Τα «κόκκινα» δάνεια πνίγουν την οικονομία
Η εξαετής ύφεση της ελληνικής οικονομίας έχει οδηγήσει σε πρωτοφανή επίπεδα τα «κόκκινα» δάνεια και στην αγορά επικρατεί έντονη ανησυχία.
Από τη μία πλευρά υπονομεύονται τα θεμέλια των τραπεζών, ενώ από την άλλη όλο και περισσότεροι δανειολήπτες βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της κατάσχεσης των περιουσιακών τους στοιχείων.
Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών της ΓΣΕΕ δείχνουν τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος:
Τα στεγαστικά δάνεια των ελληνικών νοικοκυριών που εκτιμάται ότι βρίσκονται «στο κόκκινο» αγγίζουν το 75%, δηλαδή τρεις στους τέσσερις δανειολήπτες αδυνατούν να πληρώσουν τις δόσεις τους και κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους.
Στις πιστωτικές κάρτες, εκτιμάται ότι βρίσκεται σε καθυστέρηση το 15%. Στα καταναλωτικά, το ποσοστό των δανείων στα οποία εμφανίζεται καθυστέρηση στις πληρωμές έχει εκτοξευθεί στο 65%, έναντι 10% πριν από δυόμισι χρόνια.
Σε απόλυτα μεγέθη, τα δάνεια που βρίσκονται σε οριστική καθυστέρηση ανέρχονται στα 65 δισ. ευρώ, ενώ σε προσωρινή δυσκολία εξυπηρέτησης βρίσκονται δάνεια ύψους τουλάχιστον 35 δισ. ευρώ. Η μέση οφειλή ανά δανειολήπτη ξεπερνά τις 94.000 ευρώ!
Μεγαλύτερο πρόβλημα έχουν όσοι πολίτες έλαβαν στεγαστικό δάνειο από το 2008, ενώ, όπως τονίζουν οι καταναλωτικές οργανώσεις, αν απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, τότε είναι πολύ πιθανό ακολουθήσει «τσουνάμι πλειστηριασμών».
Απαιτούνται νέες ρυθμίσεις
Αν και οι τράπεζες έχουν προχωρήσει τα τελευταία χρόνια στην αναδιάρθρωση των δανείων με ευνοϊκούς όρους, στην αγορά πιστεύουν ότι χρειάζεται ένα συνολικό πακέτο ρυθμίσεων που δεν θα αφορά μόνο τους ιδιώτες αλλά και τις επιχειρήσεις.
Οδηγός ίσως είναι οι αποφάσεις που ανακοινώθηκαν στα τέλη της περασμένης εβδομάδα για τους δανειολήπτες του ΟΕΚ.
Συγκεκριμένα, οι τράπεζες θα δέχονται επιμήκυνση των δανείων έως 10 έτη, χωρίς να χάνεται η επιδότηση επιτοκίου και, έτσι, θα επιτυγχάνεται μία σημαντική μείωση στη μηνιαία δόση. Η μείωση αγγίζει έως και το 50% και το ύψος της καθορίζεται από τον χρόνο χορήγησης του δανείου.
.
Τα δάνεια αυτά ήταν 15ετούς διάρκειας, χορηγούμενα από συμβεβλημένες με τον -τέως- ΟΕΚ τράπεζες, με επιδότηση επιτοκίου από τον ΟΕΚ για τα πρώτα 9 έτη. Τα τελευταία δάνεια αυτού του προγράμματος χορηγήθηκαν το 2011.
Διαβάστε επίσης:
Ελληνική Ένωση Τραπεζών: Θα στηρίξουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
ΓΣΕΕ: Στο «κόκκινο» το 75% των στεγαστικών δανείων
Ρύθμιση «ανάσα» για τα δάνεια του πρώην ΟΕΚ από το Υπ. Εργασίας