Γιούνκερ για την Ελλάδα: Θα χρειαστούν κι άλλα χρήματα

«Περιφρονητικό» χαρακτηρίζει ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρώην πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξή του στη βελγική εφημερίδα De Tijd, τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται ο πλούσιος Βορράς στις φτωχές χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.

Γιούνκερ για την Ελλάδα: Θα χρειαστούν κι άλλα χρήματα
2'

Ο Γιούνκερ υπενθυμίζει παράλληλα ότι η έννοια της Ευρώπης είναι συνυφασμένη με την αλληλεγγύη. Στην εν λόγω συνέντευξη γίνονται αναφορές και στην Ελλάδα, οι οποίες έχουν ως εξής:

-«Δεν επιδείχτηκε μεγάλη κοινωνική ευαισθησία τα τελευταία χρόνια στις προσπάθειες αντιμετώπισης της κρίσης....».

-«Μας κατηγορούν διαρκώς για το ότι ο ελληνικός πληθυσμός υποφέρει από την πολιτική μας για τη δημοσιονομική εξυγίανση. Αποσιωπάται ωστόσο ότι από τις 17 κυβερνήσεις της ευρωζώνης οι 12 είναι σοσιαλιστικές. Σταματήστε λοιπόν να μας παρουσιάζετε ως μια συμμορία άκαρδων συντηρητικών».

-«Παρατηρεί πάντως κανείς ότι τα λαϊκιστικά κόμματα πετυχαίνουν καλά αποτελέσματα στις εκλογές....».

-«Έχουμε πράγματι μια δυσκολία στο να εξηγήσουμε την ευρωπαϊκή πολιτική. Ουδέποτε υποστηρίζουμε με ζήλο την ανάγκη στήριξης του ευρώ. Ένα χρόνο νωρίτερα, ως πρόεδρος του Eurogroup, κατέβαλα μεγάλες προσπάθειες για να αποτρέψω την έξοδο της Ελλάδας από την ζώνη του ευρώ. Τότε το σενάριο αυτό εμφανιζόταν αρκετά πιθανό. Την περίοδο εκείνη διάβαζα μόνο για τα λάθη που συνόδευαν την αρχιτεκτονική της ευρωζώνης. Ουδέποτε διάβαζα για τα πλεονεκτήματα που παρέχει το ευρώ. Φανταστείτε για ένα δευτερόλεπτο τι θα είχε απογίνει η Ευρώπη π.χ την περίοδο των επιθέσεων στους Δίδυμους Πύργους, εάν δεν υπήρχε το κοινό νόμισμα. Χωρίς το ευρώ θα είχε δημιουργηθεί ένα μονεταριστικό χάος στην Ευρώπη».

-«Η Ελλάδα όμως δεν τα έχει ακόμα καταφέρει. Είναι όντως πιθανό να χρειαστεί επιπλέον χρήματα και αναδιάρθρωση του χρέους της»;

-«To ΔΝΤ ζητούσε επιτακτικά λίγο καιρό πριν να είμαστε έτοιμοι για την περίπτωση που η Ελλάδα επρόκειτο να χρειαστεί περισσότερα χρήματα. Το Eurogroup συμφώνησε απόλυτα με αυτή την προσέγγιση. Το να πούμε όμως ήδη από τώρα στους Έλληνες ότι έτσι κι αλλιώς πρόκειται να λάβουν εκ νέου χρήματα, δεν θα είναι το σωστό μήνυμα. To να πούμε - από την άλλη μεριά - στην κοινή γνώμη των χωρών μας ότι δεν πρόκειται να πάει ούτε ένα ευρώ επιπλέον στους Έλληνες, είναι αντιπαραγωγικό. Ως εκ τούτου, πρέπει να μιλήσουμε για το ελληνικό πρόγραμμα μόνον από τη στιγμή που διαθέτουμε όλες τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε».

Διαβάστε επίσης:

Moody's: Παγιδευμένη στην ύφεση η Ελλάδα

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή