Κάμπετερ: Να τερματιστεί άμεσα η συζήτηση για το κούρεμα
Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε η δήλωση του Β. Σόιμπλε περί τρίτου πακέτου στήριξης της Ελλάδας. Για το θέμα μίλησε σήμερα στη γερμανική τηλεόραση ο γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Στέφεν Κάμπετερ.
Προς τι η δήλωση Σόιμπλε, ρωτήθηκε ο γερμανός υφυπουργός; «Θεωρώ ότι η οργή της αντιπολίτευσης είναι προσποιητή. Ενημερώνουμε για το ελληνικό πρόγραμμα κάθε δυόμιση μήνες και σε κάθε ενημέρωση λέμε ότι μετά το τέλος του προγράμματος, στα τέλη του 2014 δηλαδή, θα υπάρξει ανάγκη περαιτέρω χρηματοδότηση.
Η αντιπολίτευση το γνώριζε, μπορεί να κοιμόταν στις συνεδριάσεις ή να μην διάβαζε τα χαρτιά της. Σε κάθε περίπτωση ήταν σαφές ότι το πρόγραμμα αυτό τρέχει μέχρι το 2014».
Η γερμανική κυβέρνηση διατείνεται ότι επί της ουσίας ο Β. Σόιμπλε δεν είπε κάτι καινούριο. Ποτέ άλλοτε όμως δεν ήταν τόσο σαφής στη διατύπωσή του, όσον αφορά την περαιτέρω στήριξη της Ελλάδας. Το σχόλιο του κ. Κάμπετερ: «Ήδη το Δεκέμβριο του 2012 οι υπ. Οικονομικών της ευρωζώνης είχαν πει ότι υπάρχει αυτή η ανάγκη χρηματοδότησης και πως είναι διατεθειμένοι να την καλύψουν μαζί με την Ελλάδα. Αυτή είναι η θέση της κυβέρνησης. Δεν υπάρχουν διαφορές ή διαφορετικές προσεγγίσεις. Θα πρέπει να το αξιολογήσουμε στα τέλη του 2014 και να δούμε πώς θα είναι η μελλοντική χρηματοδότηση της Ελλάδας».
Όχι σε κούρεμα
Ποια μορφή θα μπορούσε όμως να έχει το νέο πακέτο στήριξης; «Εάν μιλήσουμε ήδη τώρα συγκεκριμένα, όπως το ζητάτε, για μετά το 2014, τότε τοποθετούμε χρήματα σε κοινή θέα. Η διαφορά μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης σε αυτό το θέμα δεν αφορά στο εάν η Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις, αυτό δεν το αμφισβητεί κανείς. Η διαφορά είναι, έτσι αντιλαμβάνομαι την αντιπολίτευση, είναι ότι θέλουν να δώσουν χρήματα χωρίς όρους. Σε επίσκεψή του στην Ελλάδα ο κ. Στάινμπρουκ κατέστησε σαφές ότι θέλει διευκολύνσεις για την Ελλάδα. Η θέση των Α. Μέρκελ και Β. Σόιμπλε είναι ‘αλληλεγγύη μόνον έναντι αλλαγής συμπεριφοράς και αυστηρής τήρησης προϋποθέσεων».
Ο κ. Κάμπετερ εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία αρχίζει και σταθεροποιείται. «Οι αριθμοί μιλούν τώρα για αλλαγή», λέει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ωστόσο ότι η Ελλάδα δεν έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο και πως θα πρέπει να συνεχίσει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Κατηγορηματικός είναι ο υφυπουργός Οικονομικών όσον αφορά το ενδεχόμενο ενός νέου κουρέματος.
«Το χειρότερο που μπορεί να κάνει κανείς τώρα στην Ελλάδα είναι να σκέφτεται ή να προτείνει ένα κούρεμα.
Η συζήτηση αυτή συνεπάγεται τεράστιους οικονομικούς κινδύνους για την Ελλάδα και το κυριότερο, σημαίνει ότι ιδιώτες επενδυτές δεν θα είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν στο μέλλον της Ελλάδας. Γι΄ αυτό θα πρέπει να τερματίσουμε τη συζήτηση αυτή για το κούρεμα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και να παράσχουμε στην Ελλάδα την αναγκαία στήριξη προκειμένου να ανακτήσουν και πάλι τις δυνάμεις τους και να χρηματοδοτούνται από τις χρηματαγορές».
DW