Αυτά είναι τα «κρυφά μέτρα» του προϋπολογισμού για το 2014
-Καταργείται το αφορολόγητο και αλλάζει η κλίμακα για μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες.-Νέο μαχαίρι στις δαπάνες για Υγεία - Πρόνοια, και Παιδεία.
Νέες επιβαρύνσεις φέρνει το προσχέδιο του κρατικού Προϋπολογισμού για το 2014.
Έστω και αν ακόμα δεν έχουν καταλήξει οι συζητήσεις για τα μέτρα που θα καλύψουν το δημοσιονομικό κενό ύψους 1,5 δισ. ευρώ το 2014, το προσχέδιο φέρνει αύξηση εσόδων και μείωση δαπανών τουλάχιστον 3,7 δισ. ευρώ.
Το προσχέδιο βέβαια αναμένεται να αλλάξει τελείως σε σχέση με το οριστικό σχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή στα μέσα Νοεμβρίου, ωστόσο δίνει μια πρώτη εικόνα για τα νέα βάρη που θα κληθούν να σηκώσουν οι φορολογούμενοι.
Τα καθαρά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού το 2014 θα ανέλθουν στα 54,54 δισ. ευρώ σε ταμειακή βάση, στηριζόμενα από πρόσθετα εισπρακτικά μέτρα ύψους 1,7 δισ. ευρώ.
Το προσχέδιο του Προϋπολογισμού περιλαμβάνει την εφαρμογή των μέτρων που έχουν ψηφιστεί αλλά ακόμα δεν έχουν εφαρμοστεί. Στόχος είναι αυτά τα μέτρα να φέρουν στα ταμεία 23,7 δισ. ευρώ από έμμεσους και 19,1 δισ. ευρώ από άμεσους φόρους. Στο μέτωπο των άμεσων φόρων προβλέπεται αύξηση 2,1 δισ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι, εκ των οποίων το 1,3 δισ. ευρώ θα προέλθει από τις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα που προβλέπει:
- Κατάργηση της κλίμακας εισοδήματος που ισχύει έως σήμερα και θέσπιση νέας με μόνο τρία κλιμάκια για μισθωτούς και συνταξιούχους, με συντελεστή 22% για εισόδημα έως 25.000 ευρώ. Για τα επόμενα 17.000 ευρώ, δηλαδή έως 42.000 ευρώ εισόδημα συντελεστής 32% και συντελεστής 42% για εισόδημα 42.000 ευρώ και πάνω.
- Κατάργηση του αφορολόγητου των 5.000 ευρώ και αντικατάστασή του με σταθερή έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ σε όσους έχουν εισόδημα έως 21.000 ευρώ, η οποία θα μειώνεται κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος.
- Κατάργηση φοροαπαλλαγών για τόκους στεγαστικών δανείων, ενοίκια κύριας κατοικίας και των παιδιών που σπουδάζουν, ασφάλιστρα και δίδακτρα φροντιστηρίων.
- Νέο τρόπο υπολογισμού του φόρου εισοδήματος, ο οποίος θα υπολογίζεται ανάλογα με την πηγή προέλευσης του εισοδήματος.
- Αλλαγή της κλίμακας φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών. Καταργείται το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ, ενώ δεν προβλέπεται ούτε η έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ.
- Αυτοτελή φορολόγηση του εισοδήματος που προκύπτει από ακίνητα με συντελεστή 10% για το εισόδημα έως 12.000 ευρώ και 33% για το υπερβάλλον ποσό.
Περικοπές σε… όλα!
Νέο μαχαίρι θα μπει και στις δαπάνες, που αναμένεται να ανέλθουν στα 40,3 δισ. ευρώ.
Η μείωση των δαπανών θα προέλθει από περικοπές κονδυλίων όλων των κατηγοριών, όπως:
- Τη δαπάνη για συντάξεις κατά 420 εκατ. ευρώ, εξ αιτίας της αύξησης κατά δύο έτη των ορίων συνταξιοδότησης.
- Τη δαπάνη για την υγειονομική περίθαλψη κατά 620 εκατ. ευρώ, από περικοπές σε φαρμακευτική και νοσοκομειακή δαπάνη.
- Τη μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 100 εκατ. ευρώ.
- Τη μείωση των κοινωνικών επιδομάτων κατά 78 εκατ. ευρώ, κυρίως από την καταβολή ΕΚΑΣ μόνο σε αυτούς που υπερβαίνουν τα 65 έτη.
- Τη δαπάνη αποδοχών κατά 260 εκατ. ευρώ, από το πρόγραμμα διαθεσιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, τις απολύσεις και τη μείωση του αριθμού των αναπληρωτών καθηγητών.
- Τη μείωση κατά 180 εκατ ευρώ της επιχορήγησης των ΔΕΚΟ.
- Τη μείωση κατά 378 εκατ. ευρώ των δαπανών του δημόσιου τομέα μετά την αναδιάρθρωσή του.
- Τη μείωση των επιχορηγήσεων κατά 33 εκατ. ευρώ σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, μετά από συγχωνεύσεις.
Διαβάστε επίσης:
Στουρνάρας: Νέο δάνειο δεν σημαίνει νέο Μνημόνιο
Νέα φοροεπιδρομή: Υπερδιπλάσιοι φόροι για εκατομμύρια πολίτες
Στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού - Νέα μέτρα 3,7, δισ. ευρώ
Έρχονται νέα μέτρα 3,7, δισ. ευρώ
Αυθαίρετα: Ποιοι ιδιοκτήτες γλιτώνουν ακόμα και το μισό πρόστιμο