ο ισχυρός ανταγωνισμός που ήλθε απ' έξω, και συγκεκριμένα από αλυσίδες όπως οι ΙΚΕΑ, της Leroy Merlyn, των Praktiker, που μεταξύ άλλων πωλούν φτηνά έπιπλα. Η Neoset δυσκολεύτηκε να τις ακολουθήσει στην τιμολογιακή πολιτική, διατηρώντας όμως την ποιότητα των προϊόντων της πολύ ψηλά. Όταν όμως η κρίση αποτελείωσε την ελληνική αγορά, ήταν πολύ δύσκολο για μια τέτοια εταιρεία να ελπίζει σε πωλήσεις που να την κρατήσουν στην επιφάνεια και να μη βουλιάξει.
Μέχρι το 2007 πάντως, η Neoset κατάφερνε να αναπτύσσεται με εξαγορές σε Ελλάδα και εξωτερικό. Οι πωλήσεις της ήταν διπλάσιες από αυτές που κάνει σήμερα. Ο όμιλος Neoset στηριζόταν σε τρία στοιχεία: Στην παραγωγή των επίπλων από το ιδιόκτητο εργοστάσιό του στη Χαλκίδα, στην επιθετική επέκταση του δικτύου των καταστημάτων του σε Ελλάδα και εξωτερικό μέσω του Franchising (στο απώγειό του έφτασε τα 60 καταστήματα), και τις εξαγορές εταιρειών. Τα τελευταία 15 χρόνια η Neoset ενέταξε στο δυναμικό της εταιρείες, όπως τη «Σκουρόπουλος» (έπιπλα γραφείου), «Πίττας» (βιομηχανία ξενοδοχειακών) και την εταιρεία υφασμάτων «Γουλανδρή», ενώ απέκτησε την τεχνογνωσία παραγωγής επίπλων από την εταιρεία Simco.
Το 2006 η Neoset είχε κέρδη 3,7 εκατ. ευρώ, το 2007 έκανε τζίρους 82 εκατ. ευρώ. Τίποτε δεν έδειχνε τότε ότι θα έφτανε στο χείλος του γκρεμού μόλις 5 χρόνια μετά. Στα τέλη του 2011, όμως, οι πωλήσεις είχαν υποχωρήσει κατά 50% (στα 42 εκατ. ευρώ), ενώ οι υποχρεώσεις της είχαν ξεπεράσει τα 53 εκατ. ευρώ και οι ζημιές της ξεπέρασαν τα 12 εκατ. ευρώ. 10 εκατ. ευρώ ήταν μόνο το χρέος προς τους προμηθευτές της.
Η Neoset, δυστυχώς, πλήρωσε πολύ ακριβά την απόφασή της να... επιμείνει ελληνικά, διατηρώντας το εργοστάσιο και την παραγωγής της στην Εύβοια. Θα μπορούσε να προχωρήσει σε εισαγωγή επίπλων από άλλες χώρες και απλά να τα συναρμολογεί εδώ, μειώνοντας κατά πολύ το προσωπικό και το κόστος της. Ωστόσο η Neoset είχε την φιλοσοφία της ελληνικής ποιότητας και της φροντίδας σε κάθε λεπτομέρεια. Δυστυχώς δεν πρόλαβε να ανακάμψει πριν την σκοτώσει η κρίση.
Η αγορά επίπλου στη χώρα μας έχει πέσει τα τελευταία χρόνια κατά 60% και σχεδόν όλοι όσοι αγοράζουν πια, προτιμούν τις φθηνότερες δυνατές λύσεις, δηλαδή τα έπιπλα των ΙΚΕΑ, Leroy Merlyn και Praktiker.
Η απόφαση για υπαγωγή στο άρθρο 99 δίνει μεν μια μικρή ανάσα στην επιχείρηση του Κωνσταντίνου Αλεξανδράκη και μια ελπίδα στους εργαζόμενούς της, αλλά τα πράγματα σε καμία περίπτωση δεν είναι εύκολα. Ίσως η επιχείρηση απλά να κερδίσει μια πίστωση χρόνου μερικών μηνών, για να προλάβει να κλείσει κάποια καταστήματα και να μειώσει την παραγωγή της σε βαθμό που να είναι βιώσιμη η λειτουργία της. Ίσως όμως και όχι...
Με ένα μεγάλο δίκτυο καταστημάτων, που έφτασε μέχρι και στη Νιγηρία, με σύγχρονες εργοστασιακές εγκαταστάσεις και πολλά βραβεία, η Neoset ήταν μία από τις κορυφαίες επιπλοβιομηχανίες στην ελληνική αγορά. Όμως αυτό που βλέπαμε οι περισσότεροι δεν ήταν και η πραγματικότητα. Οι εργάτες στο εργοστάσιο της Χαλκίδας είναι πάνω από τρεις μήνες απλήρωτοι –και το χειρότερο, τα στελέχη της εταιρείας αρνιούνταν να τους συναντήσουν και να τους δώσουν εξηγήσεις. Όταν έγινε γνωστή η είδηση περί αίτησης υπαγωγής στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ευβοίας εξέδωσε την εξής ανακοίνωση: «Οι πολιτικές που εφαρμόζουν οι κυβερνώντες και οι λάθος επιχειρηματικές κινήσεις οδήγησαν άλλη μια επιχείρηση στην εισαγωγή στον Πτωχευτικό Κώδικα και στο άρθρο 99. Η άλλοτε κραταιά Neoset των 400 περίπου εργαζομένων στο εργοστάσιο Βασιλικού, πλέον έχει περίπου εβδομήντα απλήρωτους εργαζόμενους».
Διαβάστε επίσης:
Βελτιωτικές αλλαγές στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα
Νέα αίτηση πτώχευσης για την «Απογευματινή»