Ελλάδα και Ιρλανδία στο επίκεντρο του σημερινού Eurogroup

-Τι θα συζητήσουν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών στην κρίσιμη συνεδρίαση του Λουξεμβούργου.-Βαρύ το κλίμα για την Ελλάδα μετά τη μη υλοποίηση τεσσάρων προαπαιτούμενων.

Ελλάδα και Ιρλανδία στο επίκεντρο του σημερινού Eurogroup
3'

Στο Λουξεμβούργο μεταφέρεται ο διπλωματικός μαραθώνιος, όπου πραγματοποιείται σήμερα το κρίσιμο για τη χώρα μας Eurogroup.

Το ελληνικό ζήτημα βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας και σύμφωνα με πληροφορίες ο Έλληνας υπουργός κ. Γιάννης Στουρνάρας αναμένεται να περάσει ένα δύσκολο απόγευμα απέναντι στους Ευρωπαίους ομολόγους του.

Το... "ραπόρτο" που έχουν στα χέρια τους οι Ευρωπαίοι από το Euro Working Group αλλά και τα μηνύματα από τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας κάνουν λόγο για καθυστερήσεις της ελληνικής κυβέρνησης σε 4 πολύ σημαντικά προαπαιτούμενα:

· Ιδιωτικοποιήσεις,

· κινητικότητα/διαθεσιμότητα των δημόσιων υπαλλήλων,

· ψήφιση του νέου κώδικα δικηγόρων,

· αναδιάρθρωση /εξυγίανση της ΛΑΡΚΟ,

· αναδιάρθρωση /εξυγίανση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) και της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ).

Γι’ αυτό λοιπόν οι 17 θα ζητήσουν τον λόγο από την ελληνική πλευρά και θα πουν γιατί φτάσαμε ως εδώ.

Οι Ευρωπαίοι θα τονίσουν στον κ. Στουρνάρα ότι πρέπει να υπάρξει επίδειξη πολιτικής βούλησης με τα 4 προαπαιτούμενα, ακριβώς γιατί οι Ευρωπαίοι ετοιμάζονται για το νέο δάνειο.

Ευρωπαίος αξιωματούχος ξεκαθάρισε ότι οι αποφάσεις για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού στο Ελληνικό Πρόγραμμα θα ληφθούν πριν το τέλος του 2013, ενώ το ζήτημα της νέας ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους θα συζητηθεί από το Eurogroup μετά τον Απρίλη του 2014, αφού πρώτα η Eurostat επιβεβαιώσει ότι η χώρα μας έκλεισε το 2013 με πρωτογενές πλεόνασμα.

«Δεν έχουν ολοκληρωθεί οι προαπαιτούμενες δράσεις, περιμένουμε να δούμε τον προϋπολογισμό για το 2014 » δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης.

Απαλλάσσεται από το Μνημόνιο η Ιρλανδία

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να συζητήσουν και το θέμα της Ιρλανδίας, μετά την ανακοίνωση ότι θα εξέλθει από το διεθνές δανειακό πρόγραμμά της πριν από τα τέλη του έτους.

Πρόκειται για την πρώτη χώρα της ευρωζώνης που θα κάνει κάτι τέτοιο.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω πως η Ιρλανδία βρίσκεται καθ΄οδόν προς την έξοδο από τα δάνεια της ΕΕ και του ΔΝΤ στις 15 Δεκεμβρίου. Και δεν θα επιστρέψουμε», δήλωσε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Έντα Κένι στα μέλη του κόμματός του, του Fine Gael, αργά το βράδυ του Σαββάτου.

«Δεν θα σημαίνει πως τελείωσαν τα οικονομικά μας προβλήματα. Ναι, μας περιμένουν ακόμα ευπαθείς καιροί. Υπάρχει ακόμα μακρύς δρόμος να διανύσουμε. Όμως επιτέλους, η εποχή της διάσωσης με δάνεια [bailout] τελείωσε. Η οικονομική κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα παρέλθει», πρόσθεσε ο Κένι.

Η Ιρλανδία πρόκειται να παρουσιάσει τον προϋπολογισμό του 2014 ο οποίος με περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων αξίας 2,5 δισ. ευρώ αναμένεται να είναι ο τελευταίος των «πραγματικά σκληρών» προϋπολογισμών λιτότητας.

Επίσης οι υπουργοί Οικονομικών εκτός από την πρόοδο στην Ιρλανδία και τις εξελίξεις στην Ελλάδα, αναμένεται να εξετάσουν τα δεδομένα για την Πορτογαλία και την Κύπρο, οι οποίες χρηματοδοτούνται επίσης από δάνεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Διαβάστε επίσης:

Σκληρό παζάρι στο Eurogroup για τα νέα μέτρα και το χρέος

Νευρικότητα και προβληματισμός στο Μαξίμου ενόψει Eurogroup

Διαψεύδονται τα περί προβλημάτων στις σχέσεις Σαμαρά - Στουρνάρα

Στουρνάρας:Το μνημόνιο είναι το μοναδικό κείμενο πολιτικής του Κράτους

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή